Hidden Figures (Αφανείς Ηρωίδες) – Η άγνωστη ιστορία τών τριών Αφροαμερικανών γυναικών… πού άλλαξαν τήν NASA

Οι Αφανείς Ηρωίδες είναι τρεις εμβληματικές αφροαμερικανές γυναίκες που εργάστηκαν στο διαστημικό πρόγραμμα της NASA τη δεκαετία του 1960 και συνέβαλαν, η καθεμία με τον δικό της τρόπο, στο ταξίδι του ανθρώπου στο διάστημα.

Η Katherine Johnson (Taraji P. Henson), η Dorothy Vaughan (Octavia Spencer) και η Mary Jackson (Janelle Monáe) είναι οι επιστήμονες στις οποίες εστιάζει η ταινία, καθώς αφηγείται τη συμμετοχή τους στο διαστημικό πρόγραμμα τη δεκαετία του 1960.

Το βιογραφικό ιστορικό δράμα του Theodore Melfi σε σενάριο του ίδιου και της Allison Schroeder βασίζεται σε βιβλίο της Margot Lee Shetterly και κατορθώνει να αναδείξει τις ηρωίδες και το έργο τους, μέσα από μία ντοκιμαντερίστικη αισθητική και αφήγηση. Η ιστορία των τριών γυναικών αναπτύσσεται μυθοπλαστικά, χωρίς μελοδραματισμούς, με στοιχεία χιούμορ και έναν βαθύ σεβασμό στις ίδιες και στα όσα εκπροσωπούν.

Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής λοιπόν, το 1961. Η Αμερική των αντιθέσεων. Από τη μια, μια ολόκληρη χώρα πού ζει και αναπνέει γύρω από το διαστημικό πρόγραμμα, φιλοδοξώντας να στείλει τον πρώτο άνθρωπο στη Σελήνη καί τήν νίκη απέναντι στήν Σοβιετική Ένωση για την κατάκτηση του διαστήματος.

Καί από την άλλη, οι φυλετικές διακρίσεις. Διαχωρισμός παντού και τεράστια απέχθεια για τους μαύρους, που αντιμετωπίζονται με φόβο. Τρεις γυναίκες, οι οποίες “παλεύουν” να δείξουν ότι η ευφυΐα δεν είναι προνόμιο μόνο των λευκών, αλλά ούτε και μόνο των αντρών. Παρά όμως τη δυσμενή κοινωνική πραγματικότητα της εποχής, κατά την οποία οι μαύρες γυναίκες υφίσταντο διακρίσεις εξαιτίας του χρώματός τους, αλλά και του φύλου τους, η Katherine, η Dorothy και η Mary κατόρθωσαν να αποδείξουν την αξία τους ως επιστήμονες, μητέρες και γυναίκες.

Η Katherine, ξεχώρισε από πολύ μικρή καθώς η τεράστια κλίση της στα μαθηματικά αποτέλεσε εργαλείο ώστε να παρακολουθεί μεγαλύτερες τάξεις από αυτές που θα βρισκόταν ένα συνηθισμένο παιδί της ηλικίας της.

Η Katherine θα μεταβεί στον τομέα που ασχολείται με τις αποστολές στο διάστημα και εκεί η εμφάνιση της θα προκαλέσει άσχημη αντιμετώπιση από το “ανδροκρατούμενο” τμήμα. Η Dorothy, ενώ εκτελεί χρέη προϊσταμένης δεν έχει ούτε τον τίτλο αλλά ούτε και τις απολαβές που θα έπρεπε. Από την άλλη, η Mary, κινείται δικαστικά, ώστε να μπορέσει να φοιτήσει και να ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό της ως μηχανικός.

Οι τρεις γυναίκες θα ανεχτούν πολλά, όμως θα δικαιωθούν γιατί με υπομονή και επιμονή όλα μπορούν να συμβούν. Θα συμβάλλουν και αυτές με το δικό τους τρόπο στην τροποποίηση της αντιμετώπισης προς τους μαύρους, αλλά και τις γυναίκες και αυτό θα το κερδίσουν επάξια. Η δουλειά τους, η αφοσίωσή τους αλλά και η ευστροφία τους θα ανοίξουν νέους δρόμους για τις επερχόμενες αποστολές του διαστημικού σταθμού.

Πέρα από τα θέματα στερεοτύπων και φυλετικού διαχωρισμού στις ΗΠΑ της εποχής, που έχουν υπερχρησιμοποιηθεί και ευτυχώς κρατώνται σχετικά στο υπόβαθρο ,η ταινία είναι ένας ύμνος στην προσπάθεια του ανθρώπου να ξεπεράσει τα κάθε λογής εμπόδια (από κοινωνικά μέχρι… διαστημικά). Ταυτόχρονα, ρίχνει μια συναρπαστική ματιά στα παρασκήνια των αρχών του διαστημικού προγράμματος, καθώς και στη ζωή των ανθρώπων που το δημιουργούσαν αλλά και στις… απαρχές της “ηλεκτρονικής επανάστασης”. Φυσικά, δεν λείπουν και κάποια μειονεκτήματα, όπως το στοιχείο της υπερβολής που χαρακτηρίζει τις περισσότερες (και δη αμερικάνικες) ταινίες του είδους, καθώς όλη η πλοκή καλουπώνεται έτσι ώστε να τονίσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο των “κεντρικών ηρώων” εις βάρος (;) της συλλογικής προσπάθειας του υπόλοιπου συνόλου.

Η σκηνοθεσία τού Theodore Melfi, δέν καινοτομεί, είναι απλή, σχεδόν “τηλεοπτική” με φοβερή αναπαράσταση εποχής καί σωστές δόσεις “διαστημικού ταξιδιού”, αλλά όχι στόν βαθμό που δέν θα σε κάνει να ταυτιστείς με τους ήρωες της. Το σενάριο απλό καί αυτό, αφήνει έξω (ανεκμετάλλευτους) τούς περισσότερους χαρακτήρες, λογικό για δευτερεύοντες ρόλους καί απαραίτητο προκειμένου ο θεατής να μπορέσει να ταυτιστεί με τις τρεις πρωταγωνίστριες.

Πρωταγωνιστικά η Taraji P. Henson (του προγενέστερου Person of Interest καί τώρα με τήν τεράστια επιτυχία της, στήν σειρά Empire), δίνει μια εκπληκτική ερμηνεία ως Katherine. Η Janelle Monáe δίνει ζωή μοναδικά στον χαρακτήρα της αποφασιστικής Mary, που διαθέτει και την λιγότερη σοβαροφάνεια από τις υπόλοιπες. Η βραβευμένη με Oscar για το The Help, Octavia Spencer, μέσα από τόν ρόλο τής Dorothy Vaughan, βλέπεις (καί νοιώθεις) τις συνθήκες διαβίωσης ενός ανθρώπου με σκουρόχρωμο δέρμα στην κοινωνία των 60s στην Αμερική. Συμπονετική, πανέξυπνη και πάντα στο πλευρό των συναδέλφων της, δίνει τον δικό της αγώνα για την επαγγελματική καταξίωση απέναντι στον ρατσισμό της εποχής. Πραγματικά μία ερμηνεία γιά Oscar (το οποίο τελικά δέν πήρε).

Πολύ καλοί επίσης, η υπέροχη Kirsten Dunst, ο Jim Parsons τού Big Bang Theory, o βραβευμένος με Oscar για το Moonlight, Mahershala Ali και ο (αγαπημένος) Kevin Costner.

Το Hidden Figures, έχει όλο το πακέτο. Αληθινά γεγονότα, υπόθεση πού πραγματικά σε καθηλώνει καί τρείς εκπληκτικές πρωταγωνίστριες, σε τρείς φοβερές ερμηνείες.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει στίς 20/4 σε Bluray & Dvd, από τήν Odeon.