Folli Follie: Στον «αέρα» η δίκη λόγω της αποχής

0
72

Η αναβολή πρακτικά σημαίνει ότι η δίκη για την υπόθεση της Folli Follie θα ξεκινήσει από την αρχή

Αναβολή για τις 19 Ιουνίου 2023 δόθηκε στην ετυμηγορία της Δικαιοσύνης για την Folli Follie, με τους «βασιλιάδες των φομπιζού» να βρίσκονται ήδη εκτός φυλακής από τον περασμένο Μάρτιο λόγω παρέλευση του ανώτατου ορίου των 18 μηνών της προσωρινής κράτησης.
Η δίκη τινάχτηκε στον «αέρα» λόγω της παρατεταμένης αποχής των δικηγόρων από δίκες που αφορούν σε αδικήματα του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα περί εγκληματικής οργάνωσης, κατηγορία δικών στην οποία ανήκει και το σκάνδαλο της Folli Follie. Μάλιστα, στις 12 Σεπτεμβρίου του 2022 το ΔΣ του ΔΣΑ, επικύρωσε την απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και αποφάσισε την παράταση της στοχευμένης αποχής από ποινικές υποθέσεις πρώτου (α’) βαθμού δικαιοδοσίας, όπου υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 ΠΚ (είτε αυτοτελώς, είτε από κοινού με άλλα αδικήματα), είτε κακουργηματικού είτε και πλημμεληματικού χαρακτήρα, μέχρι και 31.12.2022, με το ήδη ισχύον πλαίσιο.

Η αναβολή πρακτικά σημαίνει ότι η δίκη θα ξεκινήσει από την αρχή, ενώ η καθυστέρηση που σημειώνεται είναι σημαντική καθώς έχει ήδη περάσει ένα έτος από την ημέρα που ξεκίνησε η δίκη, το αποτέλεσμα της οποίας θα επηρεάσει τα ζητήματα αποδέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων της Folli Follie, ενώ υπάρχει και κίνδυνος παραγραφής για κάποια αδικήματα.
Το δικαστήριο οδηγήθηκε σε αναβολή μια απόφαση που καταδεικνύει την αδιαφορία των αρμοδίων φορέων να επιλύσουν το ζήτημα που έχει ανακύψει, τινάζοντας τον «αέρα» τη δίκη κατά την οποία είχαν πραγματοποιηθεί 22 συνεδριάσεις και ματαιώθηκαν άλλες 35!

Τι αναφέρει η απόφαση:

«Στις 10-1-2022, έγινε ενώπιον του παρόντος Β’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών η έναρξη της εκδίκασης της συγκεκριμένης ιδιαιτέρως σοβαρής υποθέσεως για την εσωτερική έννομη τάξη, η οποία όμως είχε και τεράστιο διεθνή αρνητικό αντίκτυπο, ιδίως αναφορικώς με τη λειτουργία των ελεγκτικών θεσμών που σχετίζονται με την κεφαλαιαγορά και το χρηματιστήριο, και την εύρυθμη, σύννομη και διαφανή λειτουργία τους. Έκτοτε, έλαβαν χώρα 22 συναπτές συνεδριάσεις (παρά τις αντιρρήσεις των συνηγόρων, ενόψει των λοιπών υποχρεώσεών τους), κατά τις οποίες αντίμετωπίσθηκαν σοβαρά νομικά θέματα όπως αίτημα παραστάσεως αλλοδαπού κατηγορουμένου για τον οποίο δεν εισήχθη η υπόθεση σιο ακροατήριο , ακυρότητες κατηγορητηρίου, παραστάσεις πολιτικής αγωγής κλπ. Εν συνεχεία, άρχισε η εξέταση μαρτύρων του κατηγορητηρίου, η πλειοψηφία των οποίων ήταν επενδυτές – φερόμενοι ως ζημιωθέντες.
Ωστόσο, από τις 6-4-2022 και έως σήμερα, το Δικαστήριο αναγκάστηκε να οδηγηθεί σε διαδοχικές διακοπές της συζήτησης της υπόθεσης, και συγκεκριμένα σε 7 διακοπές, με αντίστοιχη ματαίωση 35 προσδιορισμένων συνεδριάσεων, ενόψει της απόφασης της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων για στοχευμένη αποχή των δικηγόρων από υποθέσεις πρώτου βαθμού, στις οποίες υπάρχει κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος (όπως στην προκειμένη υπόθεση) ή πλημ/τος, δυνάμει της διατάξεως του άρθρου 187 ΠΚ, διαμαρτυρόμενοι για την τροποποίησή της, δυνάμει του άρθρου 68παρ2 του Ν 4908/2022.
Μετά τις διαδοχικές παρατάσεις της στοχευμένης αποχής, (εν αναμονή μιας φημολογούμενης και ουδέποτε έως σήμερα πραγματοποιηθείσας τροποποίησης ή ανάκλησης της επίμαχης διάταξης) το ΔΣ του ΔΣΑ (με βάση την αρχική απόφαση της Ολομέλειας των ΔΣ) αποφάσισε, στις 22-9-2022, την παράταση της αποχής έως τις 31-12- 2022. Ωστόσο, προ της λήξεως του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, με την από 14-11-2022 νεότερη απόφασή του, το ανωτέρω ΔΣ παρέτεινε την αποχή έως τις 31-3-2023.
Κίνδυνος παραγραφής

Με αυτά τα δεδομένα, και παρά τις επανειλημμένες και μετ’επιτάσεως προσπάθειες του Δικαστηρίου να εξαιρεθεί από την αποχή η συγκεκριμένη υπόθεση, ενόψει της σοβαρότητάς της και όσων προαναφέρθηκαν, αφού σε όλους τους κανόνες υπάρχουν εξαιρέσεις και εν προκειμένω οι συνθήκες την επέβαλαν (εξαίρεση), δεν υπήρξε ανταπόκριση από κανένα αρμόδιο θεσμικό φορέα. Ούτε το γεγ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή