Διατροφή στις διακοπές – Οδηγός επιβίωσης

Η στιγμή που περίμενες όλη τη χρονιά επιτέλους έφτασε! Ο προορισμός των διακοπών σου σε περιμένει κι εσύ δεν βλέπεις την ώρα να αφήσεις πίσω σου την καθημερινότητα και την ρουτίνα. Έχεις προετοιμάσει τα πάντα. Την διατροφή;

Αποσκευές; Έτοιμες!
Τσάντα, πετσέτες, αντηλιακά; Στη θέση τους!
Το αγαπημένο σου βιβλίο για την παραλία; Check!
Πλάνο για τη διαμονή σου, τα μέρη που θα επισκεφτείς, τις εξόδους σου; Φυσικά!
Πλάνο για την διατροφή σου; … “Είμαι σε διακοπές και θα φάω ότι θέλω!”

Καμία αντίρρηση, μαζί σου! Αλλά για θυμήσου λίγο πώς πήγε αυτό τις προηγούμενες φορές…

Διακοπές και υπερφαγία

Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Είναι απολύτως φυσιολογικό να φας λίγο παραπάνω στις διακοπές σου. Σε αυτήν την περίοδο χαλάρωσης, ξεκούρασης και αναζήτησης ευχάριστων εμπειριών, είναι λογικό να ψάχνεις την ευχαρίστηση και στο φαγητό.

Επιπλέον, στις διακοπές ενισχύεται η κοινωνική διάσταση του φαγητού, εφόσον οι περισσότεροι περνάμε παραπάνω χρόνο με τους ανθρώπους μας, με φίλους ή συγγενείς. Η ανθρώπινη σύνδεση είναι πάντα πιο εύκολη γύρω από ένα γεμάτο τραπέζι.

Επομένως, ναι, η ποσότητα, η ποιότητα και η συχνότητα των γευμάτων σου είναι αναμενόμενο να αλλάξουν στις διακοπές.

Τώρα λοιπόν που βγάλαμε την ενοχή από το κάδρο της διατροφής των διακοπών σου, ας ρίξουμε λίγο φως και σε μια άλλη διατροφική συμπεριφορά που παρατηρείται συχνά στις διακοπές. Αυτήν της επανάστασης.

Αν τον υπόλοιπο χρόνο, ακολουθείς αυστηρές δίαιτες και κανόνες διατροφής που σου προκαλούν ψυχολογική πίεση, αίσθημα στέρησης και συναισθηματικής δυσφορίας σε σχέση με το φαγητό, είναι αναμενόμενο να αντιμετωπίσεις τις διακοπές σου ως απελευθέρωση, ως μια περίοδο από επαναλαμβανόμενα “cheat days”. Σε αυτή την περίπτωση, τα περιστατικά υπερφαγίας θα είναι πολλά, η ποιότητα της διατροφής σου θα πέσει κατακόρυφα – γιατί θα επιτρέψεις στον εαυτό σου όλα όσα θεωρείς «απαγορευμένα» – και μαζί θα πέσουν και τα επίπεδα ενέργειάς σου και η ζωτικότητά σου. Αν αυτό σου έχει ξανασυμβεί, μάλλον είναι καιρός να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου για την διατροφή και να υιοθετήσεις κανόνες και συμπεριφορές που μπορείς να ακολουθείς όλον τον χρόνο, ακόμη και στις διακοπές.

Tips για την διατροφή σου στις διακοπές

  • Ξεκίνα την ημέρα σου με ένα ενισχυμένο πρωινό που θα σου δώσει την ενέργεια που χρειάζεσαι και θα κρατήσει την πείνα μακριά για αρκετές ώρες.
  • Στην παραλία ή την εκδρομή, πάρε μαζί σου υγιεινά σνακ.
  • Η καλύτερη στιγμή για να προγραμματίσεις το κυρίως γεύμα σου στις διακοπές είναι συνήθως αργά το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα.
  • Το βραδινό σου καλύτερα να είναι κάποιο ελαφρύ γεύμα, το οποίο μπορείς να παραλείψεις αν νιώθεις ότι δεν πεινάς ή να το αντικαταστήσεις με φρούτα ή ένα ελαφρύ παγωτό που θα επιθυμήσεις στην βόλτα σου.
  • Η ήρεμη περίοδος των διακοπών είναι ιδανική για να εξασκηθείς στο mindful eating! Τρώγε όλα τα γεύματά σου αργά, ήρεμα και χωρίς άλλη παράλληλη ενασχόληση. Επικεντρώσου στο γεύμα σου και άκου τα σημάδια πείνας και κορεσμού που στέλνει το σώμα σου!

Επιλογές γευμάτων

  • Στο πρωινό σου διάλεξε μια πηγή πρωτεΐνης όπως γάλα, γιαούρτι, αυγό, τυρί και προϊόντα ολικής άλεσης όπως ψωμί, φρυγανιές, βρώμη, δημητριακά πρωινού.
  • Για σνακ και ενδιάμεσα γεύματα τα φρέσκα φρούτα είναι η καλύτερη επιλογή! Μπορείς επίσης να διαλέξεις μπάρες δημητριακών ή ξηρούς καρπούς.
  • Στο κυρίως γεύμα, απόλαυσε την ποικιλία των επιλογών αν υπάρχουν, γεμίζοντας το μισό σου πιάτο με λαχανικά και σαλάτα, το ¼ με κάποια καλή πηγή πρωτεΐνης όπως ψητό κρέας, ψάρι, θαλασσινά, και το άλλο ¼ με κάποιο αμυλούχο τρόφιμο, όπως ρύζι, πατάτες, ζυμαρικά, κλπ.
  • Δοκίμασε την τοπική κουζίνα του τόπου που θα επισκεφτείς. Είναι ευκαιρία να ανακαλύψεις νέες γεύσεις και φαγητά που δεν έχεις δοκιμάσει.

Ενυδάτωση

Τα καλοκαίρια μας γίνονται όλο και πιο ζεστά και το νερό όλο και πιο απαραίτητο! Φρόντισε την ενυδάτωσή σου έχοντας πάντα μαζί σου ένα μεγάλο παγούρι που να κρατά το νερό σου δροσερό. Αν πρόκειται να πας σε απομακρυσμένο μέρος και δεν γνωρίζεις αν θα υπάρχει διαθέσιμο νερό πηγής η εμφιαλωμένο νερό, πάρε μαζί σου αρκετή ποσότητα. Φρέσκα φρούτα και λαχανικά πλούσια σε νερό θα σε βοηθήσουν επίσης στην καλή ενυδάτωση.

Η διατροφή σου βέβαια επηρεάζεται και από τις υπόλοιπες συνήθειες σου, οι οποίες είναι εξίσου σημαντικές κατά την διάρκεια των διακοπών σου. Εξάλλου, το φαγητό δεν θα πρέπει να είναι η βασική σου απασχόληση στις διακοπές, ώστε να αποφύγεις να το σκέφτεσαι συνέχεια και να το κάνεις την κύρια πηγή ευχαρίστησης. Είναι σημαντικό να δώσεις σημασία και στις άλλες πτυχές των διακοπών σου, ώστε να επιστρέψεις στην καθημερινότητα με φορτισμένες μπαταρίες και όχι απλά με γεμάτο στομάχι και… πανευτυχείς γευστικούς κάλυκες.

Ξεκούραση και χαλάρωση

Μην παραβλέψεις τον πρωταρχικό σκοπό των διακοπών: την ξεκούραση. Είναι σημαντικό να διακόψεις για λίγο τη ρουτίνα σου, τις κουραστικές και πιθανόν επιβλαβείς συνήθειες σου, και την μάλλον αγχωτική καθημερινότητά σου. Απόλαυσε τον ύπνο σου, τα αργά πρωινά ξυπνήματα, τη μεσημεριανή σιέστα, την απουσία προγράμματος, ωραρίου και προθεσμιών. Και γιατί όχι, κάνε ένα διάλειμμα – έστω και μιας ημέρας – από τον online κόσμο του διαδικτύου και των social media!

Κίνηση

Οι διακοπές, είτε στη θάλασσα, είτε στο βουνό, προσφέρουν ποικίλους τρόπους σωματικής άσκησης που είναι μάλιστα και διασκεδαστικοί! Απόλαυσε το κολύμπι, το παιχνίδι στην αμμουδιά, τους περιπάτους στα νησιώτικα σοκάκια, την πεζοπορία στο δάσος και φυσικά τον χορό! Κρατώντας το σώμα σου σε κίνηση που να σου δίνει χαρά, θα ξεκουράσεις το μυαλό και την ψυχή σου.

Και με το αλκοόλ τι θα γίνει;

“Είμαι σε διακοπές και θα πιώ!”

Εννοείται! Φυσικά και θα συνοδέψεις τη βραδινή σου έξοδο με ποτό αν αυτό θες. Η επιλογή όμως του είδους του ποτού αλλά και της ποσότητας θα κάνουν την διαφορά. Ένα ποτήρι κρασί(150ml), ένα ποτήρι μπύρα (330ml) ή ένα απλό ποτό υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ όπως η βότκα (50ml) είναι καλύτερες επιλογές από τα κοκτέιλ, εκτός αν πρόκειται για κάτι αρκετά απλό όπως π.χ. ένα μοχίτο.

Και για εκείνες τις μέρες που δεν θα βγεις γιατί θες λίγο ηρεμία ή ίσως θες να απολαύσεις τη θέα από το μπαλκόνι του σπιτιού ή του δωματίου σου, σου έχω συνταγή για εξαιρετικό και πανεύκολο mocktail mojito!

ΥΛΙΚΑ

  • Ανθρακούχο νερό
  • Χυμός & φέτες λάιμ
  • Γλυκαντικό επιλογής
  • Φύλλα δυόσμου
  • Παγάκια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πρόσθεσε όλα τα υλικά σε μια κανάτα και άφησε στο ψυγείο για τουλάχιστον 20 λεπτά ώστε να βγουν όλα τα αρώματα. Σέρβιρε με άφθονο πάγο, φέτες λάιμ και έξτρα φύλλα δυόσμου.

Στην υγειά σου και καλές διακοπές!

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss