Λευτέρης Θεοδωρακόπουλος
01/10/2022 06:55
Την 1η Οκτωβρίου του 1861 το πρώτο ελληνικό γραμματόσημο ήταν γεγονός. Πρόκειται για την Κεφαλή του Ερμή. Ένα γραμματόσημο με πολλά και βαθιά νοήματα καθώς ο Ερμής ήταν ο αγγελιοφόρος των υπόλοιπων Θεών αλλά και ο Θεός του εμπορίου.
Τα δεκάδες, εκατοντάδες γραμματόσημα που εκδόθηκαν στην συνέχεια σαγήνεψαν τις γενιές των Ελλήνων οι οποίοι ασχολήθηκαν με τον φιλοτελισμό.
Το πρώτο ελληνικό γραμματόσημο, η Μεγάλη Κεφαλή Ερμή εκδόσεως Παρισίων
Ο φιλοτελισμός μια ασχολία μισού αιώνα για τα παιδιά δυστυχώς χάθηκε στο πέρασμα των χρόνων. Άλλη μια «άδικη» νίκη της τεχνολογίας σε βάρος την ιστορία και τον Πολιτισμό.
Το Newsbomb.gr επισκέφθηκε το μουσείο φιλοτελισμού και γραμματοσήμων και κατέγραψε άγνωστες πτυχές της ιστορίας που κρύβουν τα μικρά χαρτάκια με τα δοντάκια…
Εκεί μας ξενάγησε ο φιλόλογος και ιστορικός τέχνης Εμμανουήλ Γεωργουδάκης, ο οποίος μας αποκάλυψε πολλά μυστικά για την ταχυδρομική ελληνική ιστορία.
Νέα εποχή
«Η ταχυδρομική υπηρεσία, τα γραμματόσημα τα πάντα έχουν αλλάξει τόσο πολύ.
Τα γραμματόσημα αποτελούν ένα μέσο εκπαίδευσης πολλών επιστημών. Και όλα αυτά μέσα από ένα ενδιαφέρον χόμπι. Ο φιλοτελισμός διδάσκει στον κόσμο και την τέχνη και την τεχνολογία, την ιστορία, την γεωγραφία. Στις εικονογραφίες των γραμματοσήμων μπορεί να δει κανείς σχεδόν τα πάντα», λέει χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr για να συνεχίσει και να τονίσει ότι σπουδαίοι Έλληνες καλλιτέχνες έχουν αφήσει το αποτύπωμα τους στον ελληνικό φιλοτελισμό.
«Οι περισσότεροι σπουδαίοι Έλληνες χαράκτες και καλλιτέχνες έχουν δώσει έργα τους, τα οποία έχουν γίνει γραμματόσημα. Μπορεί κανείς να δει την ιστορία της δημόσιας διοίκησης, την ιστορία του ελληνικού κράτους στην ανάπτυξη των υποδομών πως πήγαιναν την αλληλογραφία με τα πόδια, στην συνέχεια με τα ποδήλατα και μετά με τις μοτοσυκλέτες και όλα αυτά τα βλέπει κανείς στο μουσείο μας όπως επίσης και την ιστορία της τέχνης, την ιστορία της τεχνολογίας.
Το ένα θέμα εξηγεί το άλλο, μέσα από την ιστορία εξηγείται η εξέλιξη της τεχνολογίας, η ιστορία την εξέλιξη της τέχνης. Τα γραμματόσημα είναι ένα εύκολο προσβάσιμο προϊόν που μπορεί ο συλλέκτης να έρχεται σε επαφή με την υψηλή τέχνη, την υψηλή τεχνολογία… Για παράδειγμα ως γραμματόσημα μπορούμε να δούμε πίνακες του Φασιανού. Οι πίνακες που έχουμε εμείς …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή