Ερευνητές ανέπτυξαν ένα εμφύτευμα από πρωτεΐνη κολλαγόνου που προέρχεται από δέρμα χοίρου και το οποίο μοιάζει με τον ανθρώπινο κερατοειδή.
Σε μια πιλοτική μελέτη, το εμφύτευμα αποκατέστησε την όραση σε 20 άτομα με προβληματικό κερατοειδή, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν τυφλοί πριν λάβουν το εμφύτευμα. Η μελέτη, της οποίας ηγήθηκαν από κοινού ερευνητές του Πανεπιστημίου Linköping (LiU) και της LinkoCare Life Sciences AB, δημοσιεύθηκε στο Nature Biotechnology. Τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα φέρνουν ελπίδα σε όσους πάσχουν από τύφλωση του κερατοειδούς και χαμηλή όραση, παρέχοντας ένα βιομηχανοποιημένο εμφύτευμα ως εναλλακτική λύση στη μεταμόσχευση δωρηθέντων ανθρώπινων κερατοειδών, οι οποίοι είναι σπάνιοι στις χώρες όπου η ανάγκη για αυτούς είναι μεγαλύτερη.
«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι είναι δυνατή η ανάπτυξη ενός βιοϋλικού που πληροί όλα τα κριτήρια για να χρησιμοποιηθεί ως ανθρώπινο εμφύτευμα, το οποίο μπορεί να παραχθεί μαζικά. Μάλιστα μπορεί να αποθηκευτεί έως και δύο χρόνια και έτσι να φτάσει σε ακόμη περισσότερους ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Με τον τρόπο αυτό παρακάμπτουμε το πρόβλημα της έλλειψης δωρεάς κερατοειδικού ιστού και της πρόσβασης σε άλλες θεραπείες για οφθαλμολογικές παθήσεις», αναφέρει ο Neil Lagali, καθηγητής στο Τμήμα Βιοϊατρικών και Κλινικών Επιστημών του LiU, ένας από τους ερευνητές που έχουν συντάξει τη μελέτη.
Υπολογίζεται ότι 12,7 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι τυφλοί λόγω του ότι ο κερατοειδής τους -που είναι το εξωτερικό διαφανές στρώμα του ματιού- έχει υποστεί βλάβη ή ασθένεια. Ο μόνος τρόπο …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή