Η κηδεία του τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο (3/9)
Τα σχέδια της κηδείας και της ταφής του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ συνοψίζουν τις αντιθέσεις της κληρονομιάς του, οι τελευταίοι αποχαιρετισμοί θα δωθούν στο ίδιο μέρος όπου κείτονται οι… άκαμπτοι Σοβιετικοί προκάτοχοί του, αλλά ο ίδιος θα ταφεί κοντά σε ηγέτες που έσπασαν το σοβιετικό «καλούπι».
Η κηδεία του τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης που βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης, θα λάβει χώρα στη γνωστή Αίθουσα των Κιόνων του Μεγάρου των Συνδικάτων . Στον ίδιο χώρο -μεταξύ του θεάτρου Μπολσόι και της Δούμας- είχε τοποθετηθεί η σορός του Ιωσήφ Στάλιν για λαϊκό προσκύνημα μετά τον θάνατό του το 1953. Στεγάζει επίσης επί δεκαετίες τις σορούς σοβιετικών ηγετών, από τους Βλαντιμίρ Λένιν και Λεονίντ Μπρέζνιεφ, μέχρι τους Γιούρι Αντρόποφ και Κονσταντίν Τσερνένκο.
Όλοι τους στη συνέχεια ενταφιάστηκαν έξω από τα τείχη του Κρεμλίνου – ο ταριχευμένος Λένιν σε ένα τεράστιο μαυσωλείο και οι υπόλοιποι σε μια κοντινή νεκρόπολη. Ο Γκορμπατσόφ ωστόσο πρόκειται να ταφεί το Σάββατο (3/9) στο νεκροταφείο της μονής Νοβοντέβιτσι, τον τόπο ανάπαυσης του έκπτωτου Σοβιετικού ηγέτη Νικίτα Χρουστσόφ ο οποίος είχε επικρίνει τη «λατρεία της προσωπικότητας» του Στάλιν, και του Μπόρις Γέλτσιν, του πρώτου προέδρου της Ρωσίας μετά τη διάσπαση της ΕΣΣΔ.
Θα ταφεί δίπλα στη σύζυγό του Ραϊσα, ως μια ένδειξη της δημόσιας στοργής τους, η οποία έρχεται σε αντίθετη με τις προσωπικές ζωές των προηγουμένων ηγετών. Το Κρεμλίνο δεν έχει ανακοινώσει εάν θα γίνει κρατική κηδεία. Ο Γκορμπατσόφ ήταν μια προσωπικότητα που δίχαζε, συχνά απεχθής, στη Ρωσία και το κράτος που ηγήθηκε – η Σοβιετική Ένωση – δεν υπάρχει εδώ και 22 περίπου χρόνια.
Παγκόσμιοι ηγέτες ανάμεσά τους ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν τον επαίνεσαν για τις δημοκρατικές του αλλαγές. Άλλοι ωστόσο επέκριναν τις προσπάθειες των σοβιετικών αρχών να συντρίψουν τους αντιφρονούντες στις χώρες τους υπό την ηγεσία του.