Eurostat: H Ελλάδα με το υψηλότερο ποσοστό κόστους στέγασης

0
57

Η Ελλάδα από τις 21 χώρες της Ευρώπης, αποτελεί τη μόνη χώρα που σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημόσιας – Συνεταιριστικής και Κοινωνικής Στέγασης για το έτος 2021, δεν διαθέτει υποδομές προσιτού κόστους στέγασης

Σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρώπης καταγράφουν ραγδαία αύξηση των ζητούμενων μισθωμάτων, αν και πολλές από αυτές ήδη από το 2018-2019, υιοθέτησαν νέα μέτρα και πολιτικές με στόχο την αναχαίτηση του κόστους στέγασης.
Να επισημάνουμε ότι, αρκετές χώρες διατηρούσαν ήδη ενεργά προγράμματα και δομές με στόχο τη στέγαση σε προσιτές τιμές.

«Καίει» το κόστος στέγασης στην Ελλάδα
Η Ελλάδα από τις 21 χώρες της Ευρώπης, αποτελεί τη μόνη χώρα που σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημόσιας – Συνεταιριστικής και Κοινωνικής Στέγασης για το έτος 2021, δεν διαθέτει υποδομές προσιτού κόστους στέγασης.

Σύμφωνα με τον Θεμιστοκλή Μπάκα, πρόεδρο Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, αυτό είναι «λογικό, διότι η Ελλάδα άργησε, η χώρα μας θα αρχίσει να εφαρμόζει πολιτικές αναχαίτησης του κόστους στέγασης κυρίως εντός του 1ου τριμήνου του 2023, μέτρα που σε μεγάλο ποσοστό, απαιτούν χρόνο υλοποίησης (2-3 ετών) και δεν στοχεύουν στην άμεση αναχαίτηση του κόστους στέγασης ή/και ελάφρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού. Παράλληλα, ακόμη και αν εφαρμοστούν στο σύνολό τους, στοχεύουν σε περιορισμένο αριθμό δικαιούχων σε σχέση με τη πραγματική ανάγκη του σήμερα, αλλά και των αναγκών που θα προκύψουν τα επόμενα χρόνια».

Ενοίκια στα ύψη – Αυξήσεις που κοντεύουν το 50%
Από το 2018 έως και σήμερα η αύξηση των ενοικίων οι οποίες είναι κατάλληλες για οικογένεια έφτασε να κυμαίνεται από 37,2% έως και 42,1%.
Ο κος Μπάκας τονίζει στο Newsbomb.gr ότι οι «υψηλότερες αυξήσεις των ζητούμενων μισθωμάτων καταγράφονται κυρίως σε ακίνητα μικρότερης επιφάνεια. Πρόσφατη έρευνα ανάφερε ότι το ζητούμενο μίσθωμα φοιτητικής κατοικίας αυξήθηκε κατά 53% στην Αθήνα κατά το διάστημα 2017-2022, ενώ στη Πάτρα που κατατάσσεται δεύτερη στη λίστα αυξήθηκαν κατά 47%-49%.
Το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί σε τέτοια επίπεδα που αγγίζει το 60%-70% ενός μέσου μηνιαίου μισθού, ενός αν πρόκειται για κατοικία κατάλληλη για οικογένεια, το σύνολο ενός «καλού» μισθού. Πλέον, μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας αναγκάζεται να κά …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή