Ένα laptop «φορτωμένο» με μερικούς από τους χειρότερους ιούς στην ιστορία πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι $1,3 εκατομμυρίων

0
79

Ένας παλιός φορητός υπολογιστής, «φορτωμένος» με έξι από τους χειρότερους ιούς υπολογιστών στον κόσμο, δημοπρατήθηκε πρόσφατα έναντι περίπου 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το «art project» αποτελεί δημιουργία του Internet artist Guo O Dong, και για να το υλοποιήσει συνεργάστηκε με την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Deep Instinct. Ο Guo O Dong αποκαλεί το «έργο» του The Persistence of Chaos και αποτελείται από έναν φορητό υπολογιστή Samsung NC10-14GB του 2008 με οθόνη 10,2 ιντσών που «τρέχει» το λειτουργικό σύστημα Windows XP SP3 το οποίο έχει «μολυνθεί» με έξι από τα καταστροφικότερα «κομμάτια» malware που έχουν υπάρξει.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Verge, που επικοινώνησε με τον καλλιτέχνη, ο Guo O Dong επέλεξε τους συγκεκριμένους ιούς εξαιτίας των καταστροφικών συνεπειών τους, σε ψηφιακό και φυσικό επίπεδο. Οι ιοί έχουν τις ονομασίες ILOVEYOU, MyDoom, SoBig, WannaCry, DarkTequila και BlackEnergy. «Αυτά τα κομμάτια λογισμικού φαίνονται τόσο αφηρημένα, σχεδόν ψεύτικα με τα αστεία ονόματα τους, αλλά νομίζω ότι υπογραμμίζουν ότι ο ιστός και η πραγματική ζωή δεν είναι διαφορετικοί χώροι. Το κακόβουλο λογισμικό είναι ένας από τους πιο απτούς τρόπους με τους οποίους το διαδίκτυο μπορεί να ξεφύγει από την οθόνη σας και να σας δαγκώσει», δήλωσε στο The Verge ο Guo O Dong και συμπλήρωσε: «φανταζόμαστε ότι όσα συμβαίνουν στους υπολογιστές δεν μας επηρεάζουν πραγματικά, αλλά αυτό είναι παράλογο. Ιοί που χρησιμοποιούνται ως όπλα και που μπορούν να επηρεάσουν δίκτυα ηλεκτροδότησης ή δημόσιες υποδομές μπορούν να προκαλέσουν πραγματικές και άμεσες βλάβες».

ILOVEYOU

Ο ιός ILOVEYOU, που διανεμήθηκε μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μέσω εφαρμογών ανταλλαγής αρχείων, επηρέασε περισσότερους από 500 χιλιάδες συστήματα υπολογιστών και συνολικά προκάλεσε ζημιές $15 δισεκατομμυρίων. Μέσα στην πρώτη εβδομάδα από το ξέσπασμα του ιού είχαν προκληθεί $5,5 δισεκατομμύρια ζημιές.

MyDoom

Το «σκουλήκι» MyDoom ήταν ένας από τα ταχύτερα διαδεδομένα worms. Σύμφωνα με φήμες, Ρώσοι spammers μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είχαν «παραγγείλει» την δημιουργία του συγκεκριμένου worm που προκάλεσε συνολικά ζημιές ύψους $38 δισεκατομμυρίων.

SoBig

Το SoBig μεταδιδόταν (ουσιαστικά malware/ trojan με ιδιότητες worm) μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού «ψαρέματος» (phishing). Το malware μπορούσε να αντιγράψει αρχεία και να στείλει email σε επαφές του χρήστη του υπολογιστή κ.ά. Το worm SoBig επηρέασε εκατοντάδες χιλιάδες υπολογιστές και προκάλεσε ζημιές $37 δισεκατομμυρίων.

WannaCry

Το WannaCry ήταν ένα εξαιρετικά μολυσματικό cryptoworm/ ransomware που επίσης δημιουργούσε «κερκόπορτες» σε υπολογιστικά συστήματα. Η επίθεση με το ransomware επηρέασε περισσότερους από 200 χιλιάδες υπολογιστές σε 150 χώρες και προκάλεσε ζημίες στον Εθνικό Οργανισμό Υγείας της Μ. Βρετανίας ύψους €100 εκατομμυρίωνs. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ζημιές έφτασαν κοντά στα $4 δισεκατομμύρια.

DarkTequila

Εξελιγμένο malware που είχε στόχο κυρίως χρήστες στη Λατινική Αμερική. Το DarkTequila έκλεβε τραπεζικά διαπιστευτήρια και εταιρικά δεδομένα ακόμα και όταν ήταν εκτός σύνδεσης και κόστισε σε ζημιές πολλά εκατομμύρια δολάρια.

BlackEnergy

Το BlackEnergy και αργότερα τα βελτιωμένα BlackEnergy 2 και 3 που επέκτειναν τις δυνατότητες του πέρα από τις επιθέσεις DDoS, χρησιμοποιεί εξελιγμένες τεχνικές rootkit/process-injection, ισχυρή κρυπτογράφηση και αρθρωτή αρχιτεκτονική γνωστή και ως “dropper”. Το BlackEnergy χρησιμοποιήθηκε σε ένα cyberattack που προκάλεσε μεγάλης κλίμακας blackout στην Ουκρανία τον Δεκέμβριο του 2015.

Στην «απομονωμένη» μορφή του, το laptop είναι άκακο, εκτός και αν κάποιος θελήσει να απασφαλίσει την… χειροβομβίδα, συνδέοντας το σε κάποιο εταιρικό δίκτυο ή σε WiFi κ.λπ. Βεβαίως, οι ιοί που διαθέτει έχουν κάποια ηλικία, ωστόσο θα μπορούσε να προκαλέσει αρκετές βλάβες. Το «The Persistance of Chaos» τελικά πωλήθηκε σε κάποιον αγοραστή έναντι $1,345 εκατομμυρίων.

https://www.twitch.tv/persistencechaos