Ενέργεια: Η αντίδραση της Ελλάδας στις προτάσεις της Κομισιόν – «Όχι» στο ρεύμα με… δελτίο

0
62

Δεν πρόκειται να υπάρξει υποχρεωτική μείωση κατανάλωσης ρεύματος σε ώρες αιχμής για τα νοικοκυριά.

Την ώρα που οι λαοί στην Ευρώπη αγωνιούν για τον επερχόμενο χειμώνα, οι ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου δείχνουν μια παροιμιώδη αμηχανία και μια αδυναμία αντιμετώπισης των κρίσιμων εξελίξεων. Πλέον, το κύμα αντιδράσεων γιγαντώνεται σε όλο και περισσότερες χώρες και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενα.
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην καθιερωμένη ομιλία της της Τετάρτη δεν είχε κάτι νέο να παρουσιάσει στους Ευρωπαίους και καμία έκπληξη δεν προκάλεσαν οι δήθεν εξαγγελίες της. Πλέον, οι ηγέτες των χωρών καλούνται να βγάλουν μόνοι τους τα «κάστανα από τη φωτιά» αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την «σωτηρία» των λαών τους.

Στην ελληνική κυβέρνηση γνωρίζουν καλά πως τα δύσκολα είναι μπροστά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε ήταν ο πρώτος μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών που ζητούσε την άμεση επιβολή πλαφόν, ωστόσο, οι Βρυξέλλες μάλλον σφύριζαν αδιάφορα, με τις εξελίξεις πλέον να έχουν γίνει απρόβλεπτες.Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκές Επιτροπής, όπως ανακοινώθηκαν την Τετάρτη από τηνπρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κινούνται στο πλαίσιο που εδώ και καιρό έχεισχεδιάσει και υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση για τη δίκαιη αναδιανομή των μεγάλων εσόδων εταιρειών ενέργειες προς όφελος της κοινωνίας και της ευρύτερης οικονομίας.Ο μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων που πρότεινε η πρόεδρος της Επιτροπήςεφαρμόζεται από το καλοκαίρι στην Ελλάδα, η οποία έδρασε χωρίς καθυστέρηση, ενώ η πρόταση της Κομισιόν ουσιαστικά επιβεβαιώνει την ορθότητα των επιλογών που έχει κάνει η κυβέρνηση.Η κα φον ντερ Λάιεν τόνισε επίσης πως πρέπει να μειωθεί η μεγάλη επιρροή της τιμής του φυσικού αερίου στην τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς το ισχύον σύστημα της οριακής τιμής δεν ανταποκρίνεται στις συνθήκες.Η Ελλάδα, έχει επανειλημμένα επισημάνει την ανάγκη αποσύνδεσης του φυσικού αερίου από τις τιμές του ηλεκτρισμού και επαναξιολόγησης του όλου πλαισίου, όπως και την ανάγκη καθιέρωσης περισσότερο αντιπροσωπευτικού δείκτη για την αγορά φυσικού αερίου, την ανάγκη διαφύλαξης των όρων ανταγωνισμού και τη γρήγορη αλλαγή του ενεργειακού μείγματος με έμφαση στις ΑΠΕ.Η Ελλάδα στηρίζει τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θεωρεί ότι είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της μεγάλης ενεργειακής κρίσης. Οι προτάσεις της Κομισιόν θα συζητηθούν σε έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Ε …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή