Handelsblatt: Σχέδιο Κομισιόν για μείωση του ελληνικού χρέους

0
79

Στον γερμανικό τύπο παρουσιάζονται πληροφορίες κατά τις οποίες η ΕΕ θα προσαρμόσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης για χώρες όπως η Ελλάδα

Αποκλειστικό άρθρο της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt για το δημόσιο χρέος των χωρών της Ευρωζώνης και τα σχέδια της Κομισιόν κανεί ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα.
«Η Κομισιόν θέλει στο μέλλον να παρακολουθεί πιο στενά τη μείωση χρέους στην Ευρωζώνη αλλά και να δώσει στις εθνικές κυβερνήσεις μεγαλύτερη ευελιξία», σημειώνει αρχικά η εφημερίδα.

Στη συνέχεια η εφημερίδα παρουσιάζει πληροφορίες από τις Βρυξέλλες σύμφωνα με τις οποίες κάθε κυβέρνηση θα πρέπει στο μέλλον να συμφωνήσει με τις αρχές των Βρυξελλών ένα εξειδικευμένο, πολυετές σχέδιο μείωσης του χρέους.
«Η Κομισιόν προσαρμόζει έτσι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης στη νέα πραγματικότητα μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Οι Βρυξέλλες διατηρούν ανώτατο όριο χρέους το 60% του ΑΕΠ ως μακροπρόθεσμο στόχο. Ωστόσο, η Επιτροπή θέλει να εισαγάγει ένα νέο σταδιακό στόχο της τάξεως του 90% για τις λεγόμενες χώρες υψηλού κινδύνου, όπως είναι η Ιταλία και η Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ «αυτές οι χώρες της Ευρωζώνης δέχονται αυξημένη πίεση να προχωρήσουν σε περικοπές μέχρι να μειώσουν το χρέος τους στο 90%. Θα πρέπει να βρουν έναν βιώσιμο τρόπο μείωσης του χρέους μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η Επιτροπή πιθανότατα θα παρουσιάσει την πρότασή της για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης τον Νοέμβριο. Μέχρι τώρα ήθελε να παρουσιάσει το σχέδιο στα τέλη Οκτωβρίου, ωστόσο πρέπει να προηγηθούν εσωτερικές συμφωνίες. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχει ανασταλεί από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού, την άνοιξη του 2020. Έχει προγραμματιστεί να τεθεί και πάλι σε ισχύ το 2024, αλλά με μορφή που θα περιέχει νέες μεταρρυθμίσεις».

Πηγή: DW
Διαβάστε ακόμη:
Να περάσουν στο ελληνικό δημόσιο χρέος οι εγγυήσεις 18 δισ. ευρώ του «Ηρακλή» θέλει η Eurostat
Μείωση χρέους, μείωση δαπανών και αύξηση πρωτογενών πλεονασμάτων προβλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα

Άκης Σκέρτσος: Ραγδαία αποκλιμάκωσ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή