Ενεργειακή κρίση: Ο διχασμός της Ευρώπης και οι πρωτοβουλίες της Ελλάδας

0
73

Στις Βρυξέλλες είναι στραμμένα τα βλέμματα την ώρα που η Ευρώπη μοιάζει διχασμένη στο να αποφασίσει κοινό βηματισμό στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Οι διαδηλώσεις τις προηγούμενες μέρες στην Βιέννη είναι ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί και όσο πλησιάζει ο χειμώνας αναμένεται να χειροτερέψει.

Στην Ιταλία, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο δέχτηκε επίθεση από συγκεντρωμένους στη Νάπολη και τον αποκάλεσαν «προδότη».
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο περιορισμού των τιμών του φυσικού αερίου.

Η σύνοδος είχε ως στόχο να εξετάσει τον τρόπο προστασίας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας.
Κυρίαρχο ερώτημα ήταν αν θα περιορίσουν την τιμή όλου του εισαγόμενου φυσικού αερίου ή απλώς τις προμήθειες από τη Ρωσία και πώς θα δημιουργήσουν έναν μηχανισμό για την απομάκρυνση των υπερκερδών των εταιρειών.

Ο Fredrik Persson, πρόεδρος του βιομηχανικού οργανισμού BusinessEurope, δήλωσε ότι «η αντιμετώπιση των εκτοξευόμενων τιμών της ενέργειας και η εύρεση τρόπων μετριασμού είναι επείγον ζήτημα επιβίωσης τόσο για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες όσο και για τα νοικοκυριά».

Η ανακοίνωση της Μόσχας τη Δευτέρα ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου δεν θα αποκατασταθούν μέσω του αγωγού Nordstream 1 έως ότου οι κυρώσεις αρθούν έχει εγείρει φόβους για πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου.
Πέρυσι, η ΕΕ εισήγαγε περίπου 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου, περίπου το 40 τοις εκατό της συνολικής της προσφοράς. Αυτό έχει πλέον μειωθεί στο 9%, με μειωμένες ροές που εξακολουθούν να φτάνουν στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας και Ουκρανίας.
Τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην ΕΕ έχουν φτάσει στο 83% της συνολικής χωρητικότητάς τους, πολύ νωρίτερα από τον στόχο του 80% που τέθηκε για τα τέλη Οκτωβρίου, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι θα υπάρχουν επαρκή αποθέματα αυτό το χειμώνα.
Αλλά εξακολουθεί να υπάρχει πίεση στους πολιτικούς να βρουν λύσεις για την κρίση. Πολλές επιχειρήσεις σε ενεργοβόρους τομείς, όπως η παραγωγή λιπασμάτων και ο χάλυβας, έχουν ήδη κλείσει ή μειώσει την παραγωγή τους, ενώ τα νοικοκυριά πρέπει να περιορίσουν τα βασικά προϊόντα, όπως τα τρόφιμα, για να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας.

Η Επιτροπή υπέβαλε προτάσεις την Τετάρτη που περιελάμβαναν την φορολόγηση των κερδών των ενεργειακών εταιρειών και στήριξη νοικοκυ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή