Δολοφονία 43 φοιτητών στο Μεξικό το 2014: Συνελήφθη απόστρατος στρατηγός

0
84

Δύο Μεξικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να ασκήσει δίωξη στον Σιενφουέγκος για την εξαφάνιση των φοιτητών

Οι αρχές του Μεξικού συνέλαβαν τον απόστρατο στρατηγό Χοσέ Ροντρίγκες ως ύποπτο για ανάμιξη στην εξαφάνιση, το 2014, 43 φοιτητών παιδαγωγικής.
Ο Ροντρίγκες είναι ο πλέον υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος που συλλαμβάνεται μέχρι τώρα για την υπόθεση αυτήν.

Ο υφυπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Ρικάρντο Μεχία είπε ότι πρόσφατα εκδόθηκαν τέσσερα εντάλματα σύλληψης σε βάρος στρατιωτικών για εμπλοκή τους στην απαγωγή των 43 φοιτητών στην πόλη Ιγκουάλα, στο νοτιοδυτικό Μεξικό, το 2014. «Μέχρι στιγμής έχουν εκτελεστεί τα τρία εντάλματα και έχουμε τρεις κρατούμενους, μεταξύ των οποίων και τον διοικητή της 27ης Ταξιαρχίας Πεζικού εκείνης της εποχής», πρόσθεσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Ο Ροντρίγκες ήταν επικεφαλής της συγκεκριμένης μονάδας την εποχή. Οι προηγούμενες μεξικανικές κυβερνήσεις υποστήριζαν ότι για την απαγωγή και τη δολοφονία των φοιτητών ευθύνονταν ντόπιοι διεφθαρμένοι αστυνομικοί που συνεργάζονταν με μια τοπική συμμορία διακίνησης ναρκωτικών.

Στα τέλη Αυγούστου, αφού η σημερινή κυβέρνηση επανεξέτασε την υπόθεση, ο υφυπουργός Εσωτερικών Αλεχάντρο Ενσίνας είπε ότι οι έξι από τους αγνοούμενους φοιτητές παραδόθηκαν ζωντανοί στον Ροντρίγκες, ο οποίος διέταξε την εκτέλεσή τους.

Όταν του ζητήθηκε ένα σχόλιο για τις κατηγορίες σε βάρος του Ροντρίγκες, το υπουργείο Άμυνας του Μεξικού ανέφερε ότι δεν έχει καμία πληροφόρηση για το θέμα.
Στην έκθεσή της, η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «κρατικό έγκλημα» την υπόθεση.
Υποστηρίζει επίσης ότι τοπικές, πολιτειακές και ομοσπονδιακές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του στρατού, συνεργάστηκαν για τη συγκάλυψη του εγκλήματος.
Το 2014 επικεφαλής του στρατού ήταν ο Σαλβαδόρ Σιενφουέγκος, ο οποίος μερικά χρόνια αργότερα, το 2020, βρέθηκε στο επίκεντρο μιας διπλωματικής διαμάχης με τις ΗΠΑ, όταν συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Λος Άντζελες κατηγορούμενος για διακίνηση ναρκωτικών. Ο ίδιος αρνήθηκε κάθε εμπλοκή του και η υπόθεση τελικά μπήκε στο αρχείο.

Δύο Μεξικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να ασκήσει δίωξη στον Σιενφουέγκος για την εξαφάνιση των φοιτητών.


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή