Διά ζώσης εκπαίδευση και e-learning: Τα πλεονεκτήματα και οι διαφορές των μεθόδων μάθησης

0
130

Επιλέγοντας τη μέθοδο μάθησης που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες μας

Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας έχει αναδιαμορφώσει σημαντικά πολλούς τομείς της ζωής μας και ένας από αυτούς είναι σίγουρα η εκπαίδευση. Πλέον, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν το συναρπαστικό «ταξίδι» της γνώσης, να αποκτήσουν τίτλους σπουδών ή πιστοποιήσεις και να αναβαθμίσουν το βιογραφικό τους, από την άνεση του προσωπικού τους χώρου. Αρκεί να έχουν χρόνο, διάθεση για μάθηση, έναν βασικό τεχνολογικό εξοπλισμό και σύνδεση στο διαδίκτυο.
Ποια είναι, λοιπόν, η θέση της διά ζώσης εκπαίδευσης και ποια εκείνη του e-learning στη σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα; Ποιες είναι οι βασικές διαφορές των δύο μεθόδων, που αξίζει να λάβουμε υπόψη μας, ανάλογα με τις ανάγκες μας;

Μπορεί η πρώτη διαφορά που εντοπίζουμε ανάμεσα στις δύο μεθόδους να είναι το ζήτημα του χώρου, δηλαδή η απουσία ενός φυσικού περιβάλλοντος στην περίπτωση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ωστόσο, υπάρχουν πολλές ακόμη διαφορές, οι οποίες αποκαλύπτουν πως ένας συνδυασμός των δύο μεθόδων μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα εκπαίδευσης, αλλά και τις ικανότητες και τις προοπτικές ενός σπουδαστή.
Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει μερικές από τις διαφορές που παρουσιάζονται ανάμεσα στην παραδοσιακή εκπαίδευση και τη σύγχρονη μέθοδο του e-learning, ώστε να είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε, ποια μέθοδος ανταποκρίνεται καλύτερα στις δικές μας ανάγκες.

Όταν η αίθουσα και το αμφιθέατρο μεταφέρονται σε ένα virtual περιβάλλον

Όπως αναφέραμε παραπάνω, μία σημαντική διαφορά ανάμεσα στις δύο μεθόδους είναι ο τόπος, το γεγονός δηλαδή πως η διά ζώσης εκπαίδευση επιβάλλει αυστηρά έναν συγκεκριμένο χώρο και χρόνο, για τη διεξαγωγή των μαθημάτων. Ένας σπουδαστής καλείται να βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο για κάποιες ώρες, να λαμβάνει μέρος στις δραστηριότητες που πραγματοποιεί η υπόλοιπη ομάδα, να παρακολουθεί και να κατευθύνεται από τον επικεφαλής της ομάδας, δηλαδή τον καθηγητή. Και ομολογουμένως, το γόητρο και η «μαγεία» της παραδοσιακής εκπαίδευσης, η αίσθηση που προσφέρει η αλληλεπίδραση με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, αλλά και οι ζωντανές διαλέξεις ενός καλού μέντορα, είναι δύσκολο να μεταδοθούν μέσα από την οθόνη ενός …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή