Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε την Τρίτη επέκταση της έκτακτης διαδικασίας αγοράς ομολόγων, καθώς προσπαθεί να αποκαταστήσει την τάξη στη χαοτική αγορά ομολόγων της χώρας.
Ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει μεγάλο όγκο από ομόλογα του βρετανικού δημοσίου, δίνοντας παράταση σε σχετικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε προ ημερών και αφορούσε την αγορά μακροπρόθεσμων τίτλων του βρετανικού δημοσίου συνολικής αξίας 65 δισ. στερλινών.
Το εν λόγω πρόγραμμα επρόκειτο να τερματιστεί την Παρασκευή, αλλά τώρα η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοινώνει όχι μόνον την παράτασή του αλλά και τη χαλάρωση των όρων για την επιλογή των ομολόγων που θα αγοράζει. Παράλληλα, ανακοίνωσε τη δημιουργία νέου εργαλείου χρηματοδότησης για τα συνταξιοδοτικά ταμεία της χώρας προκειμένου να διασφαλίσει επάρκεια ρευστότητας στον κλάδο και να αποτρέψει μια κρίση ρευστότητας.
Πρόκειται για τη δεύτερη αποφασιστική παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία στα τέλη του περασμένου μήνα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μαζικές αγορές μακροπρόθεσμων τίτλων του βρετανικού δημοσίου. Αιτία τόσο της νέας κίνησης όσο και της προηγούμενης ήταν η μεγάλη πτώση της αγοράς και οι μαζικές πωλήσεις τίτλων που προκάλεσε ο «μίνι» προϋπολογισμός του υπουργού Οικονομικών, Κουάσι Κουαρτένγκ.
Ο εν λόγω «μίνι προϋπολογισμός» ανακοινώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου και προκάλεσε τεκτονικούς κραδασμούς στις αγορές, καθώς προέβλεπε εκτεταμένες φοροαπαλλαγές στους πλουσιότερους πολίτες της χώρας. Προπαντός, όμως, προέβλεπε την πλήρη κατάργηση του υψηλότερου φορολογικού συντελεστή, 45%, για τα υψηλότερα εισοδήματα. Με την ανακοίνωση αυτού του σχεδίου της νέας πρωθυπουργού, Λιζ Τρας, η αγορά αντέδρασε σχεδόν βίαια υποτιμώντας επιθετικά τη στερλίνα και προκαλώντας μαζική πτώση τίτλων, μετοχών και ομολόγων. Ετσι, έπειτα από αλλεπάλληλες δηλώσεις αδιαλλαξίας και επιδείξεις πυγμής από πλευράς της κ. Τρας, η κυβέρνηση αναγκάστηκε σε αναδίπλωση και ανακάλεσε την κατάργηση του υψηλότερου φορολογικού συντελεστή, που ήταν και η κατεξοχήν πέτρα του …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή