Μόλις 12.000 μπλοκάκια έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, γεγονός που εξηγεί τους λόγους της κάμψης των εσόδων του προϋπολογισμού κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Τα στοιχεία είναι απογοητευτικά και ήδη προκαλούν έντονο «πονοκέφαλο» στα συναρμόδια υπουργεία, παρά την «ικανοποιητική πορεία» των συνολικών εσόδων του υπερταμείου.
Όπως γράφει η «Καθημερινή», οι δηλώσεις εργοδοτών στη νέα πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για τους εργαζομένους σε έναν με δύο εργοδότες μόλις που αγγίζουν τις 12.000. Αν και είναι η πρώτη φορά επίσημης καταγραφής του «φαινομένου», οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι εργαζόμενοι που ενώ παρέχουν μισθωτή, εξαρτημένη εργασία αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών πιθανότατα ξεπερνούν τις 100.000.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι πολλοί εργαζόμενοι με μπλοκάκι είτε έχουν σταματήσει τη δραστηριότητα, ουσιαστικά απολύθηκαν, είτε έχουν επωμιστεί το συνολικό κόστος των εισφορών και συνεπώς ασφαλίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε ακόμα δεν έχουν «κόψει» απόδειξη, παραμένοντας απλήρωτοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών πάντως, τα έσοδα από την παρακράτηση φόρου είναι μειωμένα στο πρώτο τρίμηνο κατά 150 εκατ. ευρώ. Από την ανάλυση των στατιστικών δεδομένων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (για το πρώτο δίμηνο του έτους) προκύπτει ότι τα έσοδα από τον φόρο στο εισόδημα πλην μισθών και συντάξεων, εισπραττόμενα με τη μορφή παρακράτησης (20%), μειώθηκαν σε 97,74 εκατ. ευρώ από 122,59 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2016.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι μήνα με τον μήνα τα ποσά από την παρακράτηση φόρου θα μειώνονται συνεπεία των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών αλλά και εξαιτίας της διακοπής εργασιών από 120.000 αυτοαπασχολουμένους.
Η μείωση των εισπράξεων από την ανωτέρω πηγή φάνηκε ήδη, από το 2016, όπου τα έσοδα του κράτους μειώθηκαν σε 763,92 εκατ. ευρώ από 829,98 εκατ. ευρώ που ανέρχονταν έναν χρόνο πριν.