EROS Pride: Μιλήσαμε με τον Χάρη Νικολακάκη για τη ΛΟΑΤΚΙ λογοτεχνία που απευθύνεται σε όλους: Σε ΛΟΑΤΚΙ και μη παιδιά, στους φίλους τους και στους γονείς τους
Αυτό είναι το εκδοτικό νέο που μας άρεσε περισσότερο από όλα τα άλλα μαζί, και όχι μόνο επειδή δεν το περιμέναμε. Παρακάτω, συζητάμε με τον εκδότη Χάρη Νικολακάκη της Harlenic (Εκδόσεις Bell, Silk, Άρλεκιν). Τον ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο του — αλλά και για όσα μάς λέει για την EROS Pride, τη νέα σειρά βιβλίων τσέπης με ΛΟΑΤΚΙ θεματολογία που ξεκινά στις 14 Φεβρουαρίου, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου.
* * *
Κ.Α.: Καταρχάς θέλω να σας δώσω συγχαρητήρια. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, έτσι δεν είναι;
Χ.Ν.: Σειρά ελληνικών αισθηματικών μυθιστορημάτων με ΛΟΑΤΚΙ θεματολογία, η οποία θα βρεθεί σε κάθε γωνιά της χώρας, αφού θα μπορεί κανείς να βρει τα βιβλία και σε κέντρα τύπου και σε περίπτερα, νομίζω πως ναι, γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Και είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό.
Κ.Α.: Ποιος υπογράφει το πρώτο βιβλίο και πότε θα κυκλοφορήσει;
Χ.Ν.: Το πρώτο βιβλίο, που θα κυκλοφορήσει στις 14 Φεβρουαρίου, έχει τίτλο «Α΄ στον έρωτα» και το υπογράφει ο Γιώργος Αγγελίδης. Πρόκειται για μια τρυφερή ιστορία αγάπης, ενηλικίωσης και αποδοχής του αληθινού μας εαυτού. Έχω μεγάλη εκτίμηση στην πένα και στο ταλέντο του Γιώργου, ο οποίος είναι ένας από τους ανερχόμενους συγγραφείς μας στις Εκδόσεις BELL.
Κ.Α.: Ο Γιώργος Αγγελίδης γράφει όμως θρίλερ, έτσι δεν είναι; Πώς ακριβώς προέκυψε η συγκεκριμένη συνεργασία;
Χ.Ν.: Πριν από δύο περίπου μήνες, μου τηλεφώνησε η Έλενα Αντωνίου, η οποία είναι η υπεύθυνη της σειράς EROS στη Χαρλένικ, όπου εκδίδονται αισθηματικά μυθιστορήματα από Ελληνίδες συγγραφείς. Πάνω στη συζήτηση με ρώτησε αν θα σκεφτόμασταν ποτέ να εκδώσουμε ένα EROS με ΛΟΑΤΚΙ θέμα, λέγοντάς μου πως είχαν μιλήσει για το ενδεχόμενο αυτό με τον Γιώργο, ο οποίος ήδη έγραφε μια τέτοια ιστορία. Η απάντησή μου ήταν ένα μεγάλο και ενθουσιώδες «ΝΑΙ»! Για μένα, το όνομα Αγγελίδης ήταν εγγύηση και επιβεβαιώθηκα όταν διάβασα το βιβλίο. Το «Α΄ στον έρωτα» είναι μια ωραία, ευαίσθητη, κάποιες φορές συγκινητική ιστορία, την οποία διάβασα μέσα σε μερικές ώρες και πραγματικά ανυπομονώ να τη μοιραστούμε με τους αναγνώστες.
Κ.Α.: Με τι συχνότητα θα βγαίνουν τα βιβλία;
Χ.Ν.: Ξεκινάμε με το πρώτος αυτό EROS Pride του Φεβρουαρίου και το δεύτερο θα εκδοθεί τον Ιούνιο, που είναι Μήνας Περηφάνιας. Ευελπιστώ πως αυτή θα είναι μόνο η αρχή και πως σύντομα θα έχουμε στα χέρια μας κι άλλες τέτοιες ωραίες ιστορίες που θα αξίζει να εκδοθούν και να αγαπηθούν.
Κ.Α.: Θα έχουν παρόμοια θεματική; Ή θα υπάρξουν και εκπλήξεις;
Χ.Ν.: Τα κριτήρια είναι απλά: καλογραμμένες, ρομαντικές, ευαίσθητες, τρυφερές ιστορίες. Δεν βλέπω τον λόγο να μη χωράνε εκπλήξεις σε κάτι τόσο όμορφο.
Κ.Α.: Λύστε μου μια απορία: γιατί ελληνικά γκέι ρομάντζα; Θα μπορούσατε ενδεχομένως να αγοράζατε μία ήδη επιτυχημένη σειρά από την Αμερική, επί παραδείγματι, και να τα μεταφράζατε στα ελληνικά.
Χ.Ν.: Να σας ρωτήσω εγώ κάτι; Γιατί όχι ελληνικά; Γιατί ένα παιδί που βρίσκεται στην εφηβεία και ανακαλύπτει ή έχει ανακαλύψει από ακόμα πιο μικρό ότι έλκεται από άτομα του ίδιου φύλου να μπορεί να δει τον εαυτό του μόνο σε βιβλία ξένης λογοτεχνίας; Μόνο στην Αμερική υπάρχουν ΛΟΑΤΚΙ παιδιά; Μόνο εκεί είναι ορατά; Όχι βέβαια. Υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν παντού. Είτε αυτό αρέσει σε κάποιους, είτε όχι. Δεν είναι επιλογή η ομοφυλοφιλία. Ξέρετε τι θα ήθελα; Θα ήθελα τα βιβλία αυτής της σειράς, το βιβλίο αυτό, το πρώτο, να το διαβάσουν όσο περισσότεροι γίνεται. Κυρίως θα ήθελα να το διαβάσουν παιδιά ΛΟΑΤΚΙ που μπορεί να νιώθουν ενοχές ή ντροπή για το ποιοι είναι. Να το διαβάσουν παιδιά που δεν είναι ΛΟΑΤΚΙ, αλλά που είναι σχεδόν βέβαιο πως έχουν φίλους και φίλες που είναι. Και σίγουρα να το διαβάσουν γονείς. Γονείς που έχουν παιδιά κάθε ηλικίας. Προσωπικά θα το κάνω δώρο σε φίλους μου, αλλά και στα παιδιά μου. Στον γιο μου που είναι 19 ετών και στην κόρη μου που είναι 17.
Κ.Α.: Να είστε καλά! Ποια περιμένετε να είναι η απήχηση της σειράς; Στο εξωτερικό, από όσο ξέρω, πάρα πολλοί τίτλοι γίνονται πολύ μεγάλα μπεστ-σέλερ. Μιλάμε για μία ανθούσα βιομηχανία.
Χ.Ν.: Ναι, στο εξωτερικό συμβαίνει αυτό. Η λεγόμενη young adult και η ΛΟΑΤΚΙ λογοτεχνία είναι δύο είδη που διαβάζονται πολύ και από πολλούς. Το «Α΄ στον έρωτα» ανήκει και στα δύο αυτά είδη και μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ανάλογα ξένα βιβλία. Το αντίθετο, θα έλεγα. Κανείς πάντως δεν μπορεί να ξέρει ποια θα είναι η απήχηση της σειράς αυτής, αφού δεν υπάρχει κάποιο προηγούμενο στα ελληνικά εκδοτικά πράγματα. Εμείς πάντως θα τη στηρίξουμε με κάθε τρόπο και ελπίζω πως θα βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι στο να βοηθήσουμε να εξαλειφθούν οι προκαταλήψεις.
Κ.Α.: Φοβάστε και κάποιου είδους αντιδράσεις; Δεν θα πρωτοτυπούσα, βέβαια, αν έλεγα ότι είμαστε μια άκρως συντηρητική κοινωνία…
Χ.Ν.: Ναι, δεν έχουμε ψευδαισθήσεις. Σίγουρα θα υπάρξουν αντιδράσεις και αρνητικά σχόλια. Αλλά δεν έχουμε να φοβηθούμε κάτι. Πιστεύουμε απόλυτα και στο βιβλίο αυτό και στον συγγραφέα του. Και να σας πω την αλήθεια, αν περιμένουμε να «είναι έτοιμη η κοινωνία» για το Α ή το Β, θα περιμένουμε μια ζωή. Εμείς είμαστε η κοινωνία. Κάποιος θα κάνει το πρώτο βήμα προς μια νέα σωστή κατεύθυνση και κάποιοι θα ακολουθήσουν. Στην αρχή μπορεί διστακτικά, αλλά θα έχει γίνει το πρώτο βήμα. Και ύστερα θα ακολουθήσουν κι άλλα βήματα, και περισσότεροι που θα στηρίξουν τα βήματα αυτά. Έτσι γινόταν πάντα, έτσι θα συνεχίσει να προχωράει η κοινωνία μπροστά.
Κ.Α.: Είμαι πολύ χαρούμενος που ακούω αυτά τα λόγια. Τώρα, η σειρά ανακοινώνεται με την έναρξη της συζήτησης για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών που ξεκινά επιτέλους και στη χώρα μας με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού. Σύμπτωση; Ευτυχή σημεία των καιρών;
Χ.Ν.: Ευτυχής σύμπτωση, θα έλεγα. Και προσωπικά χαίρομαι για αυτό. Μπορεί τα άμεσα προβλήματα της πλειοψηφίας των πολιτών να είναι άλλα και υπαρκτά (από την ακρίβεια και την ανεργία μέχρι την κατάσταση στη δημόσια υγεία και τους χαμηλούς μισθούς), αλλά θεωρώ πως η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται πως το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών είναι ζήτημα ισότητας, είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και σε ένα κράτος δικαίου δεν επιτρέπεται να υπάρχουν τέτοιες «εκκρεμότητες». Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν είναι ένα καπρίτσιο κάποιων «εκκεντρικών» ανθρώπων που θέλουν να «αντιγράψουν» τη ζωή των ετερόφυλων. Υπάρχουν οικογένειες, με ζευγάρια που είναι μαζί 20 και 30 χρόνια, με παιδιά ή χωρίς, που για την πολιτεία είναι ανύπαρκτες! Χωρίς δικαιώματα, χωρίς καμία αναγνώριση σε ζητήματα κληρονομικά, γονεϊκά ή άλλα, λες και είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Είναι τραγικό. Αυτά τα υπαρκτά ζητήματα θα έρθει να ρυθμίσει το σχετικό νομοσχέδιο, και όχι να… πλήξει την «παραδοσιακή οικογένεια».
Κ.Α.: Συμφωνώ απολύτως. EROS Pride λοιπόν. Ωραία ονομασία! Θυμίζω ότι τα EROS είναι τα ελληνικά ρομάντζα που κυκλοφορούν παράλληλα με τα κλασικά μεταφρασμένα Άρλεκιν. Θέλω πολύ να μάθω πώς πηγαίνουν στην αγορά!
Χ.Ν.: Τα EROS, βιβλία που ακολουθούν το φορμάτ των κλασικών Άρλεκιν, κυκλοφορούν τα τελευταία δύο σχεδόν χρόνια, με μεγάλη επιτυχία. Η υπεύθυνη της σειράς, η συγγραφέας μας Έλενα Αντωνίου, έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στην επιλογή συγγραφέων και τίτλων που εκδίδονται στα EROS και αυτό φαίνεται από την αποδοχή των ιστοριών από το αναγνωστικό κοινό.
Κ.Α.: Πιστεύετε ότι, με την αναγγελία της σειράς, ή μετά από αυτή τη συνέντευξη, θα υπάρξει ενδιαφέρον από Έλληνες γκέι συγγραφείς για να ετοιμάσουν και να σας στείλουν τα χειρόγραφά τους;
Χ.Ν.: Ελπίζω πως ναι.
Κ.Α.: Επιτρέψτε μου να πω κλείνοντας ότι, πέρα από το όποιο εμπορικό ενδιαφέρον της, η ύπαρξη και μόνο μιας τέτοιας σειράς είναι κάτι πολύ θετικό, σηματοδοτεί μια αλλαγή προς το καλύτερο, και γι’ αυτό θέλω να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου. Είναι μια πολύ γενναία εκδοτική πράξη.
Χ.Ν.: Ξέρετε κάτι; Ο Γιώργος Αγγελίδης, μέσα από το «Α΄ στον έρωτα» μας ανοίγει ένα παράθυρο στο μυαλό δύο εφήβων που ανακαλύπτουν ποιοι πραγματικά είναι. Μας βάζει στη θέση τους. Και το κάνει με τον πιο ωραίο, τρυφερό τρόπο που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί. Είναι άραγε ουτοπικό να πιστεύουμε πως θα φτάσουμε σ’ ένα σημείο όπου δεν θα υπάρχουν διαλυμένες οικογένειες επειδή «το παιδί βγήκε γκέι»; Είναι άραγε ουτοπικό να πιστεύουμε πως θα σταματήσουν να υπάρχουν παιδιά καταπιεσμένα, παιδιά που θα κρύβουν τον πραγματικό τους εαυτό, γονείς που δεν θα θέλουν να δουν στα μάτια τους τα παιδιά τους επειδή είναι γκέι, τρανς, queer; Όχι, ειλικρινά πιστεύω πως δεν είναι. Υπάρχει δρόμος που οδηγεί σε μια πιο ανοιχτή και συμπεριληπτική κοινωνία; Θέλουμε λοιπόν ευτυχισμένους, ολοκληρωμένους ανθρώπους; Ναι και ναι.
Κ.Α.: Και ένα μεγάλο ναι από εμένα. Καλή επιτυχία στα EROS Pride!
Χ.Ν.: Σας ευχαριστώ πολύ και για τις ευχές και για τη στήριξη!