Στη μείωση των περιθωρίων που εφαρμόζουν οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης για τις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού συμφώνησε η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, σε μια προσπάθεια να καταστούν ευνοϊκότερες οι ρυθμίσεις και να διευκολυνθεί η ένταξη περισσότερων οφειλετών.
Η συμφωνία προβλέπει τη μείωση από 0,75 έως 1,25% – ανάλογα με την κατηγορία του ρυθμιζόμενου δανείου– του περιθωρίου επιτοκίου που εφαρμόζεται πάνω στο euribor 3μήνου, το οποίο αποτελεί τη βάση για την τιμολόγηση των δανείων που εντάσσονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Συγκεκριμένα, το περιθώριο μειώνεται:
Στο 3% από 4,25% που ισχύει σήμερα για τα δάνεια που ρυθμίζονται και δεν έχουν εξασφαλίσεις.
Στο 2,5% από 3,25% που ισχύει σήμερα για δάνεια που ρυθμίζονται και έχουν εξασφαλίσεις.
Η μείωση των spreads θα καταστήσει τις ρυθμίσεις φθηνότερες και θα συμβάλει στον στόχο για αύξηση στο 1 δισ. ευρώ των δανείων που προβλέπεται ότι θα ενταχθούν στον εξωδικαστικό έως τις αρχές του επόμενου έτους.
Σήμερα, παρά την επιτάχυνση που σημειώθηκε τους δύο τελευταίους μήνες, οι ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού ανέρχονται στις 1.235 περίπου και τα ποσά που έχουν ρυθμιστεί διαμορφώνονται στα 305 εκατ. ευρώ αρχικής οφειλής, με τον μέσο όρο των οφειλών που ρυθμίστηκαν να διαμορφώνεται στις 245.000 ευρώ.
Οι συνολικές υποψήφιες αιτήσεις για ρύθμιση που είναι στην ουρά του εξωδικαστικού ανέρχονται στις περίπου 38.500 και τα υποψήφια προς ρύθμιση χρέη ξεπερνούν τα 21 δισ. ευρώ.
Οι χαμηλές επιδόσεις που εμφανίζει ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τη ρύθμιση χρεών φυσικών και νομικών προσώπων θα συζητηθούν αύριο Πέμπτη στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά την οποία ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει στοιχεία για την πορεία των ρυθμίσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.
Στη συνεδρίαση έχουν κληθεί να συμμετάσχουν, με σχετικές εισηγήσεις, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, ο πρόεδρος της Ενωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των συστημικών τραπεζών, οι διευθύνοντες σύμβουλο …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή