Διαφορετικότητα: Πώς θα δημιουργούσε πλούτο αλλά ίσως απέτυχε

0
59

 


Μια έρευνα της εταιρείας συμβούλων διαχείρισης McKinsey το 2015 που έβρισκε σύνδεση μεταξύ κερδοφορίας και της ποικιλομορφίας φύλων και φυλών των στελεχών, χρησιμοποιήθηκε από επενδυτές, λομπίστες και ρυθμιστικές αρχές για να πιέσουν γ
ια περισσότερες γυναίκες και μειονοτικές ομάδες στα διοικητικά συμβούλια και για να δικαιολογήσουν την επένδυση σε εταιρείες που έκαναν τέτοιους διορισμούς.

Υπάρχουν προφανή οφέλη από την ποικιλόμορφη εταιρική ηγεσία για την κοινωνία, τόσο στην παροχή προτύπων προς μίμηση όσο και στην προβολή μιας δέσμευσης για την προώθηση των καλύτερων, ανεξαρτήτως χρώματος δέρματος ή φύλου. Αλλά το να το κάνεις επειδή είναι το σωστό δεν είναι το ίδιο με το να το κάνεις επειδή είναι πιο κερδοφόρο.

Gemini: H AI της Google το παράκανε με τη διαφορετικότητα – Στοπ στη δημιουργία πορτρέτων

Από το 2015, η προσέγγιση έχει δοκιμαστεί στην αγορά και απέτυχε. Απέτυχαν και οι ακαδημαϊκοί που προσπάθησαν να επαναλάβουν τα ευρήματα της McKinsey, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει σχέση μεταξύ κερδοφορίας και ποικιλομορφίας των στελεχών. Πλέον, η μεθοδολογία της McKinsey, αμφισβητείται, αναφέρει η Wall Street Journal.

Αναπόδεικτη αιτιότητα

Ακόμη και η συσχέτιση είναι αμφίβολη. Οι ακαδημαϊκοί δεν μπορούν να επαναλάβουν με ακρίβεια τη μελέτη της McKinsey, επειδή κρατά μυστικά τα ονόματα των εταιρειών που χρησιμοποίησε. Ωστόσο, ένα έγγραφο που δημοσιεύτηκε φέτος διαπιστώνει ότι η μεθοδολογία της McKinsey δεν δείχνει οφέλη από τη διαφορετικότητα για τις εταιρείες του S&P 500. Δεν είναι ότι η έλλειψη ποικιλομορφίας είναι καλή για τα κέρδη. Δεν υπάρχει σύνδεση.

Αυτό δεν πρέπει να εκπλήσσει. Εάν οι εταιρείες μπορούσαν να αυξήσουν την κερδοφορία τόσο εύκολα, τότε σίγουρα θα είχαν σπεύσει να προωθήσουν περισσότερες γυναίκες και μειονοτικές φυλετικές ομάδες.

Ο Τζον Χεντ, καθηγητής λογιστικής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill, δεν βρήκε αποτελέσματα που να ήταν στατιστικά σημαντικά όταν επανέλαβε τη μελέτη της McKinsey για τον S&P 500. Αυτό έχει σημασία, γιατί η μελέτη McKinsey είχε τεράστια επιρροή, και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στον Nasdaq. Έχει, επίσης, αναφερθεί από δεκάδες ομάδες ακτιβιστών. 

Τεράστια η επιρροή της μελέτης

Η επιρροή της McKinsey δεν ήταν μόνο στην πολιτική, η οποία ούτως ή άλλως θα έπρεπε να εξετάζει ηθικά και κοινωνικά ζητήματα.

Η BlackRock και η Refinitiv, ανέφεραν τη μελέτη ως απόδειξη οικονομικών οφελών από τη διαφορετικότητα όταν δημιούργησαν ένα ETF που παρακολουθούσε έναν δείκτη διαφοροποίησης. Αυτός ο δείκτης υστέρησε μετά την κυκλοφορία του το 2018, επιστρέφοντας περίπου στο 55% έναντι άνω του 70% για τον παγκόσμιο δείκτη χωρίς όρους διαφοροποίησης.

Ένα παρόμοιο ταμείο δημιουργήθηκε από την State Street Global Advisors με τον τίτλο SHE. Προωθήθηκε μέσω του αγάλματος «Fearless Girl» και υποστηρίχθηκε από έρευνα της MSCI, η οποία ισχυρίστηκε 36% υψηλότερη απόδοση κεφαλαίου για εταιρείες με τουλάχιστον τρεις γυναίκες στο διοικητικό συμβούλιο, ή «ισχυρή γυναικεία ηγεσία».

Αλλά λογικά, αυτό ήταν πολύ υψηλός αριθμός για να εξηγηθεί από την παρουσία λίγων γυναικών και η επακόλουθη βαθιά υποαπόδοση δείχνει ότι ο σκεπτικισμός ήταν σωστός.

Η McKinsey είπε στην αρχική της εργασίας ότι «είναι λογικό…ότι πιο διαφορετικές εταιρείες είναι σε καλύτερη θέση να κερδίσουν κορυφαία ταλέντα και να βελτιώσουν τον προσανατολισμό τους προς τον πελάτη, την ικανοποίηση των εργαζομένων και τη λήψη αποφάσεων». 

Τα καλά της ομοιμορφίας

Η κοινή λογική επίσης τονίζει την σημαντικότητα ομαδικού πνεύματος και εμπιστοσύνης. Αλλά εκεί τα άτομα με κοινό υπόβαθρο έχουν προβάδισμα. Η καθηγήτρια Νομικής του Πανεπιστημίου του Σικάγο, Λίσα Μπερνστάιν, το έδειξε αυτό στους Εβραίους εμπόρους διαμαντιών της Νέας Υόρκης, οι οποίοι παίρνουν μηδέν για τη διαφορετικότητα, αλλά κερδίζουν οικονομικά από την εμπιστοσύνη που εμπνέει η κοινή τους κληρονομιά. Παρόμοιες μελέτες έχουν δείξει το ίδιο και για άλλες μικρές εθνικές επιχειρηματικές ομάδες.

Η διαφορετικότητα δεν αποτυπώνει την ποικιλομορφία σκέψης. Ένας μαύρος απόφοιτος της Επιχειρηματικής Σχολής του Χάρβαρντ θα σκεφτόταν περίπου με τον ίδιο τρόπο για τις επιχειρήσεις με έναν λευκό. Μια κορυφαία γυναίκα δικηγόρος της Νέας Υόρκης μπορεί να έχει παρόμοιες εμπειρίες, ή έλλειψη αυτών, με έναν άνδρα. Η ποικιλομορφία των προτάσεων σκέψης της McKinsey δεν επεκτείνεται, για παράδειγμα, στον διορισμό εκπροσώπων των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο, παρόλο που οι ιδέες τους μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικές από εκείνες των ανώτερων στελεχών.

Τέλος, η συσχέτιση δεν είναι αιτιότητα! Η McKinsey λέει επανειλημμένα στη μελέτη της ότι βρήκε μόνο μια συσχέτιση. Οι Αζτέκοι μπέρδεψαν τη συσχέτιση για την αιτιότητα με τραγικά αποτελέσματα, κάνοντας ανθρωποθυσίες προκειμένου να διασφαλιστεί η επιβίωση του κόσμου. Υπήρχε μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της ανθρωποθυσίας και του κόσμου που επιβιώνει – αλλά δεν υπάρχει αιτιότητα.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή