Δώρο Χριστουγέννων: Τι να κάνουν οι εργαζόμενοι αν δεν το λάβουν

0
130

Δώρο Χριστουγέννων 2022: Ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς εξηγεί στο Newsbomb.gr τα δικαιώματα των εργαζομένων σε περίπτωση που δεν τους καταβληθεί το επίδομα

Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων σύμφωνα με τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ). Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το Δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία.
Οι εργαζόμενοι μέσω της εφαρμογής του ΚΕ.Π.Ε.Α. μπορούν να υπολογίσουν μόνοι τους το Δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται, στον παρακάτω σύνδεσμο: http://kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php.

Ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς στο Newsbomb.gr για την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων και τα δικαιώματα των εργαζομένων
Ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς μίλησε στο Newsbomb.gr για το πώς οι εργαζόμενοι μπορούν να διεκδικήσουν το δώρο τους σε περίπτωση μη καταβολής από τον εργοδότη ενώ τόνισε παράλληλα ότι δεν υπάρχουν «παραθυράκια» για όσους προσπαθήσουν να μην το καταθέσουν στους υπαλλήλους τους.

Τι γίνεται σε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων;

Σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά ο εργαζόμενος εάν δεν λάβει μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου το Δώρο Χριστουγέννων μπορεί να κάνει καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας καθώς το αδίκημα θεωρείται αυτοφόρω και αυτεπάγγελτο. Η επιθεώρηση εργασίας θα διαβιβάσει την καταγγελία αυτή στον εισαγγελέα για να ασκήσει ποινική δίωξη στον εργοδότη.
Τι πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι σε περίπτωση που ο εργοδότης καταβάλλει το Δώρο Χριστουγέννων αλλά έπειτα το ζητήσει πίσω;
Σε αυτή την περίπτωση σύμφωνα με τον εργατολόγο, ο εργαζόμενος πρέπει να αρνηθεί την επιστροφή των χρημάτων καθώς αυτό είναι παράνομο. Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος γυρίσει μετρητά το Δώρο, έπειτα δεν θα μπορεί να το αποδείξει και έτσι κανείς δεν θα δεχτεί ότι ο εργοδότης έχει λάβει επιστροφή σε μετρητά.
Υπάρχουν «παραθυράκια» για τους εργοδότες;

Ο εργοδότης δεν μπορεί να αντικαταστήσει το δώρο με παροχή σε είδος. Είναι υποχρεωμένος να καταβάλει το Δώρο μέχρι 21 Δεκεμβρίου.
Ποιοι εργαζόμενοι το δικαιούνται
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, σε οποιονδήποτε εργοδότη, δικαιούνται δώρα εορτών.
Πώς υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων
Για τον υπολογισμό του ποσού των Δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.
Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων, αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέρθηκε, δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο, που είναι ίσο με έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
Όσοι, όμως, από τους παραπάνω μισθωτούς, που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκησε ολόκληρο το χρονικό διάστημα (από 1/5 έως και 31/12), δικαιούνται να λάβουν τμήμα του Δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής σχέσης τους.
Σε αυτή την περίπτωση, το Δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια – ανάλογα με το πώς αμείβονται – για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του Δώρου.
Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας).
Ειδικά, ως προς την απουσία των εργαζομένων, λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του Δώρου Χριστουγέννων συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.
Τα δώρα εορτών, σε καμία περίπτωση, δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή