Πρόκειται για φυτά που αναπτύσσονται χωρίς καλλιέργεια σε όλα τα είδη των τόπων, κυρίως όμως στα βουνά. Η συγκεκριμένη τροφή είναι επίσης μια γαστρονομική απόλαυση.
Η κατανάλωση χόρτων προσφέρει πλούσια οφέλη για την υγεία. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν συχνά χόρτα, ως μέρος μιας συνολικά υγιεινής διατροφής, είναι πιθανό να έχουν μειωμένο κίνδυνο κάποιων χρόνιων ασθενειών. Παρέχουν ζωτικά συστατικά ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία του σώματος.
Θρεπτική αξία
Τα χόρτα είναι προικισμένα, με όλες σχεδόν τις διατροφικές αξίες, που απαιτεί το σώμα μας. Τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση χόρτων είναι τεράστια. Αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμινών, ανόργανων συστατικών, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών.
Τα χόρτα, επίσης, προσδίδουν χαμηλές θερμίδες και λιπαρά αλλά περιέχουν καλές ποσότητες βιταμινών και μετάλλων. Είναι μια τροφή, πλούσια σε ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο, , σύμπλεγμα βιταμίνης Β, βιταμίνης C, βιταμίνης Α και βιταμίνης Κ.
Είναι επίσης μια πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών. Τα χόρτα συμβάλλουν στην προστασία του ανθρώπινου σώματος από οξειδωτικό στρες και ενισχύουν την ικανότητα φυσικής άμυνας του οργανισμού.
Επιπλέον, τα χόρτα περιέχουν διαλυτές και αδιάλυτες διαιτητικές ίνες γνωστές ως μη αμυλούχα πολυσακχαρίδια (NSP) όπως κυτταρίνη, βλεννώδη, ημικυτταρίνη, κόμμεα, πηκτίνη κλπ.
Τα περισσότερα χόρτα είναι φυσικά χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες.
Οφέλη για την υγεία
Τα χόρτα είναι πλούσια σε κάλιο και η κατανάλωση τους συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Η φυτικές ίνες από τα χόρτα, στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής, βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και ελαττώνουν τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι ίνες είναι σημαντικές για τη σωστή λειτουργία του εντέρου. Συμβάλλουν στον περιορισμό της δυσκοιλιότητας και της εκκολπωματίτιδας. Τα τρόφιμα που περιέχουν ίνες, όπως τα χόρτα, βοηθούν στην παροχή αίσθησης πληρότητας με λιγότερες θερμίδες.
Το φολικό οξύ που περιέχουν, βοηθά το σώμα να σχηματίσει νέα ερυθρά αιμοσφαίρια.
Η βιταμίνη Α διατηρεί τα μάτια και το δέρμα υγιή και βοηθά στην προστασία από τις λοιμώξεις.
Η βιταμίνη C βοηθά στην επούλωση των πληγών και διατηρεί τα δόντια και τα ούλα υγιή. Η βιταμίνη C βοηθά επίσης στην απορρόφηση σιδήρου.
Είδη άγριων χόρτων
Υπάρχουν πολλά είδη στην κατηγορία των άγριων βρώσιμων χόρτων, πολλά από αυτά έχουν πικρή γεύση και άλλα πιο γλυκιά . Μερικά από αυτά είναι τα ακόλουθα:
- Pαδίκια: Έχουν πολλές χρήσεις τόσο ως πηγή τροφής, όσο και ως φαρμακευτικό φυτό. Τα φύλλα μπορούν να καταναλωθούν ωμά σε σαλάτα, ενώ οι ρίζες μπορούν να βράσουν και να καταναλωθούν ως βραστά λαχανικά.
- Σπαράγγια: Είναι μια μεγάλη πηγή πηγής βιταμίνης C, θειαμίνης, καλίου και βιταμίνης Β6. Μπορεί να καταναλωθεί είτε ωμό, είτε βραστό.
- Σέσκουλα: Είναι είναι χόρτο με γλυκιά γεύση, που μπορείτε να το καταναλώσετε ωμό σε σαλάτα μαζί με άλλα λαχανικά, ή βραστό.
- Μολόχα: Τα φύλλα του συγκεκριμένου χόρτου τρώγονται βραστά σε συνδυασμό με άλλα άγρια χόρτα.
- Ζοχός: Το συναντάμε σε όλους σχεδόν τους ακαλλιέργητους τόπους και τρώγεται βραστό.
Ο κίνδυνος εμφάνισης πολλών παθήσεων μπορεί να μειωθεί αν στη διατροφή σας συμπεριλάβετε τα διάφορα είδη χόρτων.