Η Ελλάδα βρίσκεται στην 38η θέση παγκοσμίως σχετικά με την ασφάλεια των ΛΟΑΤ+ (LGBTQ+) ατόμων που την επισκέπονται ως
τουρίστες, σύμφωνα με την έρευνα Gay Travel Index του γερμανικού ινστιτούτου Spartacus για το 2024.Η έρευνα συνέκρινε 213 χώρες με βάση την κατάσταση των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων, των τρανσέξουαλ, των ίντερσεξ και των queer ατόμων σε κάθε τόπο, μετέδωσε το statista.com.
Η χώρα μας βρίσκεται στην 38η θέση της σχετικής λίστας, έχοντας χάσει 3 θέσεις από την 35η που κατέλαβε το 2023.
Η Μάλτα, ο κορυφαίος προορισμός του περασμένου έτους, συμπληρώνεται στην κορυφή από την Ισπανία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία και την Πορτογαλία ως τα ασφαλέστερα και πιο ανοιχτά μέρη για τους ΛΟΑΤ+ ταξιδιώτες το 2024, με κάθε μία από αυτές τις πέντε χώρες να λαμβάνει 12 βαθμούς.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Εσθονία σημείωσε τις μεγαλύτερες βελτιώσεις το περασμένο έτος, λαμβάνοντας 6 βαθμούς (σε αντίθεση με τους 2 βαθμούς του προηγούμενου δείκτη). Αυτό συνέβη χάρη στην έγκριση του νόμου το 2023 για τη νομιμοποίηση του ισότιμου γάμου.
Η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που εμφανίζεται στην κατάταξη του 2024 είναι η Ουρουγουάη, η οποία μοιράζεται την τρίτη θέση μαζί με τη Δανία, την Ισλανδία, τη Γερμανία και τη Νορβηγία, με 10 βαθμούς η καθεμία.
Στο άλλο άκρο του φάσματος έρχονται η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, η Δημοκρατία της Τσετσενίας στη Ρωσία και το Αφγανιστάν, όλες με βαθμολογία -21 βαθμούς, σηματοδοτώντας ότι είναι επικίνδυνες χώρες για τους ταξιδιώτες ΛΟΑΤ+, όπου οι ομοφυλόφιλοι διώκονται και σκοτώνονται. Η Ρωσία επίσης βρίσκεται πολύ χαμηλά σε αυτόν τον κατάλογο (-17 βαθμοί), έχοντας για άλλη μια φορά «αυστηροποιήσει σημαντικά την αντι-ΛΟΑΤ+ νομοθεσία της και εξισώνει το κίνημα με εξτρεμιστικές οργανώσεις».
Για την ανάπτυξη του δείκτη, η έκθεση εξετάζει 18 κατηγορίες που κυμαίνονται από το γάμο για όλους έως τη θανατική ποινή για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.
Οι δημιουργοί εστιάζουν, μεταξύ άλλων παραμέτρων, στις πολιτικές αποφάσεις που επηρεάζουν τα queer άτομα, στο νομικό πλαίσιο και στο αν υπάρχουν επεισόδια βίας εναντίον τους…
Σύμφωνα με τους δημιουργούς της έκθεσης, ο δείκτης προορίζεται για όλα τα είδη ταξιδιωτών, συμπεριλαμβανομένων όσων επιθυμούν να ταξιδέψουν σε χώρες όπου η ΛΟΑΤ+ κοινότητα είναι αποδεκτό και αγαπητό κομμάτι της κοινωνίας, καθώς και για όσους συνειδητά επιθυμούν να ταξιδέψουν σε μια χώρα προκειμένου να ξεκινήσουν διάλογο με την καταπιεσμένη τοπική queer κοινότητα.