Έλαβε έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών η στρατηγική αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις τράπεζες, την οποία συνέταξε η Rothschild.
Η αγορά θεωρεί δεδομένο ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει όμως παραμένει άγνωστο το εάν θα ολοκληρωθεί δεδομένου του προεκλογικού κλίματος στο οποίο εισήλθε η χώρα.
Από το 2010, οπότε συστάθηκε το ΤΧΣ, έως και σήμερα, το Ταμείο λειτουργεί ως «κυτίο αποφυγής ευθυνών» για να δικαιολογηθούν κυβερνητικές αποφάσεις που ζημιώνουν τους φορολογουμένους, αμφίβολες τραπεζικές πρακτικές και επιλογές και ελλείματα εποπτείας τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος όσο και από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Όλα τα παραπάνω έχουν τεκμηριωθεί σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου ήδη από το 2017 και μερικώς μόνον αποτυπώθηκαν σε θεματική έκθεση που έδωσε προ μηνών στη δημοσιότητα το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο.
Να υπενθυμίσουμε πως το ΤΧΣ τον Απρίλιο του 2021 υπέστη μεγάλες ζημιές από τη συμμέτοχή του στην Τράπεζα Πειραιώς, αφενός λόγω της μετατροπής των μετατρέψιμων ομολόγων (CoCos) που διέθετε σε μετοχές και εν συνεχεία μέσω του «φρένου» που έβαλε η κυβέρνηση στη συμμετοχή του ΤΧΣ στην αύξηση μετοχικού κεφάλαιού της Πειραιώς , πολιτική απόφαση – άγνωστο γιατί- που είχε ως αποτέλεσμα το ποσοστό του Δημοσίου να μειωθεί από το 61,3% στο 27%, με όλη τη ζημιά να πέφτει στις πλάτες του Έλληνα φορολογουμένου.
Το νέο σχέδιο μεθοδεύει το πως θα περάσουν εκτός κρατικού ελέγχου οι συμμετοχές του ΤΧΣ σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank , αφενός απαγορεύοντας σε οποιαδήποτε επιχείρηση του Δημοσίου να αποκτήσει μέρος των μέτοχών αυτών, αφετέρου ξεκαθαρίζοντας πως η διάθεση των μετοχών θα γίνει με βιβλίο προσφορών και σε τιμές που θα προσδιορίσουν ως εύλογες οι εκάστοτε σύμβουλοι ακόμη και κάτω από τις χρηματιστηριακές αξίες. Αν αυτό συμβεί, μιλάμε για ακόμη ένα «ξεπούλημα» μετοχών ίδιο με εκείνα του 2014, του 2015 και το πρόσφατο του 2021. Ωστόσο, τόσο το 2021 όσο και σήμερα δεν έχουμε συνθήκες πιστωτικής κρίσης και Μνημόνια που να δικαιολογούν τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών.
Ειδικότερα,το ΤΧΣ καλείται να διαμορφώσει στρατηγική αποεπένδυσης για το σύνολο ή μέρος των μετοχών ή άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων, που κατέχει ανά τράπεζα. Η διάθεση των μετοχών μπορεί να γίνεται τμηματικά ή άπαξ, κατά την κρίση του Ταμείου και σε συμμόρφωση με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις.Η διάθεση των μετοχών δεν δύναται να γίνει προς επιχείρηση, η οποία ανήκει άμεσα ή έμμεσα στο κράτος.
Για ακόμη μια φορά, όπως συνέβη το 2014, το 2015 και το 2021 η στρατηγική αποεπένδυσης ανατέθηκε σε ανεξάρτητο χρηματοοικονομικό σύμβουλο. Να σημειωθεί πως καμία από τις εκθέσεις συμβούλων του παρελθόντος δεν έχει δοθεί έως σήμερα στη δημοσιότητα παρά το γεγονός ότι λειτούργησαν ως δικαιολογία για να χαθούν δισεκατομμύρια ευρώ χρημάτων φορολογουμένων.