Ελληνικά ομόλογα: Την ανιούσα πήραν ξανά τα spreads

0
104

Σε συνεχή επίθεση από τις αγορές βρίσκεται το ελληνικό χρέος εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας και του ρευστού οικονομικού κλίματος που προκαλεί η ενεργειακή λαίλαπα.

Ειδικότερα, το πενταετές ελληνικό ομόλογο βρίσκεται σε κλοιό ρευστοποιήσεων και η απόδοσή του διαμορφώνεται στο 3,4%. Το δεκαετές ελληνικό ομόλογο βρίσκεται υπό πίεση με την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο 4,3%. Το 15ετές ελληνικό ομόλογο βρίσκεται υπό πίεση με την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο 4,46%.
Τα spreads, η απόκλιση σε σχέση με την απόδοση των γερμανικών ομολόγων βρέθηκαν στις 270 μονάδες βάσης.

Η άνοδος του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία εκτιμάται πως θα επιταχυνθεί μετά την αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ το Σεπτέμβριο, θέτει προσκόμματα στο πρόγραμμα δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου για το 2022.
Η Ελλάδα θα τηρήσει στάση αναμονής μέχρι οι αγορές να αξιολογήσουν τη νέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, η οποία δεν αποκλείεται να είναι πιο επιθετική.

Ρόλο θα παίξουν και τα νέα μηνύματα για την ελληνική οικονομία από τους οίκους αξιολόγησης έπειτα από την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία (Moody’s και DBRS στις 16 Σεπτεμβρίου).

Σε κάποιο βαθμό η προσοχή θα είναι στρεαμμένη και στις ιταλικές εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου, που κάποιοι θεωρούν τεστ για την αγορά ομολόγων της ευρωζώνης.
Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, έχει ήδη καλυφθεί σχεδόν το 70% τού στόχου των 10 δισ. ευρώ όσον αφορά το σύνολο των δανειακών αναγκών του 2022, τα ταμειακά διαθέσιμα διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα (κοντά στα 39 δισ. ευρώ), αναμένεται να εισρεύσουν 1 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE και 750 εκατ. ευρώ από τη δόση SMPs έως το τέλος του χρόνου, ενώ η πορεία των εσόδων παραμένει καλή.
Παρά τη δεδομένη σημαντική αύξηση του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου το τρέχον έτος, τα μηνύματα προς τις αγορές προβλέπεται να είναι θετικά, καθώς η πολύ καλή πορεία της ε …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή