Ερευνητές αναζητούν δείγμα του DNA του Ιησού για τυχόν συγγενείς!

Η επιστήμη και η θρησκεία είναι δύο ασύμβατες έννοιες, αλλά στην προσπάθειά τους να αποκαλύψουν νέες λεπτομέρειες σχετικά με τον Ιησού και τους απογόνους του, ένας βιβλικός λόγιος και ένα γενετιστής συνεργάζονται στην έρευνα για το DNA του Ιησού

Οι ειδικοί αξιοποιώντας την πιο σύγχρονη τεχνολογία επιχειρούν να αναλύσουν αντικείμενα από τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Σινδόνης του Τορίνο, το Sudarium του Οβιέδο, και ένα σύνολο οστών που πρόσφατα ανακαλύφθηκε και πιστεύεται ότι ανήκει στον ξάδερφο του Ιησού, τον Ιωάννη τον Βαπτιστή.

Ελπίζουν πως η έρευνά τους θα τους οδηγήσει σε ένα δείγμα DNA που θα μπορούσε να ανήκει στον Ιησού ή σε ένα μέλος της οικογένειάς του, προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν δεσμούς με ανθρώπους του σήμερα.

Σε ένα νέο ντοκιμαντέρ του History Channel, το οποίο προβλήθηκε την Κυριακή του Πάσχα, ο γενετιστής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Τζορτζ Μπάσμπι και ο μελετητής της Βίβλου, πάστορας Τζό Μπασίλ, ταξίδεψαν από την Ισπανία και την Ιταλία μέχρι το Ισραήλ και τη Μαύρη Θάλασσα για να αναζητήσουν το DNA του Ιησού.

Ανάμεσα στα εκθέματα, η ομάδα ερεύνησε αυτά που πιστεύεται πως είναι τα οστά του Ιωάννη του Βαπτιστή», τα οποία ανακαλύφθηκαν στη Βουλγαρία το 2010.

Τα ηλικίας 2.000 ετών οστά, που έδειξαν ομοιότητες με πληθυσμούς της Μέσης Ανατολής, θα μπορούσαν να είναι «εξαιρετικής σημασίας» καθώς πιστεύεται ότι μπορεί να είναι ενός ξαδέλφου του Ιησού, ή ενός μαθητή του. Σύμφωνα με τον Μπάσμπι, αυτό σημαίνει ότι οι δυο τους μπορεί να έχουν παρόμοιο DNA.

«Μπορούμε να συγκρίνουμε το DNA από ένα κειμήλιο με το DNA από άλλα κειμήλια» έγραψε σε άρθρο του για το The Conservation. 

«Αν βρούμε και άλλα κειμήλια που μπορεί να ανήκουν στον Ιωάννη τον Βαπτιστή, ή έναν στενό συγγενή του Ιησού, τότε θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τη γενετική για να τα συγκρίνουμε και να δούμε αν προέρχονται από τους ίδιους ή συναφή άτομα. Επίσης, έχουμε μια μεγάλη συλλογή από δείγματα DNA από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε μια εικασία σχετικά με τη γεωγραφική προέλευση των λειψάνων».

Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης τη Σινδόνη του Τορίνο, ένα αρχαίο ύφασμα που πολλοί πιστεύουν ότι με αυτό τυλίχθηκε ο Ιησούς όταν απομακρύνθηκε από το σταυρό, μαζί με αρχαία κείμενα, και το Sudarium του Οβιέδο, ένα κομμάτι υφάσματος με αίμα.

Ωστόσο, η απόσπαση ενός αγνώστου δείγματος DNA δε σημαίνει απαραιτήτως πως αυτό μπορεί να αποδοθεί σε ένα συγκεκριμένο άτομο, δεδομένου ότι απαιτείται ένα γνωστό δείγμα για να γίνει η σύγκριση.

Τα ευρήματα, όμως διατρέχουν και τον κίνδυνο της μόλυνσης – στην περίπτωση των οστών, για παράδειγμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το DNA ταιριάζει με το άτομο που έβγαλε το δείγμα.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν τρόποι αυτά τα δείγματα να είναι χρήσιμα στην έρευνα για το DNA του Ιησού και της οικογένειάς του, εξηγεί ο ερευνητής.

Οι ερευνητές ελπίζουν πως αν βρουν ένα δείγμα του DNA του Ιησού, μπορούν στη συνέχεια να εντοπίσουν τυχόν απογόνους του αλλά και να μάθουν περισσότερα πράγματα για τον ίδιο τον Ιησού.