Ένα ισχυρό όπλο έχουν πλέον οι επιστήμονες στα χέρια τους για να πολεμήσουν τη νόσο. Τι αναφέρει σχετικά ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης.
Ένα ισχυρό όπλο στην καταπολέμηση μίας, δυστυχώς, πολύ γνωστής και διαδεδομένης νόσου, του Alzheimer, μπορεί να αποτελέσουν οι «μικρονευροτροφίνες».
Πρόκειται για μία λέξη άγνωστη στο ευρύ κοινό, ο καθηγητής Αχιλλέας Γραβάνης εξηγεί στο Cretalive πώς θα καταφέρουν οι επιστήμονες να πολεμήσουν τη νόσο που σήμερα δεν έχει θεραπεία.
Ουσιαστικά, πρόκειται για νέα συνθετικά μόρια που αναπτύσσουν ερευνητικές ομάδες από Πανεπιστήμια και ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας, όπως αυτά του καθηγητή Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέα Γραβάνη και του Αναπληρωτή καθηγητή Γιάννη Χαραλαμπόπουλο, από το Εργαστήριο Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής της Κρήτης, που συμμετέχουν επίσης και ως ερευνητές του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ και επικεφαλής του Εργαστήριου Εμβιομηχανικης Νευρικού Ιστού.
Οι επιστήμονες χρηματοδοτούνται με 1 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα ‘Ερευνώ-Καινοτομώ’ του ΕΣΠΑ 2014-2020 (DINNESMIN program).
«Στόχος είναι να αναπτύξουμε νέα μικρά, μη τοξικά συνθετικά μόρια, τα οποία θα μπορούσαν να ελέγξουν ή να αναστρέψουν τη νόσο Alzheimer», εξηγεί ο κ. Γραβάνης, επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος DINNESMIN.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν η spin-off …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή