Γεραπετρίτης: Έρχεται νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση

0
62

Μετά τις πρωτοβουλίες για την οργάνωση του κράτους και μετά την ψηφιοποίηση του κράτους έρχεται πλέον και μια αναγκαία μεταρρύθμιση, η οποία από δεκαετίας είναι υπερήμερη στην Ελλάδα, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας.

Νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση που θα ψηφιστεί τον Ιανουάριο και με το οποίο ολοκληρώνεται η μεταρρύθμιση της οργάνωσης του κράτους, «που για πρώτη φορά στα χρονικά επιτελέστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ», προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2023.
Εξήγησε ότι μετά τις πρωτοβουλίες για την οργάνωση του κράτους και μετά την ψηφιοποίηση του κράτους έρχεται πλέον και μια αναγκαία μεταρρύθμιση, η οποία από δεκαετίας είναι υπερήμερη στην Ελλάδα. Αφορά στην αποκάθαρση των αρμοδιοτήτων όλων των φορέων του κράτους και όλων των μονάδων και επιπέδων του, περιλαμβανομένων και των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε να μην υπάρχει η σύγχυση αρμοδιοτήτων και να εξαλειφθεί το φαινόμενο της σύγκρουσης αρμοδιοτήτων που οδηγεί σε αναποτελεσματικότητα και «πάνω από όλα επιτέλους να έχουμε μια διαλειτουργικότητα του κράτους».

Ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος διαδέχθηκε στο βήμα της Ολομέλειας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, απάντησε με έντονο ύφος στους υπαινιγμούς περί αντιθεσμικής στάσης της κυβέρνησης απέναντι στη Δικαιοσύνη και στις ανεξάρτητες αρχές, επικαλούμενος την «περίοδο Θάνου» και «την υπερπήδηση της επετηρίδας των δικαστών» για να τοποθετηθεί ο εκλεκτός της κυβέρνησης Τσίπρα στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, ενώ διερωτήθηκε «γιατί δεν βρέθηκαν οι λύσεις που σήμερα βλέπει να υπάρχουν ο πρώην υπουργός Οικονομικών όταν κυβερνούσε;».
«Υπάρχουν λύσεις για όλα, μας είπε ο κ. Τσακαλώτος. Τότε που ήταν αυτές οι λύσεις όταν ήσασταν κυβέρνηση και πράξατε εκείνα που πράξατε;. Ξαφνικά σας ήρθε μια πολιτική επιφοίτηση; Δεν προλάβατε και είχατε αυταπάτες όμως. Σε κάθε περίπτωση όμως τις λύσεις τις έδωσε η παρούσα κυβέρνηση», είπε προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τόνισε ότι αυτός είναι ο πρώτος προϋπολογισμός εκτός ενισχυμένης εποπτείας κι αυτό που αποτυπώνεται στην οικονομική πραγματικότητα της χώρας είναι: Ανάπτυξη διπλάσια από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, 50 μονάδες μείωση του χρέους, η Ελλάδα ως πρωταθλητής στην ενίσχυση των πολιτών και στην ενέργεια και στην Υγεία, ρεκόρ εξαγωγών, ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων, το μεγαλύτερο κατ’ αναλογία ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης για την Ελλάδα, η Ελλάδα μέσα στις τρεις πρώτες χώρες που λαμβάνει ποσά από το Ταμείο Ανάκαμψης, μείωσης φόρων και εισφορών με τελευταία την μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, δύο συν μία αυξήσεις για τον κατώτατο μισθό, αυξήσεις για τους συνταξιούχους μετά από μια δεκαετία, πολλαπλές αναβαθμίσεις της ελληνικής Οικονομίας και ο μεγάλος στόχος που είναι μπροστά «και θα τον προλάβουμε» για την επενδυτική βαθμίδα.

Οργάνωση του κράτους

Αναφερόμενος στα οργανωτικά του κράτους, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι η κυβέρνηση αυτή υλοποιεί σε τρεις φάσεις την οργάνωση και ανασυγκρότηση της λειτουργίας του κράτους: Η πρώτη αφορούσε την κεντρική οργάνωση του κεντρικού κράτους, αυτό το οποίο ονομάζεται «επιτελικό κράτος», η οποία έγινε πρώτη φορά στην Ελλάδα δεδομένου ότι ουδέποτε υπήρξε νόμος για εγχειρίδιο διακυβέρνησης. Η δεύτερη για την ανασυγκρότηση του κράτους, ήταν ο ψηφιακός μετασχηματισμός και πλέον από 500 ψηφιακές υπηρεσίες το 2019, έχουμε 1.500 ψηφιακές υπηρεσίες σε μία ενιαία Πύλη. «Αυτό σημαίνει ότι το 2019 μας παραδώσατε 8,8 εκατ. συναλλαγές σήμερα έχουμε υπερβεί το 1 δισ. ψηφιακές επιλογές. Είναι το ίδιο κράτος αυτό με αυτό που μας παραδώσατε;» είπε ο υπουργός Επικρατείας προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. Η τρίτη φάση η οποία ο κ. Γεραπετρίτης ενημέρωσε ότι έρχεται τον Ιανουάριο και θα ψηφιστεί από την Βουλή είναι η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση.
Θεσμοί
Απαντώντας στους ισχυρισμούς της Αντιπολίτευσης «ότι έχουμε μια υποβαθμισμένη εντύπωση για τους θεσμούς» ο κ. Γεραπετρίτης είπε προς τον ΣΥΡΙΖΑ: «Για να δούμε λοιπόν πως φερόμαστε εμείς στους θεσμούς. Δείτε τα πεπραγμένα μας στη Βουλή. Ρεκόρ κοινοβουλευτικής παραγωγής από την παρούσα Βουλή και την παρούσα πλειοψηφία. Από τον Ιούλιο του 2019 είχαμε μια νομοθετική παραγωγή με 387 νομοσχέδια και αυτό παρότι είχαμε ολοκλήρωση της αναθεωρητικής διαδικασίας, εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και είχαμε και την υγειονομική κρίση που απομείωσε αναγκαστικά τις εργασίες. Ρεκόρ κοινοβουλευτικής παραγωγής στην τρέχουσα περίοδο. Είχαμε πολλαπλές κρίσεις και τί έχουμε: Το 2022, μια χρονιά μεγάλων κρίσεων, δεν είχαμε ούτε ένα νομοσχέδιο επείγον ή κατεπείγον πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια. Την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ κατά μέσο όρο είχαμε 285 τροπολογίες, δηλαδή είχαμε νομοθεσία δια των τροπολογιών, ενώ σήμερα 145, ακριβώς το μισό δηλαδή. Με το τέρας, δε, των τροπολογιών της τελευταίας στιγμής και της νύχτας ιδρύθηκαν πανεπιστημιακά τμήματα χωρίς καμία μελέτη κι αυτά λειτουργούσαν …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή