Γλυκαιμικός Δείκτης – Γιατί θα πρέπει να μας ενδιαφέρει

Σύμφωνα με τον Γλυκαιμικό Δείκτη(Γ.Δ.), τα τρόφιμα με υδατάνθρακες κατατάσσονται με βάση την ικανότητά τους να αυξάνουν τα μεταγευματικά επίπεδα σακχάρου αίματος. Κάποια τρόφιμα, όπως η ζάχαρη, η πατάτα,  το καλαμπόκι, προκαλούν απότομη αύξηση του σακχάρου αίματος και εξίσου απότομα οδηγούν στην πτώση του.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη έκκριση ινσουλίνης, της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για την τροφοδοσία των κυττάρων μας  με καύσιμο, που δεν είναι άλλο από τη γλυκόζη. Η αύξηση αυτή  της ινσουλίνης στην κυκλοφορία μπορεί να οδηγήσει σε αντιδραστική μεταγευματική υπογλυκαιμία, γεγονός που θα πρέπει να αποφεύγεται, ειδικά σε  διαβητικούς ασθενείς.
Γλυκαιμικός Δείκτης(ΓΔ) είναι η μέθοδος αναφοράς ταξινόμησης των τροφίμων, με βάση την επίδρασή τους στη μεταγευματική απόκριση της γλυκόζης, σε σύγκριση με ένα τρόφιμο αναφοράς. Αποτελεί μια αριθμητική έκφραση της αύξησης του σακχάρου, που προκύπτει αν συγκριθούν 50g συγκεκριμένων υπό εξέταση τροφίμων-πηγών υδατανθράκων με την αντίστοιχη αύξηση σακχάρου, που προκαλεί η λήψη ψωμιού με την ίδια ποσότητα υδατανθράκων ή ποσότητας γλυκόζης. Έτσι, προκύπτει η κατάταξη των τροφίμων στα Χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη 55), Μέτριου (55-69) και Υψηλού Γλυκαιμικού Δείκτη(≥70).
Σε ποιους υπάρχει νόημα να λαμβάνεται υπόψη;
Στους ασθενείς με Σακχαρώδω Διαβήτη τύπου 1, η αντικατάσταση  τροφίμων Υψηλού Γλυκαιμικού Δείκτη, από τα αντίστοιχα Χαμηλού φαίνεται να βοηθά στον γλυκαιμικό έλεγχο και στην μείωση των υπογλυκαιμικών επεισοδίων.
Για τους ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2  η βιβλιογ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή