«Απαιτείται όραμα και αξιοπιστία», είναι το συμπέρασμα της έρευνας της Prorata για λογαριασμό του Newsbomb.gr.
Παραδοσιακά, η παρουσία του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην τελευταία πριν από την ολοκλήρωση ενός εκλογικού κύκλου Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για στοχευμένη απεύθυνση στο εκλογικό σώμα. Και αναμφίβολα ως τέτοια την αντιμετώπισαν φέτος οι δύο πολιτικοί αρχηγοί και τα κομματικά τους επιτελεία.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Prorata κατέγραψε για άλλη μια χρονιά τις αντιδράσεις της κοινωνίας σε σχέση με τις – μάλλον προσεκτικές – εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα. Και στην μεγάλη εικόνα, ο πρωθυπουργός, έστω με μικρή διαφορά, κέρδισε τις εντυπώσεις στο «προγραμματικό bras de fer» μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που διενήργησε η Prorata για λογαριασμό του Newsbomb.gr, το 46% της κοινής γνώμης δηλώνει ικανοποιημένο από την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ποσοστό το οποίο είναι ελαφρώς υψηλότερο(42%) από την αντίστοιχη παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Που οφείλεται όμως αυτή η μικρή υπεροχή του πρωθυπουργού έναντι του Αλέξη Τσίπρα και ποιοι είναι οι επιμέρους παράγοντες που διαμόρφωσαν την παραπάνω εικόνα; Στην πολιτική υπάρχουν κυρίως δύο μεγέθη, τα οποία συναρτώνται και οδηγούν σε αξιολόγηση των πολιτικών δρώντων. Πρώτον, η ικανότητα των πολιτικών κομμάτων και των ηγετών τους να αφουγκράζονται τις κοινωνικές ανάγκες και να τις μετασχηματίζουν σε (προγραμματικό) όραμα για το μέλλον και δεύτερον η προσλαμβανόμενη από τους πολίτες αξιοπιστία και συνέπεια απέναντι σε όσα λένε και υπόσχονται.
Ως προς το πρώτο μέγεθος, ο Αλέξης Τσίπρας και κατ’ επέκταση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιβεβαιώνουν – για άλλη μια φορά – την υπεροχή τους: Το 43% εκτιμάει ότι εφόσον υλοποιηθούν τα όσα εξήγγειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «θα βελτιωθεί η κατάσταση στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα». Αντίθετα, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού φαίνεται πως δεν απαντάνε – στον ίδιο βαθμό – στις κοινωνικές ανάγκες της περιόδου, αφού μια αρκετά μικρότερη μερίδα της κοινωνίας (37%) εκτιμάει ότι θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα πράγματα.
Εν τούτοις, κανείς πρέπει να πείθει ότι και θέλει και μπορεί να υλοποιήσει τις λύσεις που προτείνει. Υπό αυτή την έννοια, ο προσλαμβανόμενος από την κοινων …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή