Σε πρόσφατο άρθρο του Forbes, η Μόουερι περιγράφει ότι η Ελλάδα μπορεί να υποστηρίξει την οινοπαραγωγή σε ψυχρότερο κλίμα, στην Πελοπόννησο, στην περιοχή του Αμύνταιου στη Μακεδονία, στην Ήπειρο και στην ορεινή Θεσσαλία. Οι περιοχές αυτές φαίνεται να προσφέρονται σε όσους επιθυμούν να δημιουργήσουν ζωηρά κόκκινα και γεμάτα σώμα λευκά κρασιά.
Το Κτήμα Σκούρας στην Πελοπόννησο μπορεί να μην θεωρείται περιοχή καλλιέργειας ψυχρού κλίματος, ωστόσο, ορισμένοι αμπελώνες βρίσκονται σε αρκετά μεγάλο υψόμετρο, όπου το χειμώνα δεν αποκλείονται οι χιονοπτώσεις.
«Τα βουνά εδώ επιτρέπουν στους οινοπαραγωγούς να φυτεύουν σε μεγαλύτερο υψόμετρο και να επωφελούνται από τις χαμηλότερες θερμοκρασίες. Επίσης, επειδή η θάλασσα περιβάλλει την Πελοπόννησο, η συνεχής ροή του αέρα μέσα από την περιοχή μειώνει τη θερμοκρασία και τον κίνδυνο ασθενειών», λέει ο Δημήτρης Σκούρας στο Forbes.
Βέβαια, η καλλιέργεια σε ψυχρότερο κλίμα έχει και τα μειονεκτήματά της. «Η καλλιέργεια σε ψυχρότερο κλίμα αποτελεί πρόβλημα κατά τη διάρκεια των ψυχρότερων εσοδειών. Η ωρίμανση επιβραδύνεται και μερικές φορές τα σταφύλια δεν φτάνουν στην επιθυμητή ωριμότητα. Αυτό είναι σπάνιο φαινόμενο στην Ελλάδα, αλλά συμβαίνει, συνήθως σε βόρειες περιοχές», εξηγεί ο κ. Σκούρας.
Ανηφορίζοντας στη Μακεδονία, η αρθρογράφος του Forbes βρίσκεται στο Κτήμα Άλφα, στο Αμύνταιο. Όπως φαίνεται, η περιοχή συμβάλλει στα ψυχρότερα καιρικά φαινόμενα, καθώς έχει σχετικά μεγάλο ύψος και περιβάλλεται από λίμνες.
«Οι λίμνες συμβάλλουν στη ρύθμιση των θερμοκρασιών απελευθερώνοντας δροσερές αύρες που δροσίζουν τους γύρω αμπελώνες κατά τη διάρκεια της περιόδου καλλιέργειας», εξηγεί ο Άγγελος Ιατρίδης, οινοποιός του Κτήματος Άλφα.
«Τα βουνά συμβάλλουν στη δημιουργία ενός μικροκλίματος εμποδίζοντας τους ψυχρότερους ανέμους και επηρεάζοντας τη διατήρηση της θερμοκρασίας», προσθέτει.
Δυστυχώς, όμως, όπως γράφει η αρθρογράφος του Forbes, o ανοιξιάτικος παγετός απειλεί τους καλλιεργητές. Καθώς οι χειμώνες γίνονται ηπιότεροι και τα αμπέλια μπορεί να εκπτυχθούν νωρίτερα, ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται.
Από την άλλη πλευρά, ο Στέλιος Μπουτάρης οινοποιός και διευθύνων σύμβουλος του κτήματος Κυρ-Γιάννη, έχει παρατηρήσει αλλαγές στο κλίμα της περιοχής. Όπως αναφέρει, οι χειμώνες γίνονται πιο ζεστή και το καλοκαίρι πιο άγριο.
«Μπορεί να υπάρξουν μεγάλες ξηρές θερμές περίοδοι, ακόμη και το χειμώνα, για να διακοπούν από έντονες βροχοπτώσεις. Οι χαλαζοπτώσεις είναι επίσης πιο συχνές και σοβαρές», λέει.
Το αποτέλεσμα είναι τα κρασιά να έχουν λιγότερη οξύτητα και υψηλότερο Ph. Σε ορισμένες εσοδείες, έχουν αρχίσει να μαζεύουν τις λευκές ποικιλίες νωρίτερα από ό,τι στο παρελθόν για να διατηρήσουν τα αρώματα και τη φρεσκάδα. Η εκκίνηση από μια θέση με χαμηλότερες θερμοκρασίες προσφέρει ένα πλεονέκτημα σε ένα απρόβλεπτο μέλλον.
«Η οινοπαραγωγή σε ένα δροσερό κλίμα είναι ταυτόχρονα πρόκληση και ευκαιρία. Σε έναν κόσμο όπου η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα σε πολλές πτυχές, η αμπελουργία μπορεί να επιβιώσει μακροπρόθεσμα μόνο σε περιοχές όπου παράμετροι όπως το υψόμετρο μπορούν να μετριάσουν τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Το Αμύνταιο είναι μια τέτοια περιοχή με μεγάλες δυνατότητες να συνεχίσει να παράγει κρασιά υψηλής ποιότητας και χαρακτήρα με ευαισθησία στο terroir», λέει ο Μπουτάρης.
Ο κ. Ιατρίδης συμφωνεί, λέγοντας: «Το Αμύνταιο είναι καλά τοποθετημένο για το μέλλον της οινοποιίας στην Ελλάδα. Καθώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις παγκόσμιες αμπελουργικές περιοχές, τα ψυχρότερα κλίματα όπως το Αμύνταιο αποκτούν όλο και μεγαλύτερη αξία. Το ψυχρότερο κλίμα του Αμυνταίου παρέχει ένα φυσικό πλεονέκτημα στην προσαρμογή σε αυτές τις αλλαγές», τονίζει.