Νέα στοιχεία για το Qatar Gate φέρνει στο φως η La Repubblica την ώρα που η Εύα Καϊλή προετοιμάζει την απολογία της στις 22 Δεκεμβρίου.
Η Εύα Καϊλή θα απολογηθεί για το σκάνδαλο του Qatar Gate στις 22 Δεκεμβρίου και βασικό ερώτημα παραμένει τι θα πει τελικά για τις βαλίτσες με τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της. Την ίδια στιγμή, πάντως, τα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο συνεχίζονται «βροχή» για τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, αλλά και τον πρώην ευρωβουλευτή, που φέρεται να είναι ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος, Αντόνιο Παντσέρι.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με σημερινό της δημοσίευμα η La Repubblica φέρνει στο φως τους φακέλους με τις δωροδοκίες που φέρεται να έδινε ο Αντόνιο Παντσέρι. Μάλιστα, αυτές φέρεται να είχαν επάνω τον Άγιο Βασίλη, και μέσα στο περιτύλιγμα ήταν τα 50.000 ευρώ για τον Βινσεντίνι.
Ο Αντόνιο Παντσέρι δίνει τα χρήματα και κάνει ένα αστείο, λέγοντας: «Μοιάζουμε με αυτούς στο “Ocean’s Eleven”» (σ.σ. την ταινία με τον Τζορτζ Κλούνεϊ).
«Ο Αντόνιο Παντσέρι παρέδωσε τα χρήματα του Κατάρ σε φακέλους με τυπωμένο τον Άγιο Βασίλη. Ωστόσο, δεδομένου ότι το σπίτι του ήταν παγιδευμένο με “κοριούς”, η βελγική Αστυνομία κατέγραψε ορισμένες από αυτές τις ανταλλαγές» αναφέρει το δημοσίευμα της La Repubblica.
Στις 10 Οκτωβρίου ο Βινσεντίνι, ο τότε νούμερο ένα των ευρωπαϊκών συνδικάτων που διεκδικούσε να εκλεγεί, εμφανίστηκε στο σαλόνι του κι έναν μήνα αργότερα στο συνέδριο της Μελβούρνης, ο Παντσέρι του έδωσε 3 φακέλους με μετρητά. «Μοιάζουμε με αυτούς του “Ocean’s Eleven”» αστειεύτηκε… «Ήταν περίπου 50.000 ευρώ», είπε ο Visentini στον ανακριτή Michel Claise, όπως δείχνουν τα πρακτικά.
«Αυτό το ποσό ήταν χρήματα με τη μορφή δωρεάς για την αποζημίωση ορισμένων από τα έξοδα της εκστρατείας μου για το Συνέδριο ITUC (Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικάτων) και το μετέφεραν ως τέτοιο στο Ταμείο Αλληλεγγύης ITUC, για να υποστηρίξω τα έξοδα ταξιδιού, σύμφωνα με τις πρακτικές της ITUC. Αποδέχτηκα αυτή τη χρηματική δωρεά λόγω της ποιότητας του δωρητή και του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της. Δεν μου έχουν ζητηθεί, ούτε έχω ζητήσει κάτι ως αντάλλαγμα για τα χρήματα αυτά και δεν έχουν τεθεί κανενός είδους όροι για τη δωρεά. Δεν έχει συνδεθεί με οποιαδήποτε απόπειρα δωροδοκίας ή επηρεασμού της συνδικαλιστικής μου θέσης για το Κατάρ ή άλλα ζητήματα, ή παρεμβολής στην ανεξαρτησία της ITUC» περιέγραψε.
Ο δικαστής πίστεψε την εκδοχή του. Οι Βέλγοι ζήτησαν ταυτόχρονα από την Ιταλία (την έρευνα κάνει η Guardia di Finanza) να επαληθεύσει αν υπήρχαν περίεργες κινήσεις εκείνη την περίοδο στους λογαριασμούς που είχε ο Παντσέρι στην Ιταλία. Αυτή τη στιγμή έχουν πιστοποιηθεί μεταφορές 140.000 ευρώ σε διάστημα σχεδόν δύο ετών, από τους λογαριασμούς των Βρυξελλών στους ιταλικούς. Αλλά αυτά είναι, προφανώς, κανονικά τραπεζικά εμβάσματα για την εξόφληση ορισμένων στεγαστικών δανείων.
Εύα Καϊλή: Τι θα πει στην απολογία της για το Qatar Gate
Η Εύα Καϊλή αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου, στον ανακριτή του Βελγίου για το σκάνδαλο του Qatar Gate. Αυτό πάντως που είναι το «κλειδί» και αναμένεται να επηρεάσει τους δικαστές στην απόφαση που θα λάβουν για το αν θα την αφήσουν ελεύθερη ή θα την προφυλακίσουν είναι εάν τελικά η Εύα Καϊλή γνώριζε ότι στο σπίτι της υπάρχουν βαλίτσες με χρήματα και γιατί τελικά δεν ειδοποίησε τις Αρχές του Βελγίου.
Η πλευρά της Εύας Καϊλή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, υποστηρίζει ότι η κατάθεση που έδωσε η ίδια μεταφέρθηκε λανθασμένη, με την ίδια να σημειώνει ότι πίστευε πως υπήρχαν βαλίτσες με χρήματα, κάτι για το οποίο όμως δεν μπορούσε να είναι και σίγουρη.
Το αφήγημα της υπερασπιστικής γραμμής της Εύας Καϊλή αναμένεται να είναι το γεγονός ότι η ίδια δεν έχει ασχοληθεί με άλλες χώρες εκτός του Κατάρ με δεδομένο ότι οι έρευνες στρέφονται τουλάχιστον στο Μαρόκο για την ώρα.
Ψάχνουν το «μαύρο» χρήμα του Qatar Gate σε όλο τον κόσμο
Η έρευνα όμως των Αρχών του Βελγίου επεκτείνεται, καθώς πλέον ψάχνουν το «μαύρο» χρήμα σε όλη την υφήλιο. Στη Γαλλία οι Αρχές προχώρησαν σε έρευνα στο Στρασβούργο και συγκεκριμένα σε γραφεία βοηθών στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ στην Ιταλία η Εισαγγελία του Μιλάνου ερευνά επτά τραπεζικούς λογαριασμούς και τις αγοραπωλησίες ακινήτων από τον Νικολό Φίγκα Ταλαμάνκα.
Τέλος, έρευνες διεξάγονται σε Κατάρ και Μαρόκο. …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή