Εκατοντάδες φιλόσοφοι υπογράφουν τη Διακήρυξη του Μόντρεαλ για την εκμετάλλευση των ζώων

0
95

Μια σημαντική διεθνής εξέλιξη, σχετικά με τα δικαιώματα των ζώων, συμβαίνει σήμερα, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων.

Στις 4 Οκτωβρίου 2022, περισσότεροι από 470 φιλόσοφοι ηθικής, από περισσότερες από 40 χώρες δημοσιεύουν τη Διακήρυξη του Μόντρεαλ για την εκμετάλλευση των ζώων, δηλώνοντας ότι η εκμετάλλευση των ζώων είναι εκ θεμελίων άδικη. Η Διακήρυξη αυτή παραπέμπει, σε ηθικούς όρους, στη Διακήρυξη του Κέιμπριτζ για τη συνείδηση και σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για τη φιλοσοφικά υποστηριζόμενη αναγνώριση των μη ανθρώπινων ζώων.
«Καταδικάζουμε τις πρακτικές που συνεπάγονται τη μεταχείριση των ζώων ως αντικείμενα ή εμπορεύματα. Στο βαθμό που συνεπάγεται περιττή βία και κακοποίηση, δηλώνουμε ότι η εκμετάλλευση των ζώων είναι άδικη και ηθικά αδικαιολόγητη».

Η επίσημη παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στις 4 Οκτωβρίου 2022 στις 20.00-20.30 ώρα Ελλάδας σε αυτόν τον σύνδεσμο Zoom
Διακήρυξη του Μόντρεαλ για την εκμετάλλευση των ζώων

«Είμαστε ερευνητές στους τομείς της ηθικής και πολιτικής φιλοσοφίας. Το έργο μας έχει τις ρίζες του σε διαφορετικές φιλοσοφικές παραδόσεις και σπάνια συμφωνούμε μεταξύ μας. Συμφωνούμε, ωστόσο, στην ανάγκη για έναν βαθύ μετασχηματισμό των σχέσεών μας με άλλα ζώα. Καταδικάζουμε τις πρακτικές που συνεπάγονται τη μεταχείριση των ζώων ως αντικείμενα ή εμπορεύματα.

Στο βαθμό που συνεπάγεται περιττή βία και κακοποίηση, δηλώνουμε ότι η εκμετάλλευση των ζώων είναι άδικη και ηθικά αδικαιολόγητη.
Στην ηθολογία και τη νευροβιολογία, είναι καλά τεκμηριωμένο ότι τα θηλαστικά, τα πτηνά, τα ψάρια και πολλά ασπόνδυλα είναι ευαίσθητα – δηλαδή, ικανά να αισθάνονται ευχαρίστηση, πόνο και συναισθήματα. Τα ζώα αυτά είναι συνειδητά υποκείμενα – έχουν τη δική τους οπτική γωνία για τον κόσμο γύρω τους. Επομένως έχουν δικαιώματα: η συμπεριφορά μας επηρεάζει την ευημερία τους και μπορεί να τα ωφελήσει ή να τα βλάψει. Όταν τραυματίζουμε έναν σκύλο ή ένα γουρούνι, όταν κρατάμε ένα κοτόπουλο ή έναν σολομό σε αιχμαλωσία, όταν σκοτώνουμε ένα μοσχάρι για το κρέας του ή ένα βιζόν για το δέρμα του, παραβιάζουμε σοβαρά τα πιο θεμελιώδη δικαιώματά τους.
Ωστόσο, όλα αυτά θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Είναι προφανώς δυνατό να αποφύγουμε να φοράμε δέρμα, να μην παρακολουθούμε ταυρομαχίες ή να μην δείχνουμε στα παιδιά λιοντάρια σε αιχμαλωσία στους ζωολογικούς κήπους. Οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε ήδη να απέχουμε από τις ζωικές τροφές και να είμαστε υγιείς, και η μελλοντική ανάπτυξη μιας vegan οικονομίας θα κάνει τα πράγματα ακόμα πιο εύκολα. Από πολιτική και θεσμική άποψη, είναι δυνατόν να σταματήσουμε να βλέπουμε τα ζώα αποκλειστικά ως πόρους στη διάθεσή μας.
Το επιχείρημα ότι τα όντα αυτά δεν ανήκουν στο είδος Homo sapiens δεν στέκει ηθικά: ενώ μπορεί να φαίνεται αυτονόητο να πιστεύουμε ότι τα δικαιώματα των ζώων μετράνε λιγότερο από τα αντίστοιχα ανθρώπινα δικαιώματα, αυτός ο σπισισμός (speciesism) επιδέχεται αμφισβήτησης. Εφόσον όλα τα υπόλοιπα είναι ίσα, η κατάταξη σε μια βιολογική ομάδα …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή