Δυσαρέσκεια ΣΦΕΕ και PIF από τις διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Υγείας

0
144

Για διορθώσεις στο μέτρο του εφικτού δεσμεύθηκε ο υπουργός Υγείας – Αδιέξοδο βλέπουν οι φαρμακευτικές εταιρείες καινοτομίας. 

Τη δυσαρέσκειά τους εκφράζουν ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και το Phrma Innovation Forum (PIF), το οποίο εκπροσωπεί διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες καινοτομίας, μετά τη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, για το θέμα του επιμερισμού της φαρμακευτικής δαπάνης.
Στην ευρεία σύσκεψη της Τρίτης (27/09/2022), συμμετείχαν εκπρόσωποι των ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, PIF και ΣΑΦΕΕ. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, αφού άκουσε διεξοδικά τις θέσεις των φορέων, τους ανακοίνωσε ότι θα συνυπολογιστούν, ώστε να γίνει «πιο ορθολογική ανακατανομή των κλειστών προϋπολογισμών, στο μέτρο του εφικτού». Οι οριστικές αποφάσεις για την αναλογία των φαρμάκων υψηλού κόστους (1Α και 1Β) σε σχέση με τα φάρμακα της κοινότητας που διακινούνται από τα φαρμακεία της γειτονιάς, η οποία σήμερα είναι στο 38%-62%, θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα (03/10/2022). Τα σενάρια που εξετάζονται κάνουν λόγο για μια διόρθωση της τάξεως του 2% με 3% υπέρ των ΦΥΚ.

«Προτεραιότητα η κάλυψη των ασθενών»
Σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, η συνάντηση ήταν «ακαρπη». Ο Σύνδεσμος διαπιστώνει ότι «το φάρμακο δεν αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για το υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση, και συνεπώς ούτε και η βιωσιμότητα και προβλεψιμότητα των φαρμακευτικών επιχειρήσεων». Από την πλευρά του, το PIF επισημαίνει ότι «η κατάτμηση του ανεπαρκέστατου προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στην εισαγωγή καινοτόμων θεραπειών».

Σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, «για μια ακόμη φορά έγινε αντιληπτό πως το υπουργείο Υγείας θεωρεί τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις αποκλειστικά υπεύθυνες για την ανοδική πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης και δεν βλέπει την ανάγκη αναπροσαρμογής της συνεισφοράς του δημοσίου σε αυτήν, με αποτέλεσμα να καταλογίζει ολοένα και μεγαλύτερες υποχρεωτικές επιστροφές στις επιχειρήσεις, επιστροφές που ξεπερνούν το 60% των πωλήσεών τους.

Η κυβέρνηση – σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες- αγνοεί τις αυξημένες φαρμακευτικές ανάγκες λόγω της πανδημίας της COVID-19, αγνοεί την αυξητική τάση σημαντικών χρονίων παθήσεων, αγνοεί την αυξητική τάση των νεοπλασιών, αγνοεί την αυξημένη θεραπευτική αξία νέων καινοτόμων θεραπειών και διατηρεί επί εννέα συναπτά έτη την υποχρηματοδότηση της δημόσιας δαπάνης, την ίδια στιγμή που …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή