Economist: «Το σκάνδαλο των υποκλοπών πλήττει την ελληνική κυβέρνηση»

0
89

Δημοσίευμα του Economist αναφέρεται στις παρακολουθήσεις, στη λίστα της εφημερίδας Documento και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

Το ζήτημα των παρακολουθήσεων έχει απασχολήσει και τον ξένο τύπο, ειδικά μετά τη λίστα που δημοσίευσε η εφημερίδα Documento. Ο Economist αναφέρεται σε δημοσίευμά του στις υποκλοπές επισημαίνοντας ότι η υπόθεση αυτή πλήττει την εικόνα της ελληνικής κυβέρνησης.
«Η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε εδώ και μήνες να κρύψει ένα σκάνδαλο που σιγοβράζει σχετικά με τις υποκλοπές ενός δημοσιογράφου και δύο αριστερών πολιτικών του κέντρου. Όμως, στις 5 Νοεμβρίου το Documento, μια ερευνητική εβδομαδιαία εφημερίδα, δημοσίευσε μια λίστα με 33 εξέχοντες Έλληνες, ανάμεσά τους πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου και έναν πρώην πρωθυπουργό, των οποίων τα κινητά τηλέφωνα φέρεται να στοχοποιήθηκαν για πειρατεία από το Predator, ένα κακόβουλο λογισμικό ισραηλινής κατασκευής», αναφέρει ο Economist.

Το σχετικό δημοσίευμα επισημαίνει, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «αρνείται ότι η κυβέρνησή του αγόρασε ποτέ το Predator, το οποίο είναι παρόμοιο με το Pegasus, ένα πιο γνωστό ισραηλινό εργαλείο που χρησιμοποιείται από αυταρχικά καθεστώτα. Λέει ότι αγνοούσε την παραβίαση τηλεφώνου. Αλλά έχει παραδεχτεί ότι η ελληνική υπηρεσία πληροφοριών, κατασκοπεύει συστηματικά χιλιάδες πολίτες για λόγους εθνικής ασφάλειας».
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι το αντιπολιτευόμενο κόμμα ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση συγκαλύπτει το «Γουότεργκεϊτ της Ελλάδας».

Σχετικά με τη δικαστική έρευνα για την υπόθεση, το δημοσίευμα του Economist σχολιάζει ότι κινείται με «ρυθμούς χελώνας». Επισκεπτόμενοι την Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, μέλη της επιτροπής Pega του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία διερευνά την παράνομη χρήση spyware στην EE, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την απροθυμία της κυβέρνησης να συνεργαστεί.

Η Sophie in’t Veld υποστηρίζει ότι, σε αντίθεση με την Ουγγαρία, η Ελλάδα δεν είναι ένα «σκόπιμα αυταρχικό» κράτος. Αλλά λέει ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι «το λογισμικό χρησιμοποιείται συστηματικά ως μέρος μιας πολιτικής στρατηγικής».
Η εισηγήτρια της PEGA παρουσίασε ένα πρώτο σχέδιο της έκθεσης για τις παρακολουθήσεις αναφέρει ο επικεφαλής της επιτροπής Γερόν Λέναρς, τονίζοντας ότι « …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή