Επί ποδός βρίσκεται η ελληνική πλευρά, με φόντο την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας που αποφασίσθηκε για τις 9 Σεπτεμβρίου στην Πράγα, προκειμένου να ληφθούν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και για πιθανές ελλείψεις τον προσεχή χειμώνα.
Η στροφή 180 μοιρών στο ζήτημα της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο από τους Ευρωπαίους, την ώρα που το κόστος ενέργειας εκτοξεύεται σε πρωτοφανή επίπεδα καθώς η Μόσχα συνεχίζει να παίζει με τη στρόφιγγα του Nord Stream 1, αλλάζει άρδην τα δεδομένα.
Υπό αυτό το πρίσμα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον το σχέδιο της Κομισιόν, η οποία φιλοδοξεί να παρέμβει ώστε να διασφαλισθούν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου δεν θα κυριαρχούν πλέον στις τιμές του ηλεκτρισμού, δείχνοντας σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές προς την κατεύθυνση επιβολής ανώτατης τιμής (πλαφόν).
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η επιβολή πλαφόν περιλαμβάνεται στα σενάρια που φέρεται ότι μελετά η ΕΕ ως απάντηση στην πρωτοφανή κρίση της αγοράς ενέργειας. Ειδικότερα, το Bloomberg κάνει λόγο για πλαφόν στο φυσικό αέριο α λα Ισπανία.
Οπως λέει, η Ισπανία και η Πορτογαλία ήταν οι πρώτες που βγήκαν εκτός των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ και έθεσαν ανώτατο όριο στο φυσικό αέριο για να μειώσουν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Ο αντιμονοπωλιακός βραχίονας της ΕΕ είπε ότι η στήριξη θα λάβει τη μορφή πληρωμής που λειτουργεί ως άμεση επιχορήγηση στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο τη χρηματοδότηση μέρους του κόστους των καυσίμων τους.
Το κύριο μειονέκτημα του μέτρου, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, είναι ότι οι χαμηλότερες τιμές μπορεί να σημαίνουν περισσότερες εξαγωγές σε διασυνοριακές συνδέσεις με χώρες όπως η Γαλλία.
Στην Πορτογαλία, πάντως, συνεχίζει το δημοσίευμα, η κυβέρνηση ανέφερε πρόσφατα ότι το σύστημα ανώτατων ορίων οδήγησε τις τιμές να υποχωρήσουν κατά μέσο όρο κατά 17% σε σχέση με το ύψος στο οποίο θα ήταν χωρίς αυτόν τον μηχανισμό. Στο μεταξύ, ανησυχία και την πορεία των τιμών προκαλεί η απόφαση της Gazprom να διακόψει εκ νέου τη λειτουργία από σήμερα και για τρεις ημέρες του αγωγού Nord Stream 1, την ώρα που η ρωσική εταιρεία κλείνει κι άλλο τις στρόφιγγες προς τη γαλλική ενεργειακή εταιρεία Engie με τις δύο πλευρές να κοντράρονται για το θέμα των πληρωμών.
Στην Ευρώπη υπάρχει διάχυτος ο φόβος ότι η Ρωσία μπορεί να κόψει τ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή