Ομάδα επιστημόνων ανακοίνωσε ότι παρήγαγε με τεχνητό τρόπο έμβρυα χοίρων που φέρουν ανθρώπινα κύτταρα, σε ένα νέο βήμα προς την μελλοντική δημιουργία ζώων, των οποίων τα όργανα θα μπορούσαν να μεταμοσχευθούν σε ανθρώπους!
Αυτή η “διασταύρωση” ανθρώπου και ζώου ονομάστηκε φυσικά… χίμαιρα. Τα έμβρυα δεν κατάφεραν να αναπτυχθούν κανονικά μέσα στην χίμαιρα ανθρώπου-γουρουνιού και σε γενικές γραμμές η όλη τεχνική απείχε πολύ από το τέλειο, αναφέρουν οι ερευνητές στην σχετική δημοσίευση που έκαναν στο επιστημονικό περιοδικό Cell.
Αυτά δεν είναι τα πρώτα ζώα που έχουν και ανθρώπινα βιολογικά στοιχεία. Αλλά είναι η πρώτη φορά που αυτή η συγκεκριμένη τεχνική χρησιμοποιείται για να παράγει ζώο χίμαιρα, δηλαδή ζώο με όργανα ή/και μέρη από δύο διαφορετικά είδη.
Τα σχετικά πειράματα έγιναν από ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον δρ Juan Carlos Izpisua Belmonte στο Ινστιτούτο Salk στην Καλιφόρνια και θεωρούνται τουλάχιστον αμφιλεγόμενα από την επιστημονική κοινότητα. Τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας επέτρεψαν μόλις τον περασμένο Αύγουστο την άρση των περιορισμών στην χρηματοδότηση τέτοιων ερευνών.
Η ομάδα του δρ Belmonte ακολούθησε τις κατευθυντήριες γραμμές που εκδίδονται από την Διεθνή Εταιρεία για την Έρευνα των Βλαστικών Κυττάρων. Ο ίδιος είπε ότι τα έμβρυα αναπτύσσονται μόνο για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο για να αναπτυχθούν αρκετά οι διάφοροι τύποι ιστού. Αυτά τα συγκεκριμένα έμβρυα είχαν κάποια ανθρώπινα μυϊκά κύτταρα.
Πώς έφτιαξαν την χίμαιρα ανθρώπου-χοίρου
Αυτά τα ζώα-χίμαιρες μπορούν να δημιουργηθούν εφαρμόζοντας μεθόδους γενετικής μηχανικής, ή γονιδιακής επεξεργασίας. Οι συγκεκριμένες χίμαιρες ανθρώπου-χοίρου έγιναν ως εξής:
- Πρώτα οι ερευνητές έφτιαξαν πολυδύναμα ανθρώπινα βλαστοκύτταρα. Πρόκειται για ένα είδος βασικής κυτταρικής δομής από ανθρώπινα δερματικά κύτταρα.
- Στην συνέχεια οι ερευνητές, με ένεση, έβαλαν αυτά τα βλαστοκύτταρα μέσα σε έμβρυα χοίρων, εφαρμόζοντας μια άλλη τεχνική, που ονομάζεται παρθενογένεση. Πρόκειται για μία τεχνική ενεργοποίησης μη-γονιμοποιημένων ωαρίων, προκειμένου να ξεκινήσουν να αναπτύσσονται, σαν να είχαν γονιμοποιηθεί κανονικά.
- Αυτά τα υβριδικά έμβρυα (που έμοιαζαν περισσότερο με μπάλες από κύτταρα) εμφυτεύθηκαν σε θηλυκά γουρούνια, που ήταν ήδη σε κατάσταση εγκυμοσύνης, και στη συνέχεια αφαιρέθηκαν λίγες εβδομάδες αργότερα.
Το αποτέλεσμα πολύ δύσκολα θα ήταν ένα ζωντανό χοιρίδιο χίμαιρα και η μέθοδος αποδείχτηκε όντως αναποτελεσματική. Αλλά αυτό οι ερευνητές το περίμεναν. Αυτό που έμαθαν ήταν, ότι, ως διαδικασία, απέδειξε πως ανθρώπινα κύτταρα αναπτύσσονταν προσωρινά μέσα σε μη ανθρώπινο έμβρυο.
“Αυτό καταδεικνύει σαφώς, ότι ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα που εισάγονται σε πολύ πρώιμο έμβρυο χοίρου, μπορούν να δημιουργήσουν μια χίμαιρα ανθρώπου-χοίρου. Αυτή είναι η πρώτη επιστημονική δημοσίευση που δείχνει επιτυχία σε αυτό τον σκοπό”, δήλωσε ο δρ Bruce Whitelaw του Ινστιτούτου Ρόσλιν της Σκωτίας, όπου είχε δημιουργηθεί η διαβόητη Ντόλι, το πρώτο ζωντανό ζώο κλώνος θηλαστικού το 1996.