Χριστουγεννιάτικα έθιμα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας

0
82

Newsbomb
18/12/2022 09:16

Τα Χριστούγεννα είναι η ομορφότερη περίοδος του χρόνου, καθώς μεγάλοι και μικροί απολαμβάνουν τις γιορτές στολίζοντας το δέντρο και τραγουδώντας όλοι μαζί χριστουγεννιάτικα τραγούδια.
Στην Ελλάδα τα Χριστούγεννα αποτελούν μια σημαντική και ξεχωριστή γιορτή. Από άκρη σε άκρη, η χώρα μας έχει μια σειρά από έθιμα για τις ημέρες των γιορτών. Συνήθως ξεκινούν από την παραμονή των Χριστουγέννων, τελειώνουν ανήμερα των Φώτων και περιστρέφονται γύρω από την οικογένεια και τις ευχές για καλή τύχη και πλούσια σοδειά.
Μερικά από αυτά κρατούν μέχρι τις μέρες μας, ενώ άλλα έχουν πια περάσει στην ιστορία κάθε τόπου. Ιδού, μερικά από τα χριστουγεννιάτικα έθιμα που έχουν διατηρηθεί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Το χριστουγεννιάτικο καράβι

To στολισμένο καραβάκι, ελληνικό έθιμο των ΧριστουγέννωνGetty Images

Μπορεί τα Χριστούγεννα, να είναι πολύ διαδεδομένο το στόλισμα του δέντρου, όμως αυτό το έθιμο δεν είναι ελληνικό αλλά ήρθε στην Ελλάδα την εποχή του Όθωνα. Πρόκειται για ένα έθιμο που προέκυψε λόγω του ότι οι Έλληνες ήταν κατεξοχήν ναυτικός λαός και το χριστουγεννιάτικο καράβι συνηθιζόταν στις παραθαλάσσιες περιοχές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως όταν τα παιδιά έλεγαν κάλαντα συνήθιζαν να παίρνουν μαζί τους ένα μικρό καραβάκι για να το γεμίσουν οι νοικοκυρές με κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Σήμερα, το συγκεκριμένο έθιμο είναι πιο δημοφιλές στα νησιά.

Το σπάσιμο του ροδιού

To σπάσιμο του ροδιού για καλή τύχηPixabay

Δεν είναι λίγα τα σπίτια, που ακόμη και σήμερα συνηθίζουν να σπάνε ένα ρόδι για καλοτυχία στο σπιτικό τους, την πρώτη ημέρα του χρόνου. Το συγκεκριμένο έθιμο συμβολίζει την ευφορία και τη γονιμότητα και είναι ευρέως διαδεδομένο σε όλα τα ελληνικά σπίτια.

Οι Μωμόγεροι

Μωμόγεροι

Στα χωριά Πλατανιά και Σιταγροί του Νομού Δράμας συναντάμε το έθιμο των Μωμόγερων. Πρόκειται για ένα είδος παραδοσιακού λαϊκού θεάτρου το οποίο προέρχεται από τον Πόντο. Η ονομασία του εθίμου προέρχεται από τις λέξεις μίμος ή μώμος και γέρος και συνδέεται με τις μιμητικές κινήσεις των πρωταγωνιστών. Αυτοί φορούν τομάρια ζώων με στολές ανθρώπων οπλισμένων με σπαθιά και έχουν τη μορφή γεροντικών προσώπων. Οι Μωμόγεροι εμφανίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του δωδεκαήμερου των εορτών και προσδοκούν τύχη για τη νέα χρονιά. Γυρίζουν σε παρέες στους δρόμους των χωριών και τραγουδούν τα κάλαντα ή άλλους ευχετικούς στίχους.
Το Χριστόψωμο
Τις παραμονές των Χριστουγέννων οι νοικοκυρές φτιάχνουν το παραδοσιακό χριστόψωμο. Για εμάς που αναρωτιόμαστε ποια είναι η διαφορά του με το κανονικό ψωμί, η απάντηση βρίσκεται στο σχήμα αλλά και τα σχέδια που έχει πάνω. Εκτός από τον σταυρό από ζυμάρι που κοσμεί το ψωμί στη μέση, οι νοικοκυρές το διακοσμούσαν με διάφορα σχέδια και το αφιέρωναν στη γέννηση του Χριστού. Πλέον αυτό το έθιμο διατηρείται κυρίως στην επαρχία.
Γουρουνοχαρά
Μπορεί το όνομά της να μην είναι ευρέως γνωστό, ωστόσο πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έθιμα που γίνεται στη Θεσσαλία. Η προετοιμασία για το σφάξιμο του γουρουνιού γινόταν με εξαιρετική φροντίδα, ενώ επακολουθούσε γλέντι μέχρι τα ξημερώματα. Στόχος της συγκεκριμένης παράδοσης ήταν το γλέντι και η χαρά που προκαλούσε στους ανθρώπους, γι’ αυτό και η μέρα αυτή καθιερώθηκε ως γουρουνοχαρά. Στις περισσότερες περιοχές της Θεσσαλίας, τα γουρούνια σφάζονται την ημέρα του Αγίου Στεφάνου στις 27 Δεκεμβρίου, γι’ αυτό και η γιορτή ονομάζεται Γρουνοστέφανος.

Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή που ολόκληρη η οικογένεια μαζεύεται γύρω από το γιορτινό τραπέζι και γεμίζει με όμορφες αναμνήσεις και όνειρα για τη χρονιά που έρχεται. Αυτά τα Χριστούγεννα λοιπόν, αναλόγως με το μέρος στο οποίο θα βρεθούμε, μπορούμε να αδράξουμε την ευκαιρία και να έρθουμε σε επαφή με τα έθιμα και τις παραδόσεις που λαμβάνουν χώρα εκεί.Διαβάστε επίσης
Μέτσοβο, Καστοριά, Λίμνη Πλαστήρα: Διακοπές στην ορεινή Ελλάδα
Οι χειμωνιάτικες διακοπές στα γραφικά Ζαγοροχώρια είναι εμπειρία
Ταξίδι στα Μετέωρα, ένα «θαύμα» της φύσης και της πίστης


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή