Folli Follie: Το μεγάλο φιάσκο και ο κίνδυνος παραγραφής

0
81

Τεχνητή ή αληθινή η κόντρα δικηγόρων και υπουργείου Δικαιοσύνης ενδέχεται να βγάλει «λάδι» τους Κουτσολιούτσους και να τινάξει στον αέρα την υπόθεση του σκανδάλου Folli Follie.

Βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο οικονομικό σκάνδαλο οδηγείται σε «κουκούλωμα» με νομικίστικες διαδικασίες και τερτίπια. Σύνηθες φαινόμενο για την «Βενεζουέλα των Βαλκανίων» την Ελλάδα. Άλλωστε από την πρώτη μέρα που έσκασε το σκάνδαλο Folli Follie οι έλεγχοι των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών ήταν πιο αργοί κι από την καθυστέρηση. Από την επιτροπή ανταγωνισμού μέχρι τις υπηρεσίες οικονομικού ελέγχου του υπουργείο Οικονομικών, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο κινείτο η δικαστική έρευνα.
Από το Newsbomb.gr είχαμε εγκαίρως επισημάνει τόσο το μέγεθος του σκανδάλου όσο και τον κίνδυνο να τιναχθεί η υπόθεση στον αέρα. Και φαίνεται ότι η υπόθεση φτάνει σε αυτό το θλιβερό σημείο της ιλαροτραγωδίας με αφορμή μια κόντρα μεταξύ δικηγόρων και υπουργείου Δικαιοσύνης η οποία κρατά «όμηρους» τους δικαστές και παράγει συνεχείς αναβολές της υπόθεσης!

Την ίδια ώρα κατά τρόπο σουρεαλιστικό η Folli Follie ζητά την αποδέσμευση των περιουσιακών της στοιχείων! Τυχαίο;
Σε λίγες μέρες η δίκη για τη Folli Follie, κλείνει περίπου ένα χρόνο «απραξίας» χωρίς δηλαδή η υπόθεση να… εκδικάζεται, εξαιτίας της κόντρας των δικηγόρων με το υπουργείο. Ο κίνδυνος παραγραφής και οι μεγάλες ευθύνες των δύο πλευρών, που προκαλούν αλγεινές εντυπώσεις, αφού το υπουργείο δικαιοσύνης είναι περίπου άφαντο… Η διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ των δικηγόρων και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Τσιάρα, με σημείο αιχμής την αλλαγή του ποινικού κώδικα αναφορικά με τη μεταχείριση του αδικήματος της εγκληματικής οργάνωσης καθώς και με την πληρωμή των δικηγόρων νομικής βοήθειας.

Γιατί απέχουν οι δικηγόροι;

Η δίκη ξεκίνησε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, τον Ιανουάριο του 2022. Ωστόσο, από τότε μέχρι και σήμερα έγιναν μόλις 22 συνεδριάσεις. Από τον περασμένο Απρίλιο, η εκδίκαση της υπόθεσης παρέμεινε «παγωμένη», λόγω αποχής των δικηγόρων (με απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας) που διαμαρτύρονται καθώς η κυβέρνηση μετά τη δολοφονία Καμπανού ψήφισε νόμο βάσει του οποίου όσοι καταδικάζονται για αδικήματα που αφορούν εγκληματική οργάνωση δεν έχουν δικαίωμα αναστολής, δηλαδή εκτίουν την ποινή τους.
Οι δικηγορικοί σύλλογοι έχουν αποφασίσει αποχή από την εκδίκαση πρωτόδικων υποθέσεων, που αφορούν δίκες με αντικείμενο εγκληματική οργάνωση με αφορμή διάταξη που ψήφισε τον περασμένο Μάρτιο η κυβέρνηση, με βάση την οποία θα οδηγούνται στη φυλακή μετά την καταδίκη τους οι δράστες ακόμα και πλημμελημάτων όπως κλοπές, διαρρήξεις ή ακόμα και ζημιών περιουσιών όταν τα αδικήματα αυτά διαπράττονται από συμμορία.
Οι δικηγόροι είχαν ζητήσει απόσυρση ή τροποποίηση της διάταξης, μάλιστα προ μηνών είχε σχεδιαστεί σχετική τροπολογία η οποία όμως τελικώς “μπλοκαρίστηκε”. Για τον λόγο αυτό αποφάσισαν η αποχή δικηγόρων από τις δίκες με αντικείμενο αδικήματα σύστασης εγκληματικής οργάνωσης να εκταθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου.
Ο έτερος λόγος της αποχής των δικηγόρων είναι η μη πληρωμή των δικηγόρων νομικής βοήθειας. Οκτώ μήνες αργότερα και μετά από αλλεπάλληλες διακοπές προκειμένου να εξευρεθεί μία λύση, οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αποφάσισαν χθες την αναβολή της υπόθεσης για τον επόμενο… Ιούνιο, δηλώνοντας εν ολίγοις αδυναμία να τηρηθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις δίκαιης δίκης.

Η οργή των δικαστών
Μιλάμε δηλαδή για απίστευτα πράγματα τα οποία επεσήμαναν με ανακοίνωσή τους οι δικαστές. Σε μία από τις σπάνιες φορές που έχει συμβεί κάτι τέτοιο, οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων εξέδωσαν την απόφασή τους, η οποία συνοδεύθηκε από ένα μακροσκελέστατο σκεπτικό, που εκφωνήθηκε από έδρας εν είδει ανακοίνωσης. Στο σκεπτικό αυτό οι δικαστές επιρρίπτουν ευθύνες στον Δικηγορικό Σύλλογο που δεν έδωσε άδεια στους δικηγόρους που συμμετέχουν στην εκδίκαση της υπόθεσης να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, ενώ αφήνουν και αιχμές κατά των δικηγόρων της δίκης, οι οποίοι τίθενται υπέρ των διακοπών αλλά δεν δηλώνουν ότι θα παρίστανται στις επόμενες συνεδριάσεις παρά την απόφαση για αποχή.
Οι δικαστές μάλιστα αφήνουν ανοιχτό και το ενδεχόμενο παραγραφής, λέγοντας ότι ήδη έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για κάποιες πράξεις… Προ του αδιεξόδου αυτού, η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Ανδρεοπούλου, χθες την …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή