Γιατί το σενάριο του ναυτικού αποκλεισμού θα ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου;

0
65

Πανεπιστημιακοί και στρατιωτικοί αναλυτές στην τουρκική τηλεόραση εδώ και πολύ καιρό «χτίζουν» το αφήγημα του Ερντογάν για «αποστρατιωτικοποίηση» των ελληνικών νησιών και προετοιμάζουν επέμβαση ή και αποκλεισμό νησιού.

Το αφήγημα αυτό που άρχισε να χτίζει η Τουρκία για «αποκλεισμό» των ελληνικών νησιών έχει δύο βασικούς στόχους εκτός από την δημιουργία συνθηκών πολεμικής σύρραξης: Την προετοιμασία της κοινής γνώμης της Τουρκίας και την δημιουργία πολιτικής εμπλοκής στο εσωτερικό της Ελλάδας.
Τα τουρκικά ΜΜΕ έχουν δώσει τον τόνο με τη δημοσίευση φωτογραφιών αποβίβασης στρατιωτικών οχημάτων σε Σάμο και Μυτιλήνη, την οποία ακολούθησε το διάβημα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στον Έλληνα πρέσβη για να «σταματήσουν οι ελληνικές προβοκάτσιες».

Τη σκυτάλη έπειτα πήρε ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μετά από τη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου επιτέθηκε με σφοδρότητα στην Ελλάδα τονίζοντας πως «θα πρέπει να λογοδοτήσει».
Το αφήγημα της «αποστρατιωτικοποίησης των νησιών» και ως εκ τούτου της «τουρκικής αυτοάμυνας» στην οποία εντάσσονται οι συνεχείς προκλήσεις, «χτίζεται» μεθοδικά με την προπαγάνδα πανεπιστημιακών και στρατιωτικών αναλυτών στην τουρκική τηλεόραση και προφανώς έχει μελετηθεί προσεκτικά τόσο σε επιχειρησιακό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο από το καθεστώς Ερντογάν.

Ναυτικός αποκλεισμός

Το βασικό και πιο τρελό σενάριο που διακινείται στην Τουρκία και το οποίο δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς, έχει να κάνει με το ενδεχόμενο ναυτικού αποκλεισμού των ελληνικών νησιών προκειμένου να εμποδιστεί οποιοσδήποτε εφοδιασμός τους.
Χαρακτηριστικά, ο Ντενίζ Τανσί, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Yeditepe, ανέφερε σε τηλεοπτική του εμφάνιση: «Η Τουρκία το δικαίωμα της αυτοάμυνάς της, ίσως να μην το χρησιμοποιήσει με επέμβαση αλλά με αποκλεισμό και αυτό είναι μέρος της διπλωματικές πίεσης. Η οποιαδήποτε επέμβαση της Τουρκίας προς τα νησιά θα είναι ζήτημα νόμιμης άμυνας. Δεν πρέπει να εκληφθεί διαφορετικά. Δεν θα ξέρουμε το πού θα πλήξουν. Διότι δεν γίνεται να δεχθούμε τη στρατιωτικοποίηση των νησιών ενάντια στην Τουρκία και τη μετατροπή τους σε οπλοστάσια».
Από την πλευρά του, ο Αμπντουλάχ Αγάρ, στρατιωτικός αναλυτής, σημείωνε: «Πόση είναι η απόσταση εδώ; Είναι 10 χιλιόμετρα» αναφέρει δείχνοντας τη Μυτιλήνη. «Δηλαδή ένα σύστημα πυροβολικού που μπορεί να τοποθετηθεί στις ακτές μπορεί να στοχεύσει την Τουρκία άνετα, δηλαδή τις δυνάμεις που θα κάνουν απόβαση μπορεί να τις πλήξει. Ή να πλήξουν μια κίνησή μας στις θάλασσες». Αυτή τη φορά δείχνοντας τη Σάμο, συνεχίζει: «Δ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή