Εύα Καϊλή: Πέντε με δέκα χρόνια φυλακή προβλέπει ο νόμος του Βελγίου

0
76

Εύα Καϊλή: Για τρίτο 24ωρο παραμένει υπό κράτηση η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. Ο ανακριτής θα αποφασίσει αν θα συνεχίσει να παραμένει στη φυλακή ή αν θα αφεθεί ελεύθερη μέχρι να οριστεί η δίκη. Τι ποινές προβλέπονται στη βελγική νομοθεσία για τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται.

Μέσα σε κλίμα πολιτικής «θύελλας», η οποία έχει ξεσπάσει σε όλη την Ευρώπη μετά την αποκάλυψη του Qatar Gate, θα συνεδριάσει σήμερα (12/12) στο Στρασβούργο το Ευρωκοινοβούλιο. Προφανώς το θέμα του σκανδάλου της διαφθοράς θα αποτελέσει το κύριο θέμα συζήτησης στην Ολομέλεια. Παράλληλα, έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για την καθαίρεση της Εύας Καϊλή από τη θέση της αντιπροέδρου, για αυτό και θα υπάρξει και Διάσκεψη των Προέδρων έτσι όπως προβλέπει ο σχετικός κανονισμός.
Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά την έδρα της Εύας Καϊλή, είναι στη δική της κρίση το τι θα συμβεί. Αν δηλαδή θα παραιτηθεί από την έδρα της στο Ευρωκοινοβούλιο ή αν θα τη διατηρήσει μέχρι να υπάρξει τελική δικαστική απόφαση. Αν η κ. Καϊλή καταδικαστεί, τότε αυτόματα της αφαιρείται και η έδρα. Σε κάθε περίπτωση, η κ. Καϊλή παραμένει στις φυλακές Saint Gilles στις Βρυξέλλες με τη διαδικασία να προβλέπει την παραμονή της για πέντε ημέρες μέχρι να υπάρξει απόφαση από τον ανακριτή. Αν κριθεί ύποπτη φυγής ή ύποπτη τέλεσης ανάλογων αδικημάτων με αυτά που ήδη κατηγορείται, η προφυλάκιση θα παραταθεί.

Σε κάθε περίπτωση, η κ. Καϊλή θα χρειαστεί εκπροσώπηση από Βέλγο νομικό, όπως έχει γίνει γνωστό, καθώς κατηγορείται με βάση τη νομοθεσία της χώρας. Με βάση την ανακοίνωση των δικαστικών Αρχών την Κυριακή (11/12), η κ. Καϊλή και οι υπόλοιποι συλληφθέντες κατηγορούνται για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά». Όπως υποστηρίζουν άνθρωποι που γνωρίζουν τη νομοθεσία του Βελγίου, οι κατηγορίες αυτές μπορούν να επισύρουν ποινές φυλάκισης από πέντε ως δέκα χρόνια.

Με 160.000 ευρώ στα χέρια συνελήφθη η Εύα Καϊλή

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η Εύα Καϊλή δεν μπορούσε να κάνει χρήση της ασυλίας της καθώς συνελήφθη με σακούλες γεμάτες χρήματα, στα χέρια της, μέσα στο σπίτι της. Νομικά ο όρος ονομάζεται «flagrante delicto», δηλαδή «αυτόφωρο έγκλημα» και με βάση τον κανονισμό του Ευρωκοινοβουλίο η ασυλία δεν ισχύει για τέτοιο αδίκημα.
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έχουν ενισχυθεί οι υποψίες για την ύπαρξη ενός εξωχώριου λογαριασμού της κ. Καϊλή, ο οποίος έχει υπόλοιπο το οποίο ξεπερνάει τα 30 εκατ. ευρώ.
Εξετάζονται κι άλλα πρόσωπα από το περιβάλλον της
Νεότερες πληροφορίες, αναφέρουν πως το ποσό που βρέθηκε στα χέρια της κ. Καϊλή έφτανε στις 160.000 ευρώ. Από εκεί και πέρα, όπως αναφέρουν πηγές από τις Βρυξέλλες, οι έρευνες των Αρχών του Βελγίου αναμένεται να συνεχιστούν και να επεκταθούν στο στενό οικογενειακό περιβάλλον της κ. Καϊλή.

Αυτό σημαίνει πως πιθανότατα θα κληθεί να καταθέσει και η αδερφή της, Μανταλένα Καϊλή, η οποία είναι σύμβουλος ευρωπαϊκής πολιτικής και νομοθεσίας. Δεν αποκλείεται, επίσης, να κληθούν κι άλλα πρόσωπα από το περιβάλλον της 44χρονης πολιτικού, καθώς αυτό αποτελεί πάγια τακτικήτων αρχών του Βελγίου.


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή