Ενισχύει τους φόβους ύφεσης το ακριβό δολάριο – Εκτοξεύονται τα χρέη αναδυόμενων χωρών

0
117

Στην αγορά συναλλάγματος, η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου διαμορφώνεται στα 1,0037 δολάρια. Η διαρκής άνοδος του δολαρίου επισπεύδει την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και κλιμακώνει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Μάλιστα, οι προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών για στήριξη των εθνικών νομισμάτων τους αποτυγχάνουν εν μέρει λόγω του δολαρίου που συνεχίζει να ανεβαίνει. Ενδεικτικά, ο δείκτης του αμερικανικού δολαρίου (ένα «καλάθι» συναλλαγματικών ζευγών του αμερικανικού νομίσματος έναντι ισχυρών ξένων νομισμάτων) έχει ενισχυθεί κατά τουλάχιστον 14% φέτος, πλησιάζοντας προς την καλύτερη ετήσια επίδοση από το 1985.
Το ευρώ, το γιεν και η στερλίνα έχουν διολισθήσει σε πολυετή χαμηλά έναντι του αμερικανικού νομίσματος, όπως αντίστοιχα και τα νομίσματα αναδυόμενων οικονομιών.

Η άνοδος πυροδοτείται εν μέρει από τις μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων της Fed, οι οποίες ενθάρρυναν τους διεθνείς επενδυτές να ποντάρουν σε αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία. Μάλιστα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα τελευταία –απογοητευτικά– στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, φαίνεται ότι η Fed θα προχωρήσει σε νέες αυξήσεις, οδηγώντας σε ακόμη ισχυρότερο δολάριο.
Παράλληλα, όμως, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται και από τις δυσοίωνες προβλέψεις στον υπόλοιπο κόσμο, με την Ευρώπη να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ενός οικονομικού πολέμου με τη Ρωσία και με την Κίνα αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη επιβράδυνση των τελευταίων ετών. Για τις ΗΠΑ βέβαια, το ισχυρότερο δολάριο σημαίνει φθηνότερες εισαγωγές, καλύτερη βάση για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη στο εξωτερικό για τους Αμερικανούς.

Ωστόσο, για τον υπόλοιπο κόσμο, η άνοδος του δολαρίου είναι βραχνάς. Ενδεικτικά, την περασμένη εβδομάδα η Παγκόσμια Τράπεζα σήμανε συναγερμό, προειδοποιώντας ότι η διεθνής οικονομία οδεύει

Το ευρώ, το γιεν και η στερλίνα έχουν διολισθήσει σε πολυετή χαμηλά έναντι του αμερικανικού νομίσματος.
Το ισχυρό δολάριο καθιστά ακριβότερα τα χρέη των αναδυόμενων οικονομιών, τα οποία διογκώθηκαν από την επέλαση του κορωνοϊού. Σύμφωνα μάλιστα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο, εκτιμάται ότι οι αναδυόμενες οικονομίες θα έχουν μέχρι το τέλος του 2023 χρέη ύψους 83 δισ. δολαρίων.
Σε ό,τι αφορά τα μικρότερα έθνη, η άνοδος του δολαρίου επίσης κλιμακώνει τις πιέσεις, καθιστώντας ακριβότερες τις εισαγωγές ορισμένων βασικών τροφίμων και καυσίμων. Μάλιστα, ορισμένα κράτη έχουν καταφύγει στα αποθεματικά τους σε δολάρια ή σε άλλα νομίσματα προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις πιέσεις και να σταθεροποιήσουν τα νομίσματ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή