Η απόφαση για την καθαίρεση της Εύας Καϊλή ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία, με 625 ευρωβουλευτές να ψηφίζουν υπέρ, έναν να ψηφίζει κατά και δύο να απέχουν.
Σύμφωνα με τα πρακτικά της Ευρωβουλής, που καταγράφουν τη σημερινή ψηφοφορία, ο μοναδικός Ευρωβουλευτής που καταψήφισε την καθαίρεση της Εύας Καϊλή ήταν ο Κροάτης Mislav Kolakušić. Ο ίδιος δεν έχει διευκρινίσει εάν επρόκειτο για συνειδητή επιλογή ή για κάποιο λάθος.
O Κροάτης πολιτικός είναι ευρωβουλευτής από το 2019, εκλεγμένος ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Γεννήθηκε στο Ζάγκρεμπ το 1969 και σπούδασε νομική στο πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ, λαμβάνοντας το πτυχίο του το 1997.
Η απόφαση για την καθαίρεση της Εύας Καϊλή ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία, με 625 ευρωβουλευτές να ψηφίζουν υπέρ, έναν να ψηφίζει κατά και δύο να απέχουν.
Όπως υπογραμμίζει η σχετική ανακοίνωση, η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε με βάση το άρθρο 21 του κανονισμού του Ευρωκοινοβουλίου.
Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα, η Ολομέλεια της Βουλής θα συζητήσει το Qatar Gate και την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Μάλιστα, την Πέμπτη θα τεθεί σε ψηφοφορία σχετικό ψήφισμα.
«Ενόψει των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι η Εύα Καϊλή δεν είναι πλέον ένας από τους αντιπροέδρους του. Η απόφαση αυτή έχει άμεση ισχύ. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πλήρως με τις αρμόδιες εθνικές αρχές επιβολής του νόμου και τις δικαστικές αρχές», έγραψε χαρακτηριστικά η Ρομπέρτα Μετσόλα.
Tι προβλέπει το βελγικό δίκαιο για υποθέσεις όπως το Qatar Gate
Σε ανάλυση του τρόπου και των κανόνων με τους οποίους που λειτουργεί το βελγικό δίκαιο, προχώρησε ο Βασίλης Μπούσης δικηγόρος στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στην υπόθεση της Εύας Καϊλή και το Qatar Gate.
Mιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Μπούσης εξήγησε πως «η στέρηση της ελευθερίας, όπως λένε εδώ στο Βέλγιο, ξεκινάει με τη σύλληψη που γίνεται από έναν αστυνόμο σε κάθε πολίτη. Όταν γίνεται αυτή η σύλληψη, έχουμε 48 ώρες μέσα στις οποίες πρέπει ο ανακριτής να εκδώσει το ένταλμα σύλληψης. Αυτό το ένταλμα σύλληψης που πρέπει να εκδοθεί μέσα σε 48 ώρες και είναι όριο απαιτητικό δηλαδή και ένα λεπτό να καθυστερήσει, σημαίνει ότι η διαδικασία δεν τηρήθηκε και ο πολίτης ή ο ύποπτος μπορεί να απελευθερωθεί».
Εφόσον δοθεί αυτό το ένταλμα σύλληψης μέσα σε 48 ώρες, υπάρχει μια άλλη διαδικασία μετά, γιατί αυτό το ένταλμα σύλληψης έχει μια ισχύ για πέντε εργάσιμες μέρες. Επομένως, αυτό το ένταλμα σύλληψης πρέπει να τεθεί σε ένα δικαστικό συμβούλιο, το οποίο μέσα στις πέντε εργάσιμες μέρες πρέπει να εξετάσει αν το ένταλμα σύλληψης ισχύει ή δεν ισχύει.
Σύμφωνα με τον κ. Μπούση, «στο δικαστικό συμβούλιο υπάρχει ένας δικαστής, ο οποίος θα έχει τον τελευταίο λόγο. Επίσης υπάρχει ο εισαγγελέας. Ο εισαγγελέας είναι αυτός που ζητάει από το δικαστήριο την έγκριση του εντάλματος που δόθηκε από τον ανακριτή και σε αυτό το δικαστικό συμβούλιο φυσικά συμμετέχει ο ανακριτής, ο οποίος θα κάνει μια έκθεση από ό, τι έχει κάνει έως τώρα για την έρευνά του. Λοιπόν, όταν καλείται κανείς να πάει σε αυτό το δικαστικό συμβούλιο, έχει τη δυνατότητα μία μέρα εργάσιμη πριν πάει στο Συμβούλιο αυτό να μελετήσει τον φάκελο μαζί με το δικηγόρο του».
Συνεπώς, αν η κυρία Καϊλή πάει αύριο σε αυτό το δικαστικό συμβούλιο, σημαίνει ότι σήμερα από τις 8:30 π.μ. που ανοίγει η γραμματεία, οι δικηγόροι της και η ίδια θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση, έως την ώρα που κλείνει η γραμματεία, στον φάκελο και αύριο θα εξεταστεί το θέμα της κ. Καϊλή.
Όπως εξηγεί ο δικηγόρος, μέχρι τώρα δεν είχαν πρόσβαση στο φάκελο, το μόνο που γνωρίζουν είναι γιατί κατηγορείται. «Γιατί μάλλον υποψιάζονται σε πρώτη φάση και ενδεχομένως να γίνει και κατηγορία αργότερα.»
«Ο γενικός κανόνας λοιπόν είναι ότι η πρόσβαση στο φάκελο γίνεται μια μέρα εργάσιμη πριν ο ύποπτος πάει στο δικαστικό συμβούλιο», τόνισε.
Ως προς το θέμα της πιθανής προφυλάκισης, ανέφερε ότι: «Εδώ είναι εντελώς διαφορετικά. Καταρχήν το δικαστήριο αύριο που θα γίνει θα εξετάσει αν τηρήθηκε τυπικά ο νόμος, δηλαδή οι προθεσμίες, αν το ένταλμα εκδόθηκε στις 48 ώρες κλπ κτλ. Εφόσον έχουν τηρηθεί αυτά και πιστεύω ότι με την εμπειρία που έχουν πλέον εδώ οι ανακριτές, πρέπει να πω ότι δεν φαντάζομαι σε τέτοια υπόθεση να υπάρχει τέτοιο θέμα. Θα εξετάσουν απλά εάν γίνεται να ελευθερώσουμε τον ύποπτο και σε ποιες περιπτώσεις μπορούμε να το κάνουμε. Εάν δεν υπάρχει πρόβλημα ή δεν υπάρχει πιθανότητα αυτός ο ύποπτος να παραβιάσει την έρευνα που γίνεται με ποιο τρόπο, είτε αφαιρώντας κάποια στοιχεία απόδειξης, είτε έχοντας κάποια κάποιες επαφές με άλλους ύποπτους. Φαντάζομαι ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα αποφασίσουν να αφήσουν ελεύθερο τον κάθε ύποπτο, διότι η έρευνα συνεχίζεται».
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να υπάρξει απόφαση κράτησης ανέφερε ότι «εάν αποφασίσει το δικαστικό συμβούλιο να κρατηθεί ο οποιοσδήποτε τρίτος είτε η κ. Καϊλή, είτε κάποιος άλλος, έχουν μέσα στις 24 ώρες της απόδοσης της απόφαση …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή