Παρουσιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου, ο Κουκ επέμεινε ότι η Apple θα έχει συγκεκριμένα πράγματα να ανακοινώσει σχετικά με τα σχέδιά της γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, πολύ σύντομα.
“Εξακολουθούμε να αισθανόμαστε ιδιαίτερα σίγουροι για τις προοπτικές μας στη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη, ενώ προχωρούμε και σε σημαντικές επενδύσεις”, δήλωσε ο Κουκ στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο Reuters, επισημαίνοντας ότι η εταιρία της οποίας ηγείται έχει διαθέσει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία πέντε χρόνια στην έρευνα και ανάπτυξη.
Οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές της Apple έχουν διαθέσει αντίστοιχα ή και ακόμη μεγαλύτερα ποσά σε έρευνα και ανάπτυξη κατά το ίδιο διάστημα, παράλληλα όμως έχουν επενδύσει σημαντικά και στη δημιουργία κέντρων δεδομένων, προκειμένου να φιλοξενήσουν εκεί σειρά υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης.
Η Microsoft διέθεσε 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιακές δαπάνες κατά το τελευταίο τρίμηνο, ενώ και η Google δεν υστέρησε ιδιαίτερα, με 12 δισεκατομμύρια κατά το ίδιο διάστημα. Εντωμεταξύ, την περασμένη εβδομάδα η Meta ενημέρωσε τους επενδυτές της αναμένουν κεφαλαιακές δαπάνες έως και 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τρέχον έτος.
Η Apple σκέφτεται διαφορετικά. Οι κεφαλαιακές δαπάνες της για το σύνολο του 2023 οριακά ξεπέρασαν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η εταιρία, που την πλειοψηφία των εσόδων της την εξασφαλίζει μέσω της πώλησης καταναλωτικών συσκευών, έχει καταβάλει σημαντικό τίμημα για τη στάση της αυτή μέσα στο 2024, με τη μετοχή της να καταγράφει πτώση της τάξης του 10%, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η Apple αρχίζει να μένει πίσω στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης. Την Παρασκευή, πάντως, η μετοχή της Apple σημείωσε άνοδο της τάξης του 6,4%, ανακτώντας μέρος των πρόσφατων απωλειών.
Οι μετοχές των Meta, Google και Microsoft -εταιριών που αντλούν τα κέρδη τους από την πώληση λογισμικού και την παροχή διαφημιστικών υπηρεσιών- έχουν σημειώσει θεαματική άνοδο, αγγίζοντας ιστορικά υψηλά, καθώς οι τρεις εταιρίες διαγκωνίζονται για την κυριαρχία στο αναδυόμενο τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης, παρότι, και στη δική τους περίπτωση, οι επενδυτές έχουν επίσης προβληματιστεί από τη ραγδαία αύξηση του κόστους κατασκευής κέντρων δεδομένων αλλά και των εξειδικευμένων επεξεργαστών που απαιτούνται για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.
Η Apple άφησε να εννοηθεί την Πέμπτη ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει την ίδια τακτική. Παρότι η εταιρία αναμένεται να παρουσιάσει νέες λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης στη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της, τον επόμενο μήνα, καθώς και να ενισχύσει τις σειρές των προϊόντων της με επεξεργαστές ικανούς να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, ο Λούκα Μαέστρι, οικονομικός διευθυντής της Apple, ενημέρωσε τους επενδυτές να μην αναμένουν συγκλονιστικές αλλαγές στον τρόπο που χειρίζεται ο τεχνολογικός κολοσσός τις κεφαλαιακές δαπάνες του.
Απαντώντας σε ερώτηση αναλυτή, ο Μαέστρι υπενθύμισε την πάγια τακτική της εταιρίας να μοιράζεται το κόστος των κατασκευαστικών εργαλείων με τους προμηθευτές της, προσέγγιση που έχει επιτρέψει στην Apple να περιορίσει τα κόστη της και να ενισχύσει τα κέρδη της εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία.
“Κάτι αντίστοιχο κάνουμε και με τα κέντρα δεδομένων”, σχολίασε ο Μαέστρι. “Διαθέτουμε δικές μας δυνατότητες και επιπρόσθετα αξιοποιούμε τις δυνατότητες τρίτων. Είναι ένα μοντέλο το οποίο ιστορικά έχει αποδώσει καλά αποτελέσματα και σχεδιάζουμε να συνεχίσουμε να κινούμαστε στο μέλλον στην ίδια κατεύθυνση.
Η προσέγγιση αυτή θα μπορούσε να ευνοήσει τελικά την Apple, καθώς παραμένει ασαφές το κατά πόσο λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης, όπως chatbot, ικανές να τρέχουν απευθείας από μια συσκευή, θα ωθήσουν τους χρήστες να αγοράσουν νέα κινητά, tablet ή φορητούς υπολογιστές, κατηγορίες προϊόντων δηλαδή που εξακολουθούν να αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων και κερδών για την εταιρία.
Ο Μπεν Μπαχάριν, της Creative Strategies, σχολίασε πως, παρότι οι βελτιωμένοι επεξεργαστές θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντική παράμετρο για ορισμένους χρήστες που χρειάζονται εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για επαγγελματική χρήση, οι δυνατότητες αυτές δεν είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε θεαματική αύξηση των πωλήσεων.
“Θα είναι κάτι που θα βοηθήσει την ενίσχυση των πωλήσεων, όμως δεν εκτιμώ πως θα αποτελέσει την αφετηρία ενός εκρηκτικού κύκλου”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπαχάριν. “Σκόπιμο θα ήταν να μη δημιουργούνται υπέρμετρες προσδοκίες”.