Διατροφή και ιώσεις

0
161

Έχοντας μπει για τα καλά στον χειμώνα, σε μία περίοδο που οι εναλλαγές του καιρού, πάνε πακέτο και με πολλές ιώσεις, είμαι εδώ για σου υπενθυμίσω έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο, την διατροφή σου!

Το καταλαβαίνω, είσαι  άρρωστος-η, η όρεξη σου δεν είναι και στα καλύτερα της, και στρέφεσαι προς όλα τα αγαπημένα σου comfort φαγητάκια. Όμως, με αυτό τον τρόπο πετυχαίνεις το αντίθετο αποτέλεσμα και δυσκολεύεις την κατάστασή σου. Μία σωστή διατροφή, θα σε βοηθήσει να αναρρώσεις πιο γρήγορα και να περάσεις πιο ανώδυνα την φετινή ίωση – για δες παρακάτω!

Φρόντισε την ενυδάτωση σου!

Εκτός από νερό, προτίμησε:

  • Σουπίτσες
  • Αφεψήματα (πχ πράσινο τσάι, τζίντζερ, τσάι του βουνού, φασκόμηλο)
  • Φυσικούς χυμούς φρεσκοστυμμένους
  • Νερό με μέλι και λεμόνι

Ήξερες ότι, οι κατεχίνες τσαγιού, όπως αυτές στο πράσινο τσάι, ίσως μπορούν να αποτρέψουν την αναπαραγωγή της γρίπης και των ιών του κρυολογήματος, και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σου;

Κατανάλωσε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, πλούσια σε βιταμίνη C!

Η βιταμίνη C στα φρούτα και στα λαχανικά, ίσως να μειώσει τα συμπτώματα μίας ασθένειας, κατά 1-2 μέρες. Προτίμησε ακτινίδια, πορτοκάλια, μανταρίνια, πολύχρωμες πιπεριές!

Βιταμίνη D, η παραμελημένη!

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σου. Μπορείς να την βρεις στο μουρουνέλαιο, στην πέστροφα, στις σαρδέλες, στον γαύρο, στον σολομό, στον τόνο, στους κρόκους αυγών, στο συκώτι, στα μανιτάρια, σε εμπλουτισμένα τρόφιμα και το πιο σημαντικό στην ηλιοφάνεια!

Extra tip! Eπέλεξε μανιτάρια ποικιλίας Portobello και έκθεσε τα για λίγα λεπτά στον ήλιο ώστε η UV ακτινοβολία να αυξήσει την περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη D!

Φτιάξε μια θρεπτική ψαρόσουπα ή κοτόσουπα!

  • Είναι μία ελαφριά και φιλική προς το στομάχι σου επιλογή, όταν δεν έχεις πολύ όρεξη.
  • Είναι πλούσια σε σίδηρο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Α, C και αντιοξειδωτικά (από τα διάφορα λαχανικά που θα προσθέσεις), όλα απαραίτητα για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού σου.
  • Θα σε βοηθήσει να αναπληρώσεις τα υγρά και τους ηλεκτρολύτες που μπορεί να χάσεις πολύ εύκολα σε μία τέτοια περίπτωση.
  • Περιέχει πρωτεΐνη, που την χρειάζεσαι παραπάνω αυτές τις μέρες, για την γρηγορότερη ανάρρωση και την δύναμή σου.

Δοκίμασε το γιαούρτι!

Η χλωρίδα του εντέρου σου είναι πολύτιμη και το γιαούρτι ως βασική πηγή προβιοτικών είναι μια εξαιρετική επιλογή για τις μέρες της ίωσης. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και τρόφιμα, όπως το κεφίρ, λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση, το ξινολάχανο,  το τέμπε, το τσάι κομπούχα, το kimchi και το miso – Give it a try!

Εκτός από προβιοτικά, δώσε έμφαση και στα πρεβιοτικά!

Συμπεριέλαβε στην καθημερινότητά σου τρόφιμα όπως, τα κρεμμύδια, τα πράσα, το σκόρδο,  τα σπαράγγια, τις αγκινάρες, τις μπανάνες και τα φύκια.

Ήξερες ότι, τα πρεβιοτικά είναι αυτά που τροφοδοτούν τα επωφελή βακτήρια, που περιέχουν τα προβιοτικά, τα οποία με την σειρά τους θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σου;

Κατανάλωσε ωμό σκόρδο!

  • Περιέχει μια ένωση την αλιίνη, που όταν το σκόρδο κοπεί ή πολτοποιηθεί μετατρέπεται σε αλισίνη.
  • Χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των ιώσεων και θεωρείται από πολλούς ότι έχει αντιμικροβιακή, αντιμυκητιακή και αντιϊκή δράση.

Τα ερευνητικά δεδομένα ωστόσο θεωρούνται ελλιπή προς το παρόν.

Μαγείρεψε μία κρέμα βρώμης!

Ζεστή και θρεπτική, μία κρέμα βρώμης θα σου προσφέρει βιταμίνες συμπλέγματος Β, σίδηρο, χαλκό, μαγγάνιο, μαγνήσιο και είναι ιδανική για ένα ελαφρύ πρωινό ή βραδινό γεύμα, εκτός αν έχεις γαστρεντερικές διαταραχές.

Τι να αποφύγεις;

Υπάρχουν και ορισμένες τροφές που δεν ενδείκνυνται, κατά την διάρκεια μια ίωσης:

  • Αλκοόλ (μειώνει την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού σου και αυξάνει την πιθανότητα αφυδάτωσης).
  • Επεξεργασμένες τροφές (δεν περιέχουν θρεπτικά συστατικά που θα σε βοηθήσουν).
  • Λιπαρές τροφές
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα (ειδικά αν υπάρχουν γαστρεντερικές ενοχλήσεις)
  • Καφές (μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα αφυδάτωσης).
  • Πολλά γλυκά (έχουν μικρή θρεπτική αξία και μπορεί να λειτουργήσουν ως comfort foods μεν, χωρίς να βοηθήσουν στην ανάρρωση δε).

Πηγές

  1. https://www.ars.usda.gov/ARSUserFiles/80400525/Articles/AICR09_Mushroom_VitD.pdf
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7818810/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7434784/
  4. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/
  5. https://health.clevelandclinic.org/what-to-eat-when-you-have-the-flu

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή