ΓΣΕΕ: Μειώθηκε κατά 40% η αγοραστική δύναμη των χαμηλόμισθων

0
111

Ροκανίζουν το εισόδημα οι λογαριασμοί ρεύματος. Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν νοικοκυριά με μισθούς κάτω των 750 ευρώ.

Η εξέλιξη της ακρίβειας καταγράφεται στο νέο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων για την κρίση κόστους ζωής στην Ελλάδα, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ όπου αποτυπώνονται η όξυνση της οικονομικής ανισότητας, η μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και οι επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών.
Μια από τις βασικές συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι η ανάδειξη των αδυναμιών των παγκόσμιων συστημάτων τροφίμων και ενέργειας, που αποτελούν την κύρια αιτία της πυροδότησης της τρέχουσας κρίσης κόστους ζωής στην ΕΕ και στη χώρα μας.

Στη χώρα μας, η κλιμάκωση του πληθωρισμού προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό ενέργειας, καθώς επίσης και από την οριζόντια διάχυσή του στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το α’ εξάμηνο του έτους, η Ελλάδα κατέγραψε τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος προ δημοσιονομικής παρέμβασης στην ΕΕ, τόσο όσον αφορά τους οικιακούς καταναλωτές όσο και τους μη οικιακούς. Η τιμή μετά τη δημοσιονομική παρέμβαση παραμένει υψηλή στην περίπτωση των μη οικιακών καταναλωτών.

Η υψηλή τιμή της ενέργειας στην Ελλάδα οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις αγοραίες ιδιαιτερότητες του ελληνικού χρηματιστηρίου ενέργειας και της σημασίας του φυσικού αερίου στην τελική διαμόρφωση της τιμής της ενέργειας και στα πολύ υψηλά ενδιάμεσα κόστη.

Το 2021 η Ελλάδα είχε το 6ο υψηλότερο μερίδιο φυσικού αερίου στην ΕΕ, ενώ το 2020 η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη εξάρτηση από εισαγόμενο φυσικό αέριο στην ΕΕ.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Συνεργασίας των Ρυθμιστών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ACER), το 2021 η Ελλάδα έχει το τρίτο υψηλότερο κόστος διανομής φυσικού αερίου στην Ε …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή