Το ΔΝΤ εγκαλεί τη Γερμανία για κοινωνικές ανισότητες

0
80

Στη νέα έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την κατάσταση της γερμανικής οικονομίας που αναμένεται να δημοσιευθεί επίσημα στις 15 Μαΐου αναφέρεται η Handelsblatt.

Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης που προδημοσιεύει η εφημερίδα, το ΔΝΤ θεωρεί ότι η Γερμανία πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για την ενίσχυση της λεγόμενης «ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς». Αυτό φαίνεται να ζητά εδώ και καιρό η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Πρόκειται για ένα «μοντέλο, στο οποίο όλες οι εισοδηματικές κατηγορίες λαμβάνουν ένα δίκαιο μερίδιο από την αύξηση της ευημερίας. Προκειμένου περισσότεροι Γερμανοί να έχουν μερίδιο από την ανάπτυξη, το ΔΝΤ προτείνει στην έκθεσή του για τη Γερμανία μια σειρά μέτρων.

Πρώτη προτεραιότητα έχει η αύξηση των επενδύσεων. Αναγκαία κρίνεται επίσης η αύξηση των μισθών, η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των γυναικών στα επαγγέλματα, η αύξηση των φόρων ακίνητης περιουσίας καθώς επίσης και η μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης», σημειώνει η Handelsblatt.

Έμμεση υποστήριξη του ΔΝΤ στον Μ. Σουλτς;

Ωστόσο η εφημερίδα σημειώνει ότι το ΔΝΤ στην έκθεσή του δεν κάνει ρητή αναφορά στο θέμα της μείωσης των εισφορών, δεδομένου ότι φοβάται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να εκληφθεί ως «υπερβολική παρέμβαση στον γερμανικό προεκλογικό αγώνα». Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, τις τελευταίες εβδομάδες το ΔΝΤ σε συζητήσεις του με εκπροσώπους του γερμανικού υπ. Οικονομικών και της Μπούντεσμπανκ άσκησε κριτική για «υπερβολική επιβάρυνση των χαμηλών εισοδημάτων». Σύμφωνα με κύκλους του ΔΝΤ είναι πλέον σαφές ότι «η Γερμανία εξαιτίας της καλής οικονομικής κατάστασής της έχει περιθώριο να προσφέρει ελαφρύνσεις. Το φρένο στο δημόσιο χρέος έχει συμβάλει σημαντικά στην οικονομική εξυγίανση». Όπως επισημαίνει εκπρόσωπος του ΔΝΤ: «Η Γερμανία δεν θα πρέπει να ξεπερνά προς τα πάνω τους δημοσιονομικούς στόχους που θέτει».

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι η Handelsblatt ήδη από τις πρώτες σειρές του ίδιου άρθρου εκτιμά ότι η εν λόγω έκθεση που έρχεται από την Ουάσιγκτον φαίνεται να συγκλίνει με τις προεκλογικές θέσεις του υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Μάρτιν Σουλτς «για περισσότερη δικαιοσύνη». Ο Μ. Σουλτς, διαβάζουμε στην Handelsblatt, «σε πρόσφατη ομιλία του στο Εμπορικό Επιμελητήριο του Βερολίνου δήλωσε ότι η δική του κυβέρνηση ‘θα ασκήσει μια λογική οικονομική πολιτική’. Για τον ίδιο είναι επίσης σαφές ότι: η χώρα πρέπει να γίνει δικαιότερη αυτό  είναι προς το συμφέρον και της οικονομίας.’H ανισότητα στα εισοδήματα και στον πλούτο’ θέτουν σε κίνδυνο τις μελλοντικές ευκαιρίες.»

Το ρεκόρ των γερμανικών εξαγωγών και ο αντίλογος

Σχόλια και αναλύσεις δημοσιεύονται επίσης στον γερμανικό τύπο για το ρεκόρ που κατέγραψαν οι γερμανικές εξαγωγές τον Μάρτιο. «Η Γερμανία εξάγει περισσότερο από ποτέ παρά το δυσμενές πολιτικό κλίμα παγκοσμίως», σημειώνει η Süddeutsche Zeitung. «Παρά τους δυσμενείς πολιτικούς συσχετισμούς που συνδέονται με το Brexit και την οικονομική πολιτική που έχει αναγγείλει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ, οι γερμανικές εξαγωγές παρουσίασαν τον Μάρτιο ένα ακόμα ιστορικό ρεκόρ σημειώνοντας άνοδο για τρίτο συνεχόμενο μήνα αγγίζοντας το 0,4%. Συνολικά το ύψος τους κινήθηκε στα 118 δις ευρώ, ποσό ρεκόρ που θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο τριβής σε διεθνές επίπεδο.» Όπως σημειώνει η εφημερίδα ο Ντ. Τραμπ επικρίνει εδώ και καιρό τα γερμανικά εξαγωγικά πλεονάσματα και απειλεί με αύξηση των τελωνειακών δασμών. Επίσης η έξοδος της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ και κατά συνέπεια η απώλεια της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας αναμένεται να έχει επίσης αρνητικές επιπτώσεις. Εντούτοις, σύμφωνα με την SZ «μέχρι στιγμής οι γερμανικές εξαγωγές μπορούν και αντεπεξέρχονται στις προκλήσεις αυτές.»

Από την πλευρά η TAZ του Βερολίνου σχολιάζει: «Όχι μόνο ο Αμερικανός πρόεδρος αλλά και έγκριτοι οικονομολόγοι προειδοποιούν για τις δυσμενείς επιπτώσεις των γερμανικών εξαγωγικών πλεονασμάτων. Αυτό σημαίνει ότι άλλες χώρες ωθούνται καταγράφουν ελλείμματα στις εξαγωγές τους ή τυπώνουν νόμισμα ή ωθούνται σε νέα χρέη. Και τι κάνει την ίδια ώρα η Γερμανία; Προηγείται τον Μάρτιο, με τις εξαγωγές προϊόντων να ανέρχονται σε 25,4 δις ευρώ περισσότερα από ό,τι οι εισαγωγές. Ένας νέος κίνδυνος ‘made in Germany’»

Τέλος σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung o επικεφαλής οικονομολόγος του Ινσιτούτου Ιfo του Μονάχου αναφέρεται στο θέμα των μεγάλων γερμανικών πλεονασμάτων αλλά και την κριτική που ασκεί επ’ αυτού στη Γερμανία ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γερμανός οικονομολόγος αναφέρει ότι «στη Γαλλία είναι σύνηθες να ασκείται κριτική στη Γερμανία» και έτσι δεν του προκαλεί έκπληξη η κριτική Μακρόν αναφορικά με τα γερμανικά πλεονάσματα. Εντούτοις εκτιμά ότι πράγματι το μεγάλο πλεόνασμα της Γερμανίας σημαίνει ότι κάποιες άλλες χώρες αναγκάζονται να έχουν χρέη για να. «Αυτό είναι απολύτως εντάξει, όταν αυτά τα χρέη μπορούν να χρηματοδοτούνται με σταθερό τρόπο. Γίνεται όμως πρόβλημα για μας όταν τα χρέη αυτά δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Τότε θα πρέπει να αναρωτηθούμε: Θα πάρουμε πίσω τα χρήματά μας;»