Περίπου 1,5 δισ. ευρώ ετοιμάζεται να ρίξει στη μάχη της ενεργειακής κρίσης η κυβέρνηση.
Να μην μεταφερθούν οι αυξήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές είναι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης εν αναμονή των νέων τιμών που θα ανακοινώσουν σήμερα οι πάροχοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι ονομαστικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τον Σεπτέμβριο θα είναι αυξημένες σε σχέση με τον Αύγουστο χωρίς να αποκλείονται ακόμα και τα 80 λεπτά ανα κιλοβατώρα.
Τον Αύγουστο η αρχική τιμή από τους περισσότερους προμηθευτές κυμάνθηκε μεταξύ 48 και 50 λεπτών και «προσγειώθηκε» στα 15-17 λεπτά μετά την κρατική στήριξη που διαμορφώθηκε τον τρέχοντα μήνα στα 33,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Για τον ίδιο μήνα (Αύγουστο), η συνολική επιδότηση από την Κυβέρνηση προσεγγίζει το 1 δισ. 136 εκατ. ευρώ, απορροφώντας έως και το 90% της αύξησης για όλους του οικιακούς καταναλωτές για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και για τις κύριες και μη κύριες κατοικίες, το 100% της αύξησης για τους δικαιούχους ΚΟΤ, το 80% της αύξησης για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες με παροχή ισχύος μέχρι 35 KVa, και το 82-99% της αύξησης για τους αγρότες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι επιδίωξη της κυβέρνησης για τον Σεπτέμβριο είναι να διατηρηθούν οι τελικές τιμές καταναλωτή κοντά στα επίπεδα του Αυγούστου, που σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι αντίστοιχα αυξημένη η κρατική επιδότηση.
Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο οι προμηθευτές ανακοινώνουν έως τις 20 κάθε μήνα τα τιμολόγια που θα εφαρμοστούν τον επόμενο, παρέχοντας έτσι το περιθώριο στους καταναλωτές να αλλάξουν προμηθευτή, διαδικασία που επίσης με το ισχύον πλαίσιο γίνεται χωρίς προϋποθέσεις.
Οι υψηλές τιμές της ενέργειας για τον Σεπτέμβριο οφείλονται στην άνοδο των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, η οποία είναι αποτέλεσμα της εκτόξευσης των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου.
Η τιμή για το αέριο στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας κυμάνθηκε χθες κοντά στα 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό χρηματιστήριο για την σημερινή ημέρα έκλεισε στα 449,14 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πιεζόμενη από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, την άνοδο της ζήτησης λόγω υψηλών θερμοκρασιών και την μειωμένη συνεισφορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην κάλυψη της ζήτησης.
Αρνητικό ρεκόρ
Εφιαλτικά σε …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή