Εαν οδηγείτε επιθετικά, παίζετε με τις πιθανότητες για τροχαίο

0
180

Η επιθετική οδήγηση είναι μεταδοτική. Και εξαιτίας της σημειώνονται πολλά τροχαία ατυχήματα – και δυστυχήματα, δυστυχώς. Οι οδηγοί είναι ιδιαίτερα επιθετικοί – αλλά και απρόσεκτοι τις Δευτέρες αλλά και το Σάββατο.

Η Κυριακή έχει σχεδόν τα μισά τροχαία, αν δεν υπολογίσουμε βέβαια όσα καταγράφονται το Σάββατο το βράδυ προς τα ξημερώματα της Κυριακής.

Η επιθετική οδήγηση σύμφωνα με τους ψυχολόγους μας οδηγεί πολλές φορές στην παραβίαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Επίσης, οδηγεί σε ακραίες συμπεριφορές, όπως τσακωμούς και άσεμνες χειρονομίες. Για παράδειγμα όταν έναν οδηγός είναι θυμωμένος μπορεί να προβεί σε ιδιαίτερα επικίνδυνες παραβάσεις του ΚΟΚ, όπως να περάσει με κόκκινο, να αλλάζει απότομα λωρίδα κυκλοφορίας – χωρίς να ανάψει φλας κ.α.

Επίσης, οι οδηγοί με επιθετική συμπεριφορά δεν θέτουν μόνο σε κίνδυνο τη ζωή τους – αλλά και των άλλων οδηγών/επιβατών αλλά έρχονται πολύ συχνά σε προστριβές με τους άλλους οδηγούς, που καταλήγουν σε εξύβριση ακόμη και ξυλοδαρμό.

Όμως, όπως φαίνεται η επιθετική οδήγηση μερικών οδηγών παρασύρει και τους άλλους. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, η επιθετική συμπεριφορά είναι μεταδοτική. Πρόκειται για μια έρευνα της Goodyear και του London School of Economics and Political Science (LSE) στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 9.000 άτομα από 15 Ευρωπαϊκές χώρες.

Το βασικό συμπέρασμα της έρευνας έδειξε ότι, το 87% των οδηγών παραδέχτηκε όταν διαπιστώσουν ότι οι υπόλοιποι οδηγοί είναι ευγενικοί και δεν προκαλούν, τότε, κάνει και εκείνους περισσότερο προσεκτικούς. Υπάρχει όμως και η δυσάρεστη πλευρά: το 55% των οδηγών που συμμετείχαν στην έρευνα παραδέχθηκε ότι όταν ένας οδηγός τους προκαλέσει στον δρόμο – πχ με μια άσχημη χειρονομία – τότε και οι ίδιοι είναι πολύ πιθανόν να ξεσπάσουν αργότερα σε κάποιον άλλο οδηγό με τον ίδιο περίπου προκλητικό τρόπο!

Μια παλαιότερη έρευνα έδειξε ότι οι περισσότεροι οδηγοί που εμπλέκονται σε επιθετική οδήγηση είναι άνδρες ηλικίας μεταξύ 18 και 26 ετών. Όμως το πρόβλημα μπορεί να παρουσιαστεί σε οδηγούς, άνδρες ή γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας εάν βρεθούν σε ορισμένες καταστάσεις ή είναι σε κακή ψυχολογική διάθεση.

Πάντως, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, διότι, η νευρική οδήγηση και η ακραία συμπεριφορά μας καταγράφεται από τα παιδιά. Ο νευρικός μπαμπάς ή μαμά “διδάσκουν” στο παιδί τους ότι είναι σωστό να βρίζουμε ή να κάνουμε άσχημες χειρονομίες στους άλλους οδηγούς. Οι άλλοι φταίνε που καθυστερήσαμε ή παραλίγο να τρακάρουμε. Και αυτή η μαθημένη συμπεριφορά είναι ακόμα πιο επικίνδυνη από την επιθετική οδήγηση.