Εφορία: Μπαράζ διασταυρώσεων σε POS και ταμειακές μηχανές

0
323

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο των διασταυρώσεων που διενεργεί ο φοροελεγκτικός μηχανισμός στις αποδείξεις που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές και τα στοιχεία που προκύπτουν από τα POS.

Τα «λουκέτα» που μπήκαν σε τέσσερις επιχειρήσεις εστίασης στην Αθήνα, μία στον Πόρο και σε ένα κατάστημα ρούχων στην Μύκονο, καθώς βρέθηκαν να έχουν εισπράξει χωρίς να έχουν αποδώσει τον ΦΠΑ και να έχουν δηλώσει τα έσοδά τους είναι μόνο η αρχή καθώς από την ερχόμενη εβδομάδα κάνει πρεμιέρα το νέο ψηφιακό εργαλείο «Ελεγχος Live».

Με τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα έχουν στην οθόνη των φορητών τους υπολογιστών το οικονομικό προφίλ των ελεγχόμενων, θα βλέπουν on line τις διαβιβάσεις αποδείξεων, θα διασταυρώνουν στοιχεία και στο τέλος της διαδικασίας θα ορίζουν την «καμπάνα» εκδίδοντας το σημείωμα διαπιστώσεων ελέγχου.

Το «ραβασάκι» θα αποστέλλεται απευθείας στη θυρίδα του φορολογουμένου στο taxisnet για τα περαιτέρω.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS που θα κλείσει παράθυρα φοροδιαφυγής οι φορο-ελεγκτές εντείνουν τους ελέγχους μεταξύ των εισπράξεων των POS και αυτών των ταμειακών μηχανών.

Οι επιχειρήσεις, στις οποίες η ΑΑΔΕ έβαλε «λουκέτο» βρέθηκαν να έχουν δεχθεί πληρωμές μέσω POS, για τις οποίες όμως δεν εξέδωσαν απόδειξη, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν διαβίβασαν τις συναλλαγές στην ΑΑΔΕ.

Δηλαδή οι πελάτες πληρώνουν με κάρτα, χωρίς να λαμβάνουν την απόδειξη από την ταμειακή και το κατάστημα να μην εμφανίζει τις συναλλαγές και τις εισπράξεις στην Εφορία.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ από τις ταμειακές μηχανές έχουν ληφθεί μέσω της διαβίβασης δεδομένων 8,5 δις αποδείξεις συνολικής αξία πάνω από 250 δις. ευρώ.

Από αυτή τη διασύνδεση η φορολογική διοίκηση βλέπει σε πραγματικό χρόνο εάν διαβιβάζουν τις αποδείξεις. Ανεξάρτητα εάν μια επιχείρηση υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ, η υποχρέωση της διασύνδεσης είναι αυτοτελής.

Όπως έχει αναφέρει ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής «έχει ξεκινήσει διασταύρωση από τα στοιχεία των POS, τους εκκαθαριστές των συναλλαγών, με το τι βλέπουμε από τη διαβίβαση των ταμειακών. Έχουμε ήδη αρχίσει εκτεταμένες διασταυρώσεις αλλά και επισκέψεις πλέον».

Με τη διασύνδεση των ταμειακών με τα POS η πληρωμή με κάρτα θα πραγματοποιείται μόνο όταν η απόδειξη εκδοθεί από την ταμειακή ενώ το POS δεν θα μπορεί να δεχθεί συναλλαγές εκτός του φορολογικού μηχανισμού.

Αυτό σημαίνει ότι σε μία συναλλαγή με κάρτα δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής. Το ποσό θα βγαίνει από την ταμειακή μηχανή.

Το ποσό θα βγαίνει από την ταμειακή μηχανή. Με το νέο σύστημα ο έλεγχος θα γίνεται ως εξής:

  1. H συναλλαγή ξεκινάει από τον (ΦΗΜ), δηλαδή τις σύγχρονες ταμειακές μηχανές, για τις συναλλαγές λιανικής. Ο χειριστής (υπάλληλος ή καταστηματάρχης) επιλέγει «πληρωμή με κάρτα» και ο ΦΗΜ στέλνει σχετικό αίτημα στο σύστημα πληρωμών με κάρτες EFT/POS.
  2. Το σύστημα EFT/POS επιβεβαιώνει αυτόματα στον φορολογικό μηχανισμό τη λήψη του αιτήματος, θέτοντάς τον σε αναμονή του αποτελέσματος.
  3. Το POS συνδέεται στον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών (τράπεζα ή αντίστοιχη υπηρεσία πληρωμών) και λαμβάνει πληροφορία αν υπήρξε: (α) online έγκριση, (β) offline έγκριση, (γ) απόρριψη offline ή (δ) διακοπή της συναλλαγής.
  4. Το σύστημα EFT/POS αποκρίνεται στον ΦΗΜ με το τελικό αποτέλεσμα: Aπόρριψη ή έγκριση. Ταυτόχρονα με την έγκριση, στέλνει και τα βασικά στοιχεία της συναλλαγής (όπως αριθμό συναλλαγής, κωδικό έγκρισης κ.λπ.), αλλά και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης από τον ΦΗΜ.
  5. Ο φορολογικός μηχανισμός ΦΗΜ επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος. Σε περίπτωση που η επιβεβαίωση αυτή, για οποιονδήποτε λόγο, δεν τεκμηριωθεί από το σύστημα EFT/ POS, τότε το EFT/ POS δημιουργεί σχετική σήμανση για τη μη διεκπεραίωση της συναλλαγής από τον φορολογικό μηχανισμό.