Νατάσα Παυλοπούλου
07/10/2022 14:21
Η είδηση ότι ο Μπρους Γουίλις πούλησε τα δικαιώματα για τη δημιουργία του ψηφιακού του σωσία, έκανε πρόσφατα το γύρο του κόσμου. Μπορεί να διαψεύστηκε λίγο μετά, επανέφερε όμως στο προσκήνιο τα deepfake, τα ψεύτικα βίντεο που δημιουργούνται με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης και γίνονται όλο και πιο διαδομένα.
Έχετε δει τον «Mr Facebook» Μαρκ Ζάκερμπεργκ να καυχιέται ότι έχει «τον απόλυτο έλεγχο των κλεμμένων δεδομένων δισεκατομμυρίων ανθρώπων; Ή μήπως τον Τζον Σνόου (σσ: κατά κόσμον Κιτ Χάρινγκτον) να ζητάει συγγνώμη για το θλιβερό τέλος του Game of Thrones;
Αν απαντήσατε θετικά τότε έχετε ήδη δει ένα deepfake. Σε μία εποχή που οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές γίνονται όλο και καλύτεροι στην προσομοίωση της πραγματικότητας, τα Deepfake χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη «βαθιάς μάθησης» για να δημιουργήσουν αληθοφανή βίντεο ή ηχητικά με «πρωταγωνιστές» διάσημα και μη πρόσωπα. Στην ουσία πρόκειται για ψηφιακές πλατφόρμες, οι οποίες είναι απλώς αλγόριθμοι που δημιουργούνται και εκπαιδεύονται για να χειρίζονται ανθρώπινα πρόσωπα και φωνές.
Μετά τη διαμάχη γύρω από την παραπληροφόρηση που προκαλείται από τα fake news και το πλήθος των μέτρων που έχουν ληφθεί για την καταπολέμησή τους, μια νέα συζήτηση αναδύεται σχετικά με το εάν η τεχνητή νοημοσύνη (AI) λειτουργεί πραγματικά για την παραπληροφόρηση ή μπορεί να ανοίξει νέα πεδία.
O Μαρκ ΖάκερμπεργκGetty
Ο σύγχρονος κινηματογράφος, για παράδειγμα, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε σκηνικά, σκηνές και χαρακτήρες που δημιουργούνται από υπολογιστή και τις περισσότερες φορές δεν διακρίνονται σε μεγάλο βαθμό από την πραγματικότητα.
Tην περασμένη εβδομάδα η είδηση ότι ο Μπρους Γουίλις «πούλησε τα δικαιώματα του προσώπου» του σε εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης σχολιάστηκε ως το πρώτο μεγάλο «πάντρεμα» της λογικής του deepfake και των εταιρειών Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) με την 7η Τέχνη. Διαψεύστηκε λίγο μετά, τα «κατασκευασμένα βίντεο» όμως επανήλθαν δυναμικά στο προσκήνιο.
Ο Μπρους Γουίλις αποσύρθηκε τον περασμένο Μάιο λόγω της διαγνωσμένης αφασίας, μίας πάθησης που διαταράσσει την ομιλία του. Η πληροφορία οτι …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή