Αγανακτισμένοι καταναλωτές που έλαβαν τις τελευταίες εβδομάδες εκκαθαριστικούς λογαριασμούς της ΔΕΗ, διαμαρτύρονται για υπέρογκες αυξήσεις στις χρεώσεις για το ρεύμα που κατανάλωσαν.
Οι διαμαρτυρίες αυτές είναι απολύτως δικαιολογημένες, αφού τα τιμολόγια της ΔΕΗ αλλά και οι άλλες χρεώσεις που συνοδεύουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, «τιμωρούν» τους καταναλωτές που στη διάρκεια του χειμώνα αύξησαν την κατανάλωσή τους καθώς έκαναν χρήση ηλεκτρικών συσκευών για να θερμανθούν. Από την πλευρά της ωστόσο η ΔΕΗ, επιμένει πως η επιβάρυνση στους λογαριασμούς θα είναι πολύ μικρή και προσωρινή.
Οι αυξήσεις στους λογαριασμούς, όπως επισημαίνεται στο Capital.gr, είναι δυσανάλογα μεγαλύτερες, συγκριτικά με την αύξηση της κατανάλωσης. Αυτό συμβαίνει γιατί οι λογαριασμοί του ρεύματος κρύβουν «παγίδες” για όσους καταναλώνουν πολύ ρεύμα. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλα προϊόντα και υπηρεσίες, όπου συνήθως προσφέρονται κίνητρα στους πελάτες για μεγαλύτερη κατανάλωση η οποία μεταφράζεται σε μεγαλύτερες πωλήσεις.
Στην περίπτωση της ΔΕΗ ωστόσο αυτό δεν ισχύει και όποιος καταναλώνει περισσότερο ρεύμα βρίσκεται αντιμέτωπος με δυσανάλογα υψηλές χρεώσεις. Η … «τιμωρητική” διάθεση απέναντι στους μεγαλύτερους πελάτες έγινε αντιληπτή από χιλιάδες πελάτες της ΔΕΗ, οι οποίοι στους προηγούμενους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ήρθαν αντιμέτωποι λογαριασμούς σοκ. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα οι τελευταίοι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί έφτασαν να είναι υπερδιπλάσιοι σε σχέση με τους λογαριασμούς του τελευταίου 4μηνου.
Γιατί συνέβη αυτό; Οι λόγοι είναι δύο: Πρώτον το τιμολόγιο της ΔΕΗ:
Το τιμολόγιο της ΔΕΗ είναι κλιμακωτό και μέχρι τις 2000 κιλοβατώρες η χρέωση είναι 0,0946 ευρώ/kWh ενώ όταν η κατανάλωση υπερβαίνει τις 2000 κιλοβατώρες η χρέωση είναι 0,10252 ευρώ/kWh.
Έτσι για παράδειγμα οι 1999 κιλοβατώρες στο τετράμηνο θα χρεωθούν:
189,1 ευρώ.
Οι 2001 κιλοβατώρες θα χρεωθούν:
205,1 ευρώ.
Διαφορά για μόλις 2 κιλοβατώρες: 16 ευρώ
Δεύτερον οι χρεώσεις ΥΚΩ:
Η χρέωση ΥΚΩ (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας) είναι κλιμακωτή ανάλογα με την κατανάλωση. Έτσι Μέχρι τις 1600 κιλοβατώρες, η χρέωση είναι 0,00699 ευρώ/kWh. Από τις 1601 έως τις 2000 κιλοβατώρες η χρέωση ανεβαίνει στις 0,0157 ευρώ/kWh. Από τις 2001 έως τις 3000 κιλοβατώρες η χρέωση πάει τα 0,03987 ευρώ/kWh ενώ πάνω από 3000 κιλοβατώρες η χρέωση είναι 0,0448 ευρώ/kWh.
Εδώ έχουμε δηλαδή ακόμη μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις:
Έτσι για παράδειγμα οι 1600 κιλοβατώρες θα χρεωθούν ΥΚΩ:
11,6 ευρώ
Ενώ οι 1601 κιλοβατώρες θα χρεωθούν ΥΚΩ:
25,1 ευρώ
Διαφορά: 13,5 ευρώ
Οι 1999 κιλοβατώρες θα χρεωθούν ΥΚΩ:
31,243 ευρώ
Και οι 2001 κιλοβατώρες θα χρεωθούν ΥΚΩ:
79,77
Διαφορά για μόλις 2 κιλοβατώρες
48,5 ευρώ
Πλήρωσαν ακριβά την ηλεκτρική σόμπα
Εάν υποθέσουμε ότι ένας καταναλωτής το Νοέμβριο είχε κάψει 1999 κιλοβατώρες και στο επόμενο τετράμηνο αύξησε κατά μόλις 2 κιλοβατώρες την κατανάλωσή του, πλήρωσε αυτές τις δύο κιλοβατώρες 64,5 ευρώ ακριβότερα (αύξηση κόστους ρεύματος και αύξηση ΥΚΩ).
Επειδή στην πράξη οι διαφορές στην κατανάλωση ήταν πολύ μεγαλύτερες, οι φουσκωμένοι λογαριασμοί πραγματικά σόκαραν όσους τους έλαβαν τις προηγούμενες εβδομάδες.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση νοικοκυριού τετραμελούς οικογένειας σε πολυκατοικία που δεν είχε κεντρική θέρμανση λόγω των γνωστών προβλημάτων με τις οφειλές κοινοχρήστων που αντιμετωπίζουν πολλές πολυκατοικίες.
Το Νοέμβριο το συγκεκριμένο νοικοκυριό είχε κατανάλωση 1159 κιλοβατώρες και 386 κιλοβατώρες νυχτερινό, με το συνολικό κόστος για το ρεύμα (προμήθεια και ρυθμιζόμενες χρεώσεις) να ανέρχεται στο τετράμηνο Ιούνιος – Οκτώβριος σε 215 ευρώ.
Το ίδιο νοικοκυριό καθώς αύξησε την κατανάλωσή του λόγω θέρμανσης με κλιματιστικά και ηλεκτρικές θερμάστρες έφτασε στις 2102 κιλοβατώρες και στις 623 το νυχτερινό. Το συνολικό κόστος εκτινάχθηκε στα 483 ευρώ (αύξηση κατανάλωσης 81,3%, αύξηση λογαριασμού ρεύματος 124%).
Σημειώνεται ότι για χιλιάδες νοικοκυριά η χρήση του ρεύματος ως μέσου θέρμανσης αποτελεί αναγκαστική επιλογή καθώς οι καυστήρες σε πολυάριθμες πολυκατοικίες παραμένουν κλειστοί εδώ και χρόνια.
Με δεδομένο λοιπόν ότι φέτος το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο είχαμε δριμύ ψύχος, η ανορθολογική, πλην αναγκαστική, χρήση του ρεύματος ως υποκατάστατου του πετρελαίου ή του φυσικού αερίου, προκάλεσε την εκτίναξη στα ύψη των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Το παράδοξο των ΥΚΩ
Κατά την πρόσφατη ακρόαση της ΡΑΕ στη βουλή, ο επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής, παραδέχθηκε ότι είναι άδικος ο επιμερισμός των ΥΚΩ καθώς μάλιστα η χρέωση δεν είναι κλιμακωτή αλλά εάν κάποιος καταναλωτής ξεπεράσει το όριο αυτόματα χρεώνεται την μεγαλύτερη κλίμακα από την πρώτη κιλοβατώρα. Ο ίδιος δεσμεύτηκε να επανεξετάσει τη χρέωση, κάτι βεβαίως που ουδόλως ενδιαφέρει τους χιλιάδες καταναλωτές που καλούνται σήμερα να πληρώσουν τη φουσκωμένη χρέωση ΥΚΩ του φετινού χειμώνα.
Το ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση είναι ότι η ΔΕΗ ζητεί η χρέωση αυτή να αυξηθεί, παρά το γεγονός ότι – όπως αποκάλυψε αναλυτικά το Capital.gr – τα κόστη πετρελαίου έχουν μειωθεί δραστικά. Εάν γίνει ο σωστός έλεγχος και η αποτίμηση των στοιχείων, κανονικά με τη δραματική πτώση της τιμής του πετρελαίου θα πρέπει τα ΥΚΩ να μειωθούν, εκτιμούν παράγοντες της ενεργειακής αγοράς.
Τι περιλαμβάνει ο λογαριασμός της ΔΕΗ
Ανεξάρτητα από τη χρέωση ΥΚΩ και την παράλογη διάρθρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ (αντίστοιχα σε αρκετά τιμολόγια εναλλακτικών παρόχων, υπάρχει ενιαία ή και χαμηλότερη χρέωση για καταναλώσεις πάνω από τις 2000 κιλοβατώρες) είναι σαφές ότι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ αποτελούν ένα «πολυεργαλείο» για την είσπραξη δεκάδων τελών, φόρων και χρεώσεων. Συνολικά στο λογαριασμό της ΔΕΗ περιλαμβάνονται 13 χρεώσεις εκ των οποίων οι περίπου μισές αφορούν στο ρεύμα και οι υπόλοιπες αφορούν σε δημοτικά τέλη, ΤΑΠ, ΕΡΤ κλπ.
Συγκεκριμένα ο λογαριασμός περιλαμβάνει για
Ηλεκτρικό ρεύμα
1. Πάγιο
2. Χρεωση προμήθειας
3. ΑΔΜΗΕ
4. ΔΕΔΔΗΕ
5. ΥΚΩ
6. ΕΤΜΕΑΡ
7. Λοιπές χρεώσεις
8. ΕΦΚ
9. Ειδικό τέλος Ν 2093/92
10. ΦΠΑ
11. Δημοτικά τέλη
12. ΤΑΠ
13. ΕΡΤ
ΔΕΗ: Προσωρινή η επιβάρυνση
Πολύ μικρή και προσωρινή θα είναι η επιβάρυνση στους λογαριασμούς από τη σταδιακή ανάκτηση των ποσών που αντιστοιχούν στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) των ετών 2012-2015, επισημαίνει η ΔΕΗ, σε σημερινή ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι αυτά τα ποσά επιστρέφουν αμέσως στην πραγματική οικονομία.
Ο λογαριασμός των ΥΚΩ καλύπτει το αυξημένο κόστος παραγωγής ρεύματος στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, που ηλεκτροδοτούνται από πετρελαϊκές μονάδες, καθώς και το κόστος του τιμολογίων των πολυτέκνων και του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου. Ωστόσο, το συντριπτικά μεγαλύτερο κονδύλι αφορά τα νησιά.
Τα ποσά που εισπράττει η ΔΕΗ (όπως και το σύνολο των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας) μέσω των λογαριασμών ρεύματος έχουν καθοριστεί με τον νόμο 4067/2012, με βάση τα δεδομένα του 2011. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η Επιχείρηση, αυτά τα ποσά υπολείπονται κατά 735 εκατ. ευρώ της πραγματικής επιπλέον δαπάνης που κατέβαλε για την ηλεκτροδότηση των νησιών στο διάστημα 2012-2015. Συγκεκριμένα, η υποανάκτηση ανά έτος είναι 190 εκατ. για το 2012, 260 εκατ. για το 2013, 152 εκατ. για το 2014 και 131 εκατ. για το 2015.